zdecydowanie nie zasłużenie moim zdaniem, chociaz nie widziałem innych filmów nominowanych w tej kategorii to jednak Katyń jest za słaby na nominację.
WYBACZ MI, ALE każdy ma swój gust i może dla Ciebie "Filmem" jest coś takiego jak "50 pierwszych randek", ale ja się cieszę z tej nominacji i to bardzo.
Shit, jesteś dziwna... Autor tematu wyraził swoją opinię (co w tym kraju nie jest jeszcze zabronione na szczęście), a Ty na niego naskakujesz..
WYBACZ MI, ALE 50 Pierwszych randek jest lepszym filmem niż takie coś jak "Kogel-Mogel" czy "Kogel-Mogel II" :)
Może jest , nie wiem - ale "Kogel - Mogel" to jeden z klasyków polskiej komedii, parodia stosunków panujących w tamtych latach, jakie były wtedy pomiędzy miejską społecznością a, ludzimi pochodzącymi ze wsi - z resztą bardzo udana. Oglądana przez wiele , wiele lat. Wcale Cię nie atakuję, tylko nie rozumiem tego ciągłego najazdu na Katyń
ja przecież Ciebie też nie atakuję i nie mam zamiaru. Co do filmu Katyń to nie jest to film zły ale wydaje mi się, że na całym świecie powstało w poprzednim roku wiele innych filmów, które bardziej zasługują na nominację niż Katyń. A swoją drogą Kogel - Mogel nie jest taki najgorszy :)
Kiepski ten Katyń i choćby dostał nie wiem ile nagród, to ja zawsze będę uważał to za pomyłkę. Nie dlatego, że nie jestem patriotą czy też kocham jakieś 50 pierwszych randek, ale dlatego, że Katyń jest filmem bardzo słabym i nieważne o czym jest oraz przez kogo jest robiony!
Mogłby być lepszy...moze dlatego są takie opinie bo wszyscy czekali z niecierpliością na kolejne arcydzielo a tu zawód. Trochę przykro. To mógłby być naprawdę dobry film. Najbardziej w tym filmie zwróciłam uwage na Chyrę i Englerta. Reszta wypadła śerdnio.
Popieram Joasię;] z tym, że nie wiem co jest takiego zachwycającego w grze Englerta? Chyra owszem, ale on nie bardzo...
nominacja wg mnie nie zasłużona.
Zobaczymy jak się to wszystko potoczy...
Mnie też Katyń nie zachwycił, ale daleka jestem od nazywania filmu Wajdy gniotem. Wydaje mi się, że Akademii ciekawa wydała się tematyka, reszta czyli m.in. zdjęcia, gra aktorska, muzyka - na przyzwoitym poziomie, ale czy oscarowym? Czegoś mi tu brakowało, najgorsze, że sama nie jestem w stanie sprecyzować czego.. Ale mimo wszystko - pomijając kwestię czy to nominacja zasłużona - to mnie ona cieszy i trzymam kciuki.
Zgodzę się z Tobą, Katyń to nie jest film, który jest godny Oscara.. Ale może Amerykanom bardziej się spodoba. :)
No właśnie, a to Amerykanie decydują, który film jest godny oskara, nie widz europejski :]
Może i tak, ale wydaje mi się że w komisji oskarowej jest trochę osób spoza Ameryki. A widz europejski może decydować w Cann albo Wenecji (chociaż tam są produkcje z całego świata).
Oskar to nagroda amerykańska przeznaczona głównie dla amerykańskich filmów. Dlatego istnieje także oddzielna kategoria jak film nieanglojęzyczny. Ciekawe jest równierz to, że najczęściej nagradzanymi złotą palmą filmami były filmy amerykańskie. Dlaczego na gali oskarowej miałoby być inaczej :]