Przd chwilą znowu obejrzałem film i zwróciłem na coś uwagę, otóż gdy nasi oficerowie jadą pociągami, Żmijewski psze w pamiętniku że jest 7 kwietnia, a chwilę później jadący tym samym wagonem Małaszyński wydrapuje na ścianie datę 10 kwietnia.
Zwróć uwagę ze w kalendarzu zapiski są do 9 kwietnia,a czyta jego żona, tylko że narratorem jest Żmijewski.Najpierw podaje czas 14:55 polskiego czasu,potem 8:30,znacz że zapisuje kolejny dzień 8 kwietnia.Sytuacja w pociągu jest tylko obrazem owych zapisków,mógł opisywać 7,8 dzień 9 kwietnia,ale to nie jest istotne.Akurat do tej sceny ja osobiście nie mam zastrzeżeń.
Sam uważam ze ten film to jedna wielka lipa,możesz przeczytać moje zdanie na ten temat,umieściłem swój komentarz na tej stronie.
Chronologia jest zaburzona. Małaszyński pisze na ścianie w wagonie datę 10 kwietnia, natomiast ostatni zapisek w dzienniczku Żmijewskiego datowany jest na 9 kwietnia i jest pisany w karetce więziennej jadącej od stacji Gniezdowo do Lasku Katyńskiego. Autentycznym autorem tego zapisku jest major Adam Solski i brzmi on następująco: "9 kwietnia. Od świtu dzień rozpoczął się szczególnie. Wyjazd karetką więzienną w celkach (straszne). Przywieziono nas gdzieś do lasu, coś w rodzaju letniska. Tu szczegółowa rewizja. Zabrano zegarek, na którym była godzina 6.30 (8.30), pytano mnie o obrączkę, zabrano pas główny, scyzoryk..." [Cyt. za: Zbrodnia katyńska...]
W filmie brakuje daty oraz dwóch pierwszych zdań. Reszta zapisku lekko zmieniona.
ludzie kochani to nie jest dramat antyczny żeby akcja tego filmu obejmowała 24 godziny, zmiłujcie się i nie kompromitujcie, przecież to jest wiadome że oni jechali nawet kilka dni w tą ostatnią podróz, która tak tragicznie się dla nich skończyła, to kiedy dokładnie się dzieje akcja jest w gruncie rzeczy mało istotne, chodzi tu o fakt historyczny a nie o samą dokładną date co do godziny, bo tego nie wie nikt sposród nas żyjących, ale dzięki temu filmowi powinnismy pamiętać o tych tragicznie zamordowanych ludziach którzy także jak my mieli dla kogo życ ale zgninęli przez terror polityczny czasów wojennych, bardzo prosze zanim ktos cos takiego trzaśnie drugi raz niech się zastanowi nad tym co pisze dwa razy, pozdrawiam