PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223112
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

NIce.!

ocenił(a) film na 10

film bardz dobry .kazdy polak powinien go obejrzec.nierozumie narzeka i glupich komentarzy.moze nie wszytkim sie podoba...ale taka byla prawda i historia byla odzwierciedlona w sposob b.dobry

ocenił(a) film na 1
arekpol8

Jak to "każdy Polak powinien obejrzeć"? Jestem Polakiem i na pewno nie ty będziesz mi mówił(a) co mam robić i oglądać. Poza tym dlaczego mamy przejmować się tylko ofiarami z Katynia? W Iraku, Afganistanie, Afryce ginie codziennie mnóstwo ludzi, ale ich śmierć gówno nas obchodzi, liczą się tylko ci z Katynia. Życie tamtych jakieś gorsze? Wstrętne to jest, ten taki pseudopoatriotyzm.

ocenił(a) film na 10
Getzz

powinien, a musi to różnica, a słowo musi nigdzie nie padło. Czytaj ze zrozumieniem. Ale masz racje w drugiej części swojej wypowiedzi.

ocenił(a) film na 8
Getzz

Po pierwsze, spokojnie. Nikt do niczego Cię nie zmusza. Czemu mamy się nimi przejmować? Bo może dlatego że film jest nie tyle o morderstwie tych oficerów, ale też o kłamstwie i ukrywaniu tego przez Rosjan. Wszyscy wiedzą o ludziach w Iraku i im współczują, ale za granicą nie wszyscy wiedzą o Katyniu albo wiedzą o tym szczątkowo. I właśnie to miał ten film pokazać za granicą. Nikt nie każe przejmować się tylko ofiarami Katynia. A "każdy Polak powinien to obejrzeć", bo dotyczy naszej historii. Ja sam mało wiedziałem o sprawie katyńskiej przed obejrzeniem.

speiderman

dokładnie zgadzam sie z moim przedmówcą ten film dotyczy naszej historii i losów pomordowanych naszych rodzin, jest wiele zla na świecie i my tego nie zmienimy ale ten film ukazuje cząstkę tego zła z całego świata...

ocenił(a) film na 1
speiderman

Rozumiem o co Ci chodzi. A film obejrzę, jeśli tak jak mówisz nikt mnie nie będzie do tego zmuszał. Po prostu równie żal tych ludzi, którzy giną teraz jak tych, którzy zginęli wtedy.

ocenił(a) film na 3
speiderman

Niestety niewielu obcokrajowców interesują zbrodnie popełnione na narodzie polskim, tak samo jak niewielu Polaków interesują zbrodnie popełnione na innych narodach. Nudny film, mimo iż opowiada o trudnej dla nas przeszłości, nie zainteresuje zbyt wielu za granicą.

ocenił(a) film na 8
Getzz

Afganistan, Irak ???
Cóż to takiego ???
Ot zawodowi żołnierze walczą tam na ochotnika, za sporą kasę, i wcale nie ginie tam mnóstwo ludzi, raczej garstka w porównaniu z Katyniem, lub z całą zbrodnią Rosyjską, i Hitlerowską, wystarczy poczytać http://pl.wikipedia.org/wiki/II_wojna_%C5%9Bwiatowa
Macie pojęcie, że w 2 wojnie światowej zginęło 6 850 000 osób?!!!
I z czym wy kurfa to prównujecie, z Afganistaniem, Irakiem ???
Ile osób zostało zlikwidowanych strzałem w głowę, straciło życie pod gąsiennicami czołgów, w piecach krematoryjnych....
Irak, i Afganistan, tam walczą zawodowi żołnierze, a więc ludzie, którzy świadomie uczą się zabijać innych.
2 wojna światowa, to był akt agresji, zostaliśmy zaatakowani, zabijano nasze dzieci, kurfa mać, czy wy jesteście idiotami, żeby wkurzać się na wspomnienie o tej wojnie, a pielęgnujęcie jakąś daleką dla nas wojenkę gdzie Arabusy z bombami na piersiach zabijają swoich ziomków ???
Brak mi słów na głupotę ludzką, co mnie interesuje wojna w Iraku, która jest oddalona ładny kawałek od nas.
Wisi mi to, że giną tam polacy, sami w gruncie rzeczy, świadomie tam pojechali.
Wybraliście prezydenta, który wysłał tam naszych, i do kogo macie pretensje ??
1939r, to było coś całkiem innego, powinniście z szacunkiem odnosić się do tej daty, i tego co ona sobą przedstawia, bo jeżeli zaczniecie to olewać, to może się kiedyś to powtórzyć, tym razem jednak, nie będzie to wojna na karabiny, gdyż świat ma bomby, zdolne zmieść z powierzchni ziemi nasz mały kraj.

ocenił(a) film na 1
baraqs

Przy całym tragizmie zbrodni w Katyniu, poźniej w XX wieku zdarzały się zbrodnie potworniejsze i bardziej obrzydliwe niż ta katyńska, można by długo wymieniać.

ocenił(a) film na 8
Getzz

Ciekawe jakie zbrodnie masz na myśli ???
Które to zbrodnie pochłonęły tyle ofiar ???
Jakoś sobie nie przypominam, a Ty piszesz, że długo by wymieniać, więc podaj 3 przykłady

ocenił(a) film na 8
Getzz

Ciekawe jakie zbrodnie masz na myśli ???
Które to zbrodnie pochłonęły tyle ofiar ???
Jakoś sobie nie przypominam, a Ty piszesz, że długo by wymieniać, więc podaj 3 przykłady

ocenił(a) film na 1
baraqs

Nie chodzi o polskie ofiary, ale chyba życie każdego człowieka bez względu na narodowość jest tak samo ważne.
Więc te przykłady:
Pinochet w Chile (coś przerażającego)
Pol Pot w Kambodży
Amerykanie w Wietnamie i ich sojusznicy z Wietnamu Poludniowego (napalm, mordowanie cywilów w całych wioskach, bombardowanie szkół)
Szwadrony śmierci finansowane przez CIA w Ameryce Południowej (głównie ofiary cywilne)
Prawicowe junty w tejże Ameryce Południowej
No i może Franco za swojej dyktatury.

ocenił(a) film na 8
Getzz

Ale wszystko jedno, to nie było na taką skalę jak 2 wojna światowa, sama znazwa wskazuje, że to było przerażające wydarzenie.
W gruncie rzeczy chyba najbardziej to mnie przeraża Hiroshima, i to przewyższa Wietnam, i resztę wojenek.
Najgorsze jest to, że umierają cywile, i to masowo.
Można przełknąć śmierć 200 cywilnych osób, ale nie da się przełknąć faktu, że przez głupią bombę zabito 78 100 mieszkańców i ciężko raniąc 37 424, a 13 983 osób uznano za zaginione, przy tym dziesiątki tysięcy zostało napromieniowanych lub odniosło inne obrażenia
Przerażające.
Jednak w Katyniu chodziło o to, że Sowieci, chcieli nas Polaków zniszczyć, całkowicie nami zawładnąć, a nie mogli tego uczynić, gdyby byli oficerowie, którzy cały czas by szukali sposobności na zaatakowanie ciemiężycieli, i oswobodznie naszego kraju.
A tak, zabito tylu, że reszta siedziała cicho, i dlatego komunizm zwyciężył (całe szczęście komuna odeszła precz)

ocenił(a) film na 1
baraqs

Oczywiście, że tak, ale druga wojna światowa to przede wszystkim obozy koncentracyjne zorganizowane przez hitlerowców, a nie Katyń. Porównaj ilośc zamordowanych w Oświęcimu przez hitlerowców, a przez NKWD w Katyniu. Przecież jasne jest, że największymi wrogami byli hitlerowcy, a nie NKWD.

ocenił(a) film na 8
Getzz

Zauważ, że moja babcia mi opowiadała, następnie kilka lat później sąsiadka też to potwierdziła, że nawet w czasie wojny to Niemcy byli grzeczni, a Rosjanie zachowywali się brutalnie.
Nie można mylić SS z Wermahtem, gdyż jedni to zwykłe wojsko, a drudzy to jak sekta.
Czy wiesz, że Niemcy rombali drzewo dla mojej babki, tylko po to aby jej pomóc ??
A czy wiesz, że najgorsi byli ruscy, bo gwałcili kobiety, kradli, i w ogóle byli bardzo podli w stosunku do polaków?
Myślę że dzisiaj też niewiele się zminiło, Niemcy nie okazują raczej nienawiści do polaków, a ruscy i owszem, może nie wszyscy, ale są zatwardziali komuniści tacy jak Putin, i większość dygnitarzy, którzy dosadnie nam chcą pokazać, gdzie jest według nich nasze miejsce.

ocenił(a) film na 1
baraqs

Oczywiście, że nie wszyscy Niemcy walczący w czasie wojny byli nazistami, tych, których brali do Wermachtu nikt nie pytał o zdanie.
Wybacz, ale jak prawicowca Putina nazywasz "komunistą" (chodzi ci o marksistę?) to raczej nie mamy o czym gadać. Poczytaj o doktrynach politycznych najpierw, zamiast gadać takie bzdury. Poza tym każda fobia jest po prostu głupia, rusofobia też.
Z tym "komunistą" Putinem to naprawde mnie rozśmieszyłaś(eś).

ocenił(a) film na 5
Getzz

A mnie śmieszy "Putin-prawicowiec"...

ocenił(a) film na 1
hauser

A jakie lewicowe poglądy posiada Putin?_________________________

Getzz

doktryny poilityczne to najczęsciej utopie co nie mają sie ni jak do realiów

ocenił(a) film na 1
baraqs

A co do Hiroszymy to masz rację.____________________________________________________________

ocenił(a) film na 5
arekpol8

kazdy Polak powinien go obejrzeć, nie zgodzę się do końca z tym zdaniem, każdy z was pyta dlaczego, otóż powiem, nie każdy jest na to zbyt dojrzały emocjonalnie aby objerzeć ten film, większośc młodych ludzi nie rozumie tego typu filmów, które budują historię naszego kraju, nie obchodzi ich to co się działo kilkadziesiąt lat temu, dla nich jest to kompletnie obce, nie zdają sobie sprawy z tego że historia kołem się toczy i tego nikt nie może wiedziec czy ta sama sprawa dotyczącza Katynia kiedys się nie powtórzy i nie mówie tu o tym samym miejscu ale o podobnej okolicznosci, a raczej tragedii, a cóż dopiero mozna powiedziec o tym co teraz się na świecie dzieje?? większośc młodych ludzi, która się obżera na takich filmach popcornem i ryje na jakichkolwiek scenach nie dostrzega tego co dzieje się na świecie, oni stworzyli sobie taki własny klosz który jest hermetycznie zamknięty na to co się dzieje na zewnątrz i żaden odłam terroryzmu ich nie przeraża i co najgorsze są temu obojętni, szkoda gadać że wiele moich rówieśników nie obchodzi to co się dzieje na tym świecie i nie chcą w nim nic zmieniać bo im tak jest wygodniej życ w takim wygodnym luksusowym malutkim świecie w którym są sami z własnej wygody