Poszedłem na ten film w ramach "Edukacji Filmowej" ze szkołą jakieś 2 lata temu. I jedyne co pamiętam to, że film był tak nudny, że tylko odliczałem czas aż się skońcy. Na szczęście miałem w kieszeni odtwarzacz MP3 i gdzieś tak w połowie filmu mi sie o nim przypomniało więc ustawiłem na maksa muzykę i dzięki temu jakoś przetrwałem. Ogulnie to jeden z najgorszych filmów wszechczasów. Totalny śmieć. Nikomu nie polacem. A temu debilnemu reżyserowi, który nie zrobił ani jednego ciekawego filmu radziłbym już przejść na emeryturę. Jego filmy są tak nudne, że można zwariować. A tym, którym ten film się podoba, szczerze współczuję. Jeśli chcecie dobre kino to z najnowszych produkcji mogę polecić filmy takie jek "Surogaci" albo "Terminator Ocalenie". To jest prawdziwe kino.
Rozumiem, że historia zamordowania prawie 20 000 polskich oficerów nie jest aż tak widowiskowa jak opowieści o fikcyjnym Terminatorze i nie porusza naszego przyszłego kwiatu polskiej inteligencji...
Dokładnie. Nie obchodzi mnie to czy film jest oparty na faktach, czy nie. Ważne, żeby był widowiskowy, ciekawy i trzymał w napięciu. I taki Terminator jest dla mnie przynajmniej 100 razy lepszy (wcale nie przesadzam). Jasne, że szkoda tych wszystkich ludzi co zginęli ale to nie zmienia faktu, że film jest beznadziejny, a nawet sam pomysł zrobienia filmu o tym to debilizm.
Zgadzam sie, tak okropnie nuuuuuudne filmy, że masakra ;// u nas jak ktos nie poszedl na Katyn ze szkoly byl "odpowiednio" nagradzany ;/
pal sześć jakość "Katynia". Film zupełnie przeciętny, choć poruszający ważną kwestię. Ale wypowiedzi tego gimnazjalisty, który opowiada jak to "Terminator" jest [i tu pada ukochany przymiotnik] zajebisty trochę mną wstrząsnęły.
Jeśli tak ma wyglądać przyszłe pokolenie to ja p***olę - wyjeżdżam gdzieś daleko.
A oceny i poziom filmów powyższego użytkownika [tak, tego z Murzynem w avatarze] to po prostu dno i metr mułu. Znacznie gorszy niż ten prezentowany przez "Katyń"
Kolego i tu tkwi problem. Film jest jaki jest, każdy go ocenia na swój sposób. Fakt na mnie też zagrała nuta patriotyzmu ale poza tym to zgadzam się że film jest przeciętny. A co do wypowiedzi o Terminatorze - fakt, niestety nie jest to wypowiedź jakiej by się oczekiwało od widza dlatego należy to zmieniać i dokształcać ludzi a nie pie****lić i mówić że wyjeżdża się z kraju. Trzeba starać się to zmienić.
Najciekawszy jest jednak obraz który wyłania się z czytając posty na forum a przyczyna ich może być właśnie ukazana w filmie. Większość polskiej inteligencji jak wiemy zginęła podczas wojny i nie mówię tu tylko o Katyniu, a co za tym idzie zabrakło ludzi którzy by przekazali swoją wiedzą i wykształcili następne pokolenia. Skutki tej "pękniętej nici" są widoczne cały. Dlatego nie pochwalam wypowiedzi - "to ja p***olę - wyjeżdżam gdzieś daleko". Dalszego patosu tu nie będzie ani oratorium jak to należy odbudowywać kraj. Pamiętajmy że jesteśmy coś winni tym co za ojczyznę polegli i to my ją tworzymy.
aciddrinker, sądząc po twojej wypowiedzi pewnie nie wiesz kim jest, jak to rasistowsoko określiłeś, ten "murzyn". Jeśli tak jest naprawde to szczerze współczuję... Sorry ale jeśli nie wiesz kim jest ten człowiek, który w bardzo dużym stopniu wpłynął na dzisiejszy świat, to nie mam z kim rozmawiać.
A co do filmu to ma mi się podobać tylko dlatego, że jest o Polsce? Nie jestem żadnym patriotą. Polskę traktuję tak jak każdy inny kraj i argumenty, że mam go kochać bo tu się urodziłem są poprostu głupie.
Po wysłuchaniu MadBoya dochodze do wniosku że filmweb powinien być podzielony na: "Poniżej 18 lat" i "powyżej 18 lat". Albo chociaż niech pisze wiek użytkowników bo nie wiadomo czy to jakaś prowokacja, debil czy dziecko;p
Ale jak zobaczyłem że ten dzieciak ma w ulubionych wszystkie filmy jakie widział w życiu i w dodatku 99% to bajki to mnie olśniło:
NIE DENERWUJCIE SIE NA MADBOYA BO NIE WIE CO MÓWI!
(a ty madboy przestań się kompromitować jeśli wiesz co to znaczy i włącz sobie mp3 z tupaciem chociaż nawet z tłumaczeniem piosenek go nie zrozumiesz haha)
Nie pamiętacie jak sami byliście wysyłani do kina i nie wiedzieliście o co chodzi, przez co stawało się to nudne? ( ja np. byłem na sztuce "Zemsta" miałem może z 14 lat zapamiętałem tylko 5 minutowy prolog bo był on bardzo efektowny i nie powiem wynudziłem się bo nie miałem szans zrozumieć tej sztuki, ledwo co rozumiałem o czym mówią aktorzy)
jak on miał zrozumieć ten film skoro spodziewał się po nim akcji jak w terminatorze :P
Aha dziecko przestań bluźnić na naszą wspaniałą ojczyznę ;)
Przeczytałem waszą "dyskusję" i na usta ciśnie się niestety: ja p***le! Panie z 2pakiem w avatarze, film może Ci się nie podobać, może Cię nudzić i możesz sobie słuchać w trakcie jego oglądania gadających czekoladek z tonami łańcuchów na szyi. To czy film udał się panu Wajdzie czy nie to inna historia. Twierdzenie jednak, że poronionym pomysłem jest nakręcenie filmu o zbrodni katyńskiej tylko świadczy o Twojej ignorancji. Najlepiej olać historię, książki itd. Komu to potrzebne? Mamy MTV i neta. Spoko ziom. Przecież 100 razy ciekawsza jest pyskówka pomiędzy Peją I Tede, niż jakieś tam odległe czasy opowiedziane przez starego ramola. Za chwilę będziemy mieli w Polsce tak samo inteligentnych i oczytanych nastolatków jak w Stanach. Będą twierdzić, że Afryka to taki kraj a Piłsudski to chyba jakiś koleś Hitlera, bo żyli w tym samym czasie. Ok. Zmuszono Cię do oglądania tego filmu, ale takie jest życie. Za moich czasów zmuszali do oglądania sto razy nudniejszych rzeczy. Takie życie młodego kota. Nikt nie zmusi Cię do miłości do Wajdy i jego filmów. Tylko widzisz. Dzięki takim ludziom, jak Wajda, którzy pamiętali historię i przekazywali ją innym, możesz sobie teraz oglądać MTV, słuchać 2paca na mp3 i wypisywać głupoty na forach a nie cieszyć się z tego, że mamusia dostała w spożywczym kilogram mandarynek a w telewizji puszczają radziecki film o życiu wielkiego wodza Józia.
Według Ciebie 2pac wpłynął na dzisiejszy świat. Dla mnie to kolejny czarny burak, który dostał kulkę od drugiego buraka. Nazwanie rasistowskim określeniem słowa "murzyn" jest śmieszne. A kim był 2pac? Oczywiście! Afroamerykaninem! Tylko przypomnij mi jak ten "wielki człowiek" nazywał białych. Rasizm działa w obie strony drogi Panie.
Po to się uczymy historii by nie powielać błędów z przeszłości. Historia życia 2paka pokazuje jak można zmarnować sobie życie, historia zbrodni katyńskiej pokazuje jak jeden człowiek może zmarnować naród czy rasę. I nie chodzi tu o patriotyzm i Polaków. Może to dotyczyć czarnych, różowych czy zielonoświątkowców. Dlatego, między innymi, reżyser wpadł na tak poroniony pomysł.
Prawda jest taka, że 2pac oraz Józek Stalin w znacznym stopniu wpłynęli na dzisiejszą Polskę. Jeden skutecznie wymordował nadwyżkę polskiej inteligencji a drugi skutecznie ją przytępił..
GumCo masz flaszkę u mnie za ten tekst. Trzeba tępić głupote gówniarzerii, masakra jak można być takim cofniętym...
może wpłynął na gatunek muzyki, ale nie na świat. Na świat to wpłynąć mogło to co przedstawiał ten film ''Katyń'' czyli zbrodnia radziecka na polskim wojsku. Mimo że filmu nie oglądałem (więc nie oceniam go) to zgadzam się z wieloma przedmówcami tutaj - należy się jakiś szacunek dla ludzi którzy zginęli byś teraz ty mógł tutaj pisać na kompie. Pisanie że głupi jest pomysł na film o zbrodni, którą pokolenia powinny pamiętać żeby nie doszło w przyszłości do podobnych wydarzeń, jest żenujące.
Jestes fanem kolorowych to won z Polski. Jak nie chcesz byc patriotą to
twoja sprawa smieciu ale mi tu nie wyskakuj z czarnuchami na forum o filmie
opowiadajacym o mordzie na czyichs ojcach, synach, braciach ale przede
wszystkim na Ludziach honoru, ktorzy swoje zycie poswiecili zeby Ci rodziny
nie wyplenili. Tupac Shakur zrobil co zrobil dla muzyki ale przede
wszystkim byl to degenerat ktory nawolywal do nienawisci i owszem czarni
jemu podobni zmieniaja swiat ale na gorsze (fifty cent grosza nie wart).
Gardze nimi im podobnym mowie im to w twarz. Niech sobie zyja gdzies tam w
afryce usa czy uk ale od mojego Kraju wara!
Nikt Ci nie każe być patriot, ale na miłość Boską po co się odzywasz na tematy, których najwidoczniej nie rozumiesz, skoro dla Ciebie śmierć tylu tysięcy rodaków to nuda, Ty byś na pewno zachował się inaczej i uciekał gdzie pieprz rośnie.
Przypominam tylko, że Murzyn [z wielkiej litery] jest okresleniem słownikowym i oznacza człowieka o czarnym kolorze skóry. Ten pan z twojego avataru zielony jest?
w porównaniu do ciebie dla niego "murzyn" jest z małej litery, więc bardziej przemawia za tym, że to on jest rasistą, a nie ty ;)
Widziałem nudniejsze filmy chodź ten również ma coś z tego. Tu ktoś poruszył temat Terminatora pretensjonalnie mówiąc że jak to tak może być itd itp. Otóż może być bo Terminator był robiony jako film dla rozrywki, Katyń zaś jest dramatem historycznym. Trudno jest więc twierdzić że Terminator będzie nudniejszy od Katynia. Więc w takie gadanie po prostu nie wierze bo co by to znaczyło że bawi kogoś film historyczny o zabiciu 20tys...
Ludzie, ja nie twierdzę, że to wydażenie było mało ważne czy coś. Dużo ludzi zginęło itd. ale to nie zmienia faktu, że ten film jest nuuudny. Może i Terminator nie przekazuje żadnej wiedzy i ma niewiele z prawdą wspólnego ale jest ciekawy i fajny.
A poza tym nie jestem patriotą i nie wiem czemu historia Polski miałaby być ważniejsza niż np. historia Hiszpanii. Dla mnie ważniejsza jest historia takich krajów jak USA, Chiny, Japonia itd. bo są to kraje potężniejsze liczebniejsze i bardziej liczące się w świecie.
GumCo, co ty chcesz od amerykańskich nastolatków? Jak dla mnie amerykanie są napewno narodem mądrzejszym niż polacy bo to właśnie oni odkrywają wszyskie nowe technoliogie, leki itd. A to, że ktoś nie wie kto to Piłsudzki, to wcale dla mnie nie jest dziwne. W skali światowej wcale nie jest to jakaś bardzo ważna postać, a poza tym to on prawie nic nie zrobił, tylko tak się o nim gada, żeby na siłę mieć jakiegoś bohatera. Nie widzę więc powodu, żeby go znać. Czy ktoś z was zna jakąkolwiek postać z np. Bułgarii czy Etiopii? Nie sądzę. A co do tego, że ktoś nie wie, że Afryka to kontynent to chyba musi być jakiś 7-lakek co najwyżej.
Ten film nie miał być ciekawy chłopcze, jest nudny bo życie w trakie IIWŚ Polaków nie rozpieszczało, nie jest robiony pod takie dzieci jak ty i całe szczęście.
Jest na faktach, wiem że ty wolałbyś u "Katyniu" wielkie bitwy robotów ale to nie jest śmieć pod publike tylko tragiczna prawda.
Nikt nie przeżył tych egzekucji dlatego Wajda musiał trochę improwizować
Do ludzi nisko oceniających ten film, powiedzcie co wam się nie podobało, tylko nie piszcie że jest nudny bo jest na faktach ffs !! :P
Porównując fikcję i film na faktach zawsze wygrywają fakty.
A co do twoich ulubionych amerykańskich dzieci, oczywiście że mają także dobre pomysły ale to chyba jedyne pozytywne co można o nich powiedzieć, ale za to negatywnych przymiotów można im wypomnieć dużo chociażby: ignoranci, płytcy, zdemoralizowani, wywyższający się, niedoinformowani i sterowani, niedbający o środowisko, bez tradycji, materialiści, bezosobowo traktują otoczenie(purytanizm) no i są wyścigowymi szczurami
A najlepsze jest to że myślą że są TACY WOLNI, a w tych stanach wszystko jest narzucone odgórnie, mówiąc w 3 słowach o USA?
kontrola, postęp i materializm. A są to jedne z najbardziej znienawidzonych przeze mnie rzeczy. Peace
Widać że masz małe pojęcie o świecie. Nawet sobie nie wyobrażasz ilu polskich naukowców coś odkrywa a techników osiąga w dziedzinie wynalazków. Mam na myśli Polaków działających zarówno w USA, Europie Zachodniej czy nawet u nas w kraju. Poczytaj lub pooglądaj coś naukowego najpierw a potem zabieraj głos. Leków nawet w tym roku Polacy wymyślili sporo, podobnie rzecz ma się z genetyką, nowymi technologiami, czy chemią. Widzę że swoją widzę czerpiesz wyłącznie z filmów i muzyki skoro takich rzeczy nie wiesz. Osiągnięcia mogą wydawać ci się że są po stronie Amerykanów, ze względu na gospodarkę. Są gospodarczo lepiej rozwinięci co nie równa się mądrzejsi.
Może parę cytatów z samej architektury będzie dla ciebie edukacyjne:
''Maciej Nowicki (1910-1951) to chyba najbardziej znany polski architekt. Poza tym, że podjął pracę nad zagadnieniami odbudowy zniszczonej Warszawy, współpracował z najbardziej doświadczonymi architektami świata, m.in. przy projektowaniu siedziby ONZ.''
''Obecnie wielkim uznaniem cieszy się także Edmund Obiała, architekt polskiego pochodzenia pracujący w Australii, projektant m.in. stadionu olimpijskiego w Sydney. Pod jego kierunkiem przebudowywany jest także legendarny stadion Wembley w Londynie.''
''Marta Rudzka zaś, zwana "królową manhattańskiej architektury", jest autorką największego na świecie mieszkalnego budynku Trump World Tower.''
''Postać Kazimierza Gzowskiego (1813-1898) znana jest głównie w Ameryce Północnej. Był on pionierem budowy kolei kanadyjskich''
''Modrzejewski zbudował prawie 40 mostów na największych rzekach kontynentu, na Wielkich Jeziorach i zatoce San Francisco (Trans-Bay Bridge). W sumie ponad 200 km mostów, wśród których znalazły się obiekty największe na świecie.''
Jak widzisz za wiele budynków kojarzonych z cywilizacją zachodu odpowiedzialni są Polacy... a to tylko architektura. Chcesz abym się rozpisał o wspomnianych lekach, technologiach, genetyce, wynalazkach?
P.S. Jesteś niepoważny pisząc ze Piłsudski nic nie zrobił w skali światowej. Uratował Europę Zachodnią i USA przed radziecką ekspansją na wschód. Słyszałeś o Cudzie nad Wisłą? To wydarzenie na skalę światową i wykształceni ludzie z zachodu znają to i Piłsudskiego. Masz bardzo ograniczone pojęcie o świecie, historii i o sławnych Polakach. Żal mi tego co czytam od takich ludzi jak ty.
Skąd ten matoł ma widzieć kim jest PiłsuDSki skoro na historii pewnie śpi i ledwo wyciąga na 2. No bo w końcu to nikogo nie obchodzi, nie jest nikomu potrzebne i w ogóle nie jest tak pasjonujące jak "Terminator: Ocalenie" :D. Niestety, taki jest obraz dzisiejszej polskiej młodzieży. Totalny brak zainteresowania historią, światem, polityką, sprawami kraju. Przerażające jest tylko to, że pokolenie "MadBoya" i jemu podobnych kiedyś będzie musiało na swoje barki wziąć odpowiedzialność za ten kraj. Nie zdziwię się jeśli wtedy Ruscy do spółki z Niemcami wykorzystają naszą słabość i po raz kolejny nas pokroją.
Nie każdy taki jest. Teraz dzięki internetowi część młodzieży idzie w drugą stronę. Jednych Internet, komercyjne filmy i muzyka odmóżdża i otępia a na drugich działa przeciwnie. Przez ostatnie lata poszła do przodu rekonstrukcja historyczna, bo osoby o tym samym hobby przez internet łatwiej się odnajdują i tworzą grupy. Sam się tym zajmuję i widzę że coraz więcej osób w wieku licealnym interesuje się historią i chce to robić w realnym życiu kupując sobie uzbrojenie z danej epoki. Jest mnóstwo grup odtwarzających XVIII wiek, Napoleona, ułanów, wikingów. Ja ostatnio z młodymi ludźmi postanowiłem odtworzyć wojnę północną, okres mało znany polskiej historii. Są też grupy legionistów rzymskich a członków przybywa. Takie coś to sposób na dobrą zabawę, naukę historii, poznanie osób o tym samym hobby, można poczuć się w roli człowieka sprzed kilkuset lat. Lepiej by młodzież zajmowała się tym niż siedziała z petami pod blokiem, zaczepiała ludzi i twierdziła że Peja to ich guru. :)
Dodam ze np. w rekonstrukcji bitwy pod Grunwaldem kilka lat temu uczestniczyło jakieś 500 osób, a dziś ich liczba 6-krotnie wzrosła. Jest to tylko jedna epoka, bo każdy na takiej rekonstrukcji musi mieć stroje i zbroje z XV wieku. Jest cała masa w Polsce grup zajmujących się innymi epokami historycznymi :)
Tyle że akurat bitwa pod Grunwaldem jest ciekawa. Parę lat temu przejechałem całą Polskę by zobaczyć tą rekonstrukcję. Opłacało się. Za to od tych smętów katyńskich można tylko popaść w nostalgię. Potem ludzie z zagranicy się dziwią dlaczego Polacy zawsze są tacy nadąsani, smutni i przygnębieni. Z niczego to się nie bierze jeśli cały czas gadamy jaką to nam wszyscy krzywdę wyrządzają.
Widzisz. Piłsudski to tylko przykład. Chodzi mi o ogólną ignorancję nastolatków. Bujasz się jak pier...lony Resus, podniecasz się jakimś Kuntakinte, którego przodek był na tyle głupi, że dał się złapać na własnym podwórku i zawieść w kajdanach do Ameryki (zgadnij z jakiego to filmu) a olewasz historię swojego kraju. Nie trzeba być patriotą by interesować się swoją historią. Tak swoją. Jesteś Polakiem? To jest historia Twoich rodziców, dziadków, pradziadków, przodków. I bardziej dotyczy Twojego życia niż historia Murzyna ze Stanów Zjednoczonych. Co Ty masz z nim wspólnego. Ciekaw jestem czy byś się tak podniecał 2paciem, gdyby był Cyganem i rapował jak to go krzywdzą w Twoim mieście, że życie jest do bani i dla tego nie chwyci się roboty tylko musi kraść, oszukiwać i kombinować na ulicy. Tego nie widzisz choć dzieje się to pod Twoim nosem. Ty widzisz za to Wielkiego czarnego człowieka" za oceanem, który niczym zbytnio się nie różni od Cygana. Też ma dwie lewe ręce do roboty i kombinuje jak zarobić i się nie narobić.
Podniecasz się historią USA i Chin, bo są większe i silniejsze? Ręce opadają. Ciekawe czy podniecałbyś się dalej gdyby nagle w Twoim mieście językiem urzędowym byłby chiński, Twoi rodzice zostali by wysłani do obozów pracy na polach ryżowych a Ty byłbyś obywatelem drugiej kategorii. Pewnie z pokorą naciągałbyś sobie oczy i nazwał się Ciąg Ciulu Ciąg, bo przecież nie jesteś patriotą i masz w dupie swój kraj. Jak myślisz? Dlaczego te Państwa są tak potężne? Skoro interesuje Cię ich historia, powinieneś wiedzieć że potęga ta zbudowana jest na cierpieniu i śmierci wielu ludzi.
Ameryka jest narodem mądrzejszym, bo odkrywają nowe technologie. Co za głupota. Zauważ ilu "nieamerykańskich" naukowców dokonuje tych odkryć. Ilu jest też Polaków. To że masz pieniądze nie znaczy, że jesteś mądry.
A przykład z Afryką dotyczy właśnie badań przeprowadzonych wśród amerykańskich nastolatków. Tylko oni twierdzili, że Europa to taki kraj za Oceanem. Echhh... szkoda gadki...
I jeszcze jedno. Czytając Twoje wypowiedzi zastanawiam się czy masz jakieś 9 - 10 lat czy jesteś, (wybacz) po prostu głupi. Nic innego nie przychodzi mi na myśl. Istnieje jeszcze opcja amerykańskiego nastolatka... ale taki nie zniżyłby się do nauczenia języka polskiego w mowie a w piśmie już na bank.
tak znam jakakolwiek postac z historii Etiopii: Hajle Selsje (chyba dobrze napisalem) krol Etiopii przed druga wojna swiatowa i po niej (bodajze) zabiegal o istnienie swojego kraju, pokoj na swieci, jest uwazany za ostatnie wcielenie Jah przez wyznawcow Rastafarianizm
Pilsudski doprowadzil armie Polska do wygrania bitwy Warszawskiej, zwanej "Cudem nad Wisla", ktora to bitwe historycy (miedzynarodowi) uwazaja za jedna z najwazniejszych bitw w historii swiata
"A poza tym nie jestem patriotą i nie wiem czemu historia Polski miałaby być ważniejsza niż np. historia Hiszpanii. Dla mnie ważniejsza jest historia takich krajów jak USA, Chiny, Japonia itd."
powiedz mi moj drogi MadBoy'u co wiesz o historii tych panstw??
Amerykańskie nastolatki odkrywają nowe technologie, leki - nie rozśmiszaj
mnie
Amerykanie to obecnie naród półmózgów. A nauka rozwija się u nich bo kupuja
wszystko. Ktoś coś odkryje mniej lub bardziej przełomowego to zaraz znika z
Polski i innych krajów i dostaje mnóstwo kasy w stanach- taką mają tam
rozwiniętą naukę.
Na uniwersytetach 95% to zaciąg zagraniczny- takie mają społeczeństwo.
A przeciętny nastolatek którego rodzina mieszka w Stanach od pokoleń jest
takim kretynem, ze szkoda gadać. Byłem - widziałem
"Jak dla mnie amerykanie są napewno narodem mądrzejszym niż polacy bo to właśnie oni odkrywają wszyskie nowe technoliogie, leki itd."
Odkrycia przypisywane Amerykanom nie wynikają z ich mądrości, ale z dobrych warunków finansowych, jakie oferują i jakie przyciągają naukowców z innych części świata. W laboratoriach, w których dokonuje się tych odkryć, pracują w większości Azjaci, ludzie ze wschodniej Europy i Latynosi.
no nie, kilka to zrobił, ale po Ziemi Obiecanej to już bardzo cienko;
najgorsze że kręci te gnioty za naszą kasę; ludziom się myli, są obrażeni że 'nasi oficerowanie' nie dostali Oskara za to że ich ruscy rozwalili.
MadBoy schowaj się frajerze!Co takiego wymyślili Amerykanie?
-Samochód?....NIE
-Samolot?...NIE
-Broń palną?...NIE
-Rakiety?...NIE
-Czołg?...NIE
Czy może na końcu wychwalaną pod niebiosa bombę jądrową?......NIE.
Tak więc jak widzisz Amerykanie mają praktycznie zerowy wkład w rozwój świata.A co do tego czy tam jest lepiej.Stary,pojedź sobie do tego zasranego USA!I popatrz sobie jak wygląda Detroit,przedmieścia Philadelphii albo slumsy w Los Angeles w Kalifornii.Warszawska Praga to przy tych trzech luksusowa dzielnica.
Jak można porównać "Katyń" do "Terminatora"!!! Dzieci nie powinny się tu wypowiadać! Rozumiem, żę dla Madboy'a by się film bardziej podobał jak by polskim oficerom przez 1,5 h strzelali w tył głowy. Mnie wystarczyła ta krótka końcówka, żeby wbić w fotel. widać, że nie zastanawiałeś się nad symbolika w filmie. Choćby pierwsza scena na moście, ale nie będę ci tego tłumaczyć bo i tak nie zrozumiesz. Moim zdaniem film nie był nudny, w znakomity sposób pokazywał "kłamstwo katyńskie" po wojnie. Co czuły rodziny pomordowanych już po wojnie. Tego typu filmy są potrzebne. Czy to o Katyniu czy o niemieckich obozach. Nie można zapomnieć co się wtedy działo.
Madboy piszesz, że historia innych krajów jest tak samo ważna, z tym się z tobą zgodzę. Studiuje historie i ją "trochę" znam i szczerze wątpię, czy potrafiłbyś docenić jakikolwiek film o zniszczeniu miasta Guernica podczas wojny domowej w Hiszpanii. Pewnie nic o tym nie wiesz...
Wajda kręci nudne filmy...dziecko na ten temat to się nie powinieneś wypowiadać. Pewnie, żadnego oprócz "Zemsty" nie widziałeś....o ile widziałeś a nie słuchałeś MP3.
Jak czytam takie debilne wypowiedzi jak twoja to dochodzę do wniosku, ze naprawdę powinien być limit wiekowy na film webie.
I właśnie dla takich półdebili, ignorantów, dzieciaków i ludzi cudem ocalałych ze skrobanek Bagiński kręci "Hardkor 44"
Bagiński kręci "Hardkor 44", L.U.C nagrywa "39/89" a ktoś tam jeszcze rysuje komiksy by zainteresować historią upośledzonych nastolatków. Tylko tak dalej... i trzeba będzie kręcić pornosy o "Solidarności" by raczyli spojrzeć. Bo inaczej jeden z drugim będą przekonani, że komunizm upadł dzięki spółce Jay-Z/Eminem.
Tak, a nazywanie kogoś półdebilem, ignorantem, dzieciakiem czy upośledzonym na pewno w tym pomoże. Bardzo mądre, brawo.
Znasz tylko głaskanie i obrażanie? Widziałeś kiedykolwiek by obrażając udało się przekonać kogoś do swojej racji? Bo ja nie.
Tylko nie zauważyłem, byś próbował przekonać tego nastolatka w jakiś inny sposób. Raczej starałeś się "prostować" tych, którzy nie zgadzali się z jego bzdurnymi teoriami. Chyba, że się z nim zgadzasz. Powiedz mi też, proszę, jak nazwać kogoś kto ignoruje historię swojego kraju (bo nie jest potężny i rozwinięty technologicznie) jak nie ignorantem. Jak nazwać kogoś kto uważa, że USA to kolebka cywilizacji jak nie dzieciak. I jak nazwać kogoś kto uważa, że 2Pac wpłynął znacząco na losy Świata a Piłsudski to taki bohater na siłę (bo innych nie mamy) jak nie głupim. Starałem się też wytłumaczyć mu, że jest w błędzie ale jego ostatni post mnie rozbroił. I nie do mnie należy wychowywanie nastolatków tylko do ich rodziców i nauczycieli. Tu na forum zostanie jedynie wyszydzony i obrażony w prawdziwym życiu może mieć gorzej. A gdy jadę autobusem i słyszę rozmowy większości nastolatków, to określenie "upośledzeni" jest najłagodniejszym jakie mi przychodzi na myśl.
Jak nazwać kogoś kto ignoruje historię kraju? Ja bym go w ogóle nie nazwał bo po co, co to da? Obrażając go działasz w sposób odwrotny do swoich zamierzeń. Bo kto by chciał należeć do grupy ludzi którzy znają historię i obrażają kogo popadnie? Ja na pewno nie. Jak nazwać kogoś kto uważa, że USA to kolebka cywilizacji? Znów to samo... skąd ta twoja skłonność do nazywania innych ludzi inaczej niż po imieniu? Z 2Pakiem tak samo, nie ma potrzeby nazywania jakkolwiek takiej osoby. Starałeś się mu coś wytłumaczyć ale przy okazji go obrażasz, więc jest on do twoich wypowiedzi z góry negatywnie nastawiony. Tak jest w prawdziwym życiu może być gorzej - kiedyś i do ciebie będzie należeć wychowanie swych dzieci i jeśli też im będziesz w każdej rozmowie (w której będą mieć inne zdanie od ciebie) mówił, że są głupi to plonów nie będzie. Poza tym obrażając innych - nawet na forum internetowym łamiesz prawo ponieważ jest to miejsce publiczne. Jadąc tramwajem obracasz się do dzieciaków i krzyczysz: wy nic nie rozumiecie głupcy!?
baginski tworzy hardkor 44 nie dla polaków tylko głównie dla obcokrajowcow. mlodsze pokolenia polakow wiedza co to bylo powstanie warszawskie, a polowa swiata niestety nie wie czemu miedzy innymi zawdziecza zakonczenie IIwś. myslisz ze tworzy go dla polakow?
Madboy, cóż ja Ci mogę powiedzieć. Chyba jedynie to, że jeszcze zbytni gówniarz jesteś, żeby oglądać tak poważne filmy i nie masz za grosz szacunku do historii Polski.
Widzisz. Piłsudski to tylko przykład. Chodzi mi o ogólną ignorancję nastolatków. Bujasz się jak pier...lony Resus, podniecasz się jakimś Kuntakinte, którego przodek był na tyle głupi, że dał się złapać na własnym podwórku i zawieść w kajdanach do Ameryki (zgadnij z jakiego to filmu) a olewasz historię swojego kraju. Nie trzeba być patriotą by interesować się swoją historią. Tak swoją. Jesteś Polakiem? To jest historia Twoich rodziców, dziadków, pradziadków, przodków. I bardziej dotyczy Twojego życia niż historia Murzyna ze Stanów Zjednoczonych. Co Ty masz z nim wspólnego. Ciekaw jestem czy byś się tak podniecał 2paciem, gdyby był Cyganem i rapował jak to go krzywdzą w Twoim mieście, że życie jest do bani i dla tego nie chwyci się roboty tylko musi kraść, oszukiwać i kombinować na ulicy. Tego nie widzisz choć dzieje się to pod Twoim nosem. Ty widzisz za to Wielkiego czarnego człowieka" za oceanem, który niczym zbytnio się nie różni od Cygana. Też ma dwie lewe ręce do roboty i kombinuje jak zarobić i się nie narobić.
Podniecasz się historią USA i Chin, bo są większe i silniejsze? Ręce opadają. Ciekawe czy podniecałbyś się dalej gdyby nagle w Twoim mieście językiem urzędowym byłby chiński, Twoi rodzice zostali by wysłani do obozów pracy na polach ryżowych a Ty byłbyś obywatelem drugiej kategorii. Pewnie z pokorą naciągałbyś sobie oczy i nazwał się Ciąg Ciulu Ciąg, bo przecież nie jesteś patriotą i masz w dupie swój kraj. Jak myślisz? Dlaczego te Państwa są tak potężne? Skoro interesuje Cię ich historia, powinieneś wiedzieć że potęga ta zbudowana jest na cierpieniu i śmierci wielu ludzi.
Ameryka jest narodem mądrzejszym, bo odkrywają nowe technologie. Co za głupota. Zauważ ilu "nieamerykańskich" naukowców dokonuje tych odkryć. Ilu jest też Polaków. To że masz pieniądze nie znaczy, że jesteś mądry.
A przykład z Afryką dotyczy właśnie badań przeprowadzonych wśród amerykańskich nastolatków. Tylko oni twierdzili, że Europa to taki kraj za Oceanem. Echhh... szkoda gadki...
@ GumCo
Po pierwsze to nie Cyganem, tylko Romem jeśli już! A poza tym w czym Romowie są gorsi od innych? Tak, wiem zaraz mi podasz jakieś statystyki, że gorzej sobie radzą w świecie itd. Ale to jest wina tego w jakim środowisku dorośli. Poprostu mieli pecha. Gwarantuję ci, że gdyby wziąć Roma wychować w bogatej, mądrej rodzinie, byłby napewno mądrzejszy od ciebie. I to nie jest kwestja jakiejśtam idealogi, którą wyznaję ale to są fakty naukowe. Nie ma ludzi lepszych i gorszych. Nie ma ŻADNYCH naukowych dowodów na coś takiego. Tak samo to, że połowa ludzi w więzieniach w USA to czarnoskórzy, mimo to, że stanowia jedynie 1/12 społeczeństwa. To nie jest kwestia tego, że z natury sa źli tylko, że nie mieli warunków do lepszego rozwoju. Czemu nie mieli tych warunków? Bo ich rodzicie ich nie mieli itd. A czemu w ogule czarni mieli gorszy start? Bo biali ich ochydnie potraktowali dawno temu, skazując ich na porażkę. A to, że cywilizacja europejska jest lepiej rozwinięta niż afrykańska to tylko czysty przypadek i lepsze warunki naturalne. A więc przestań z tymi debilizmami, ze ten to cygan, ten murzyn itd.
Po drugie, nie mów mi, że nie szanuje swojego kraju, bo sznuję go tak jak każdy inny. Polska jest dla mnie tak samo ważna jak np. Tajlandia czy Wietnam. Ja uważam wszyskich ludzi/wszystkie narody/wszystkie kraje za równe, chyba że mam konkretne powody, żeby uważać inaczej. I gdyby Chiny zaatakowały Polskę i wywoziły Polaków, było by mi ich bardzo szkoda, ale nie mniej szkoda niż gdyby zaatakowały Bułgarię i wywoziły jej mieszkańców. Oszywiśćie rodzina to to innego i ona jest dla mnie jednak ważniejsza niż inni ludzie ale tego chyba nie muszę wyjaśniać.
@ Envy
Ciekawi mnie jak wygląda twój szacunek do historii Pakistanu, Urugwaju, Somalii, Salwadoru, Gwatemali, Libii i wielu innych krajów. Pwenie nie masz nawet pojęcia gdzie te kraje sie w ogule znajdują nie mówiąc już o ich historii. Możliwe, że o niektórych nawet penie nie słyszałeś. Nie traktuj tego jako formy obrazy ale próbuję ci pokazać, że Polska wcale nie jest centrum świata. Masz prawo nie znać tych krajów, bo nie są one najważniejsze na świecie, ale na pewno taka nie jest tez Polska. Uważam, że warto najpierw dowiedzieć się więcej o krajach, większych i potężniejszych bo to one mają wpływ na dzisiejszy świat, a nie o Polsce, o której połowa świata pewnie nie słyszała. Zak się zna historię krajów ważniejszych to wtedy można zająć się Polską. oczywiście ja nikomu nic tu nie nakazuje. Jeśli kogoś ciekawi historai Polski (swoją droga bardzo nudna według mnie) to niech się jej uczy, bardzo dobrze. Ale nie wmawiajcie mi na siłę, że historia Polski jest mega ważna i mam się jej uczyć.
A tak w ogule to jest jakieś chore, że w podręczniku od historii Polska zajmuje jakies 30% całości a histora Japonii jakieś 0,5%.
Madboy, tu akurat skrewiłeś. Dobrze wiem, gdzie znajdują się te kraje, gdyż ponieważ jestem na profilu geograficznym - jest plus. Ale widzę, że Ty wciąż nie rozumiesz o co chodzi. Wiesz, znacznie mniej interesuje mnie historia Pakistanu, Urugwaju, Somalii, Salwadoru, Gwatemali, Libii, Japonii, Peru, Ekwadoru, Boliwii, czy jakiegokolwiek innego kraju. Znacznie bardziej interesuje mnie historia Polski, bo jestem Polką i chciałabym wiedzieć, dzięki komu i dzięki czemu mogę żyć w tym kraju, nie bojąc się żadnej cenzury, godziny policyjnej czy czegokolwiek innego.