Postanowiłem reaktywować mój stary post, który już kiedyś się pojawił
Inne Polskie epizody wojenne:
Jakie macie pomysły na inne epizody wojenne które mogły by się stać tłem dla dramató historycznnychpowstałych w najbliższej przyszłości? Ja osobiście typuje następujące pomysły:
1. Powinien powstac film o Westerplatte, któy wyjawilby prawdę na temat 7 dniowej obronny placówki, w tym roli jaką odegrał w niej kapitan Franciszek Dąbrowski
2. Nalezałoby sfilmować historię o złamani kodu enigmy przez Polski wywiad.
3. Powinien powstać jakiś dobry film o Powstaniu Warszawskim.
4. Należałoby także sfilmować losy generała Maczka oraz jego dywizji
5. powinno się także sfilmować losy biało-czerwonej szachownicy i jej walk w Polsce oraz na innych fontach, bo nie wiem czy wiecie ale na zachodzie powszechnie pnuje opinia że polskie lotnctwo zostało zniszczone 1 września i nie walczyło w kampanii.
6. osobiście uważam że należałoby też zrobić film fabularny o bitwie pod Mokrą, któy by pokazał zachodoawi że kawaleria nie szar żowała z szablami na czołgi, jak sie tam do dzis uważa.
7. Osobiście obejrzałbym film o losach rotmistrza Witolda Pileckiego.
8. Powinien powstać film o obronie Kępy Oksywskiej i jej dowódcy pułkowniku Dąbku, oraz o bitwie pod Wizną i kapitanie Ragnisie.
1. Powinien powstac film o Westerplatte, któy wyjawilby prawdę na temat 7 dniowej obronny placówki, w tym roli jaką odegrał w niej kapitan Franciszek Dąbrowski
Film o Westerplatte już jest ;). Skądinąd całkiem niezły, choć już mocno się zestarzał. Choć w świetle nowych faktów o tej obronie... faktycznie przydałoby się coś nowego.
2. Nalezałoby sfilmować historię o złamani kodu enigmy przez Polski wywiad.
Serial o złamaniu kodu Enigmy nakręcono już w latach 70-tych. Nosi tytuł "Tajemnica Enigmy" http://www.filmweb.pl/Tajemnica+Enigmy,1979,o+filmie,Film,id=10013
3. Powinien powstać jakiś dobry film o Powstaniu Warszawskim.
"Kolumbowie rocznik 20-ty", "Godzina W", "Urodziny młodego warszawiaka"- całkiem niezłe filmy z Powstaniem w tle.
4. Należałoby także sfilmować losy generała Maczka oraz jego dywizji
BEZWZGLĘDNIE!!! Powinien powstać o tym serial, nie dość że byłaby z tego niezła przeciwwaga dla "Czterech pancernych", to mógłby być z tego dzieło na miarę "Kompani Braci"
A tak poza tym- przydałby się filmy/seriale o cichociemnych i 1 Samodzielnej Brygadzie Spadochronowej. Jestem po lekturze "Rozdartego Narodu"- opowiadającym o historii brygady- poczynania naszych w Driel podczas operacji Market-Garden to praktycznie gotowy scenariusz. Polecam tą ksiązkę- szczególnie opis desantu (akurat jest na samym początku)