Witam!
Obejrzałem to "arcydzieło" i muszę przyznać, że tak nudnego filmu już dawno nie widziałem. Brak jakiejkolwiek akcji, zero dramatyzmu, film się po prostu ciągnie jak flaki z olejem. Sam pomysł na film o wydarzeniach w Katyniu jest świetny, ale Wajda po prostu zmarnował cały potencjał jaki tkwił w tej historii. Nie wiem jakim cudem tak słaby film dostał nominację do oskara. Pewnie teraz na to filmodło będą chodzić przymusowe wycieczki szkolne, bo innym stanowczo odradzam. Szkoda czasu.
Pozdrawiam!
PS. dziwi mnie tez ocena na filmwebie. Max to 4/10
Niestety, ale to, co napisałeś to bzdury.
Czego ty się spodziewałeś po ,,Katyniu"?
Dramatyzm owszem tam jest (np. nieświadome zbrodni kobiety, które czekały na swoich mężów, ojców i braci), a jeżeli ty widzisz dramatyzm tylko w śmierci, to coś jest z tobą nie tak.
Widzę, że mało filmów widziałeś w swoim życiu. O to chodzi żeby umiejętnie nakręcić film, żeby widz nie ziewał tylko z zacieawieniem śledził losy bohaterów. Dramatyzm to nie zabijanie jak zauważyłeś ale to co działo się również z rodzinami żołnierzy poległych w Katyniu. niestety Wajda nie umiał przedstawić w dramatyczny sposób oczekiwania tych ludzi na wieści o swoich męzach, ojcach itd. W tym filmie po prostu nic się nie dzieje, jest chaotyczny, nie wzbudza żadnych emocji poza końcową sceną.
Nadal uważam, że to wyjątkowo kiepski film.
Pozdrawiam!
Napisz mi proszę, ile i jakie filmy Wajdy widziałeś/aś, skoro 90% z nich jest słaba.
dla mnie ten film jest tez bardzo nudny 5/10 ze wzgledu na temat !! A dlatego bilety na katyn sie dobrze sprzedawaly po poprostu chodzily same wycieczki szkolne !! Dla mnie osobiscie kazdy film co dostal oscary jest nudny jak flaki w oleju Titanic 1/10 wiadomo sa wyjatki np Gladiator10/10!! i zgadzam sie w 90% sidi a dlatego dosatl film nominacje do oscara to poprostu jest nudny jak w flaki w oleju !
Wyluzuj, to przeciez jeszcze dziecko. Wystarczy spojrzec na oceny jakie daje filmom.
W 90% filmów Wajdy trzeba myślec a nie bezkrytycznie przyjmowac podana jak na tacy fabułę. Ocenianie filmu w kategorii "ciekawy", "nudny" jest żałosne. Film nie jest arcydziełem ale też nie jest nieudany. W obecnej sytuacji w jakiej znajduje sie film polski jest to dzieło wyjątkowe. Z czystym sercem 8/10
To wytłumacz mi proszę w jakiej kategorii oceniasz filmy? Film "Katyń" tworzy jakąś tam całość i jako całość oceniam go na max 4/10. Gdybym rozbił go na poszczególne elementy, to oceny byłyby różne np. muzyka 8/10, zdjęcia 6/10, pomysł na film (nie mylić z fabułą, czy scenariuszem) 9/10, reżyseria 3/10 itd. Ale nie o to chodzi. Film jest jakimś tam rodzajem sztuki i ocenić należy go jako całośc. Tak jak np. obraz czy rzeźbę - albo robi na tobie wrażenie, zapamiętasz go na długo skłoni Cię do refleksji i będziesz chciał go/ją znów obejrzeć, albo wręcz odwotnie, nie będziesz mógł na ten obraz/rzeźbę patrzeć. Tak samo jest z filmem, mimo ciekawego tematu jaki podejmuje jest nakręcony bez polotu, wypełniony niewiele wnoszącymi scenami, dramatyzmu nie ma tam za grosz itd. Ja sie na nim wynudziłem, poza ostatnią sceną niewiele mi z tego dzieła pozostanie w pamięci i na pewno nie poswięcę kolejnych 2 godzin mojego życia, aby go zobaczyć raz jeszcze. A naprawdę dobre filmy potrafię obejrzeć kilka razy. To wszystko pozwala mi stwierdzić, że film jest słaby i nudny. A poziom naszych rodzimych filmów nie ma nic do tego. Zresztą mamy od "Katynia" dużo lepsze filmy - patrz "Plac Zbawiciela", "Pora Umierać", "Cześć Tereska" i wiele, wiele innych.
Pozdrawiam!
"90% filmow Wjady jest slabych"
Dokladnie w koncu ktos mial odwage to powiedziec! Na czele jego najgorszych filmow sa z cala pewnoscia "Czlowiek z Zelaza" "Czlowiek z Marmuru" (tego akurat nie ogladalem:P)
"Popiól i Diament" "Danton" "Dyrygent"(tego rowniez nie widzialem ale jakis Bergman czy ktos taki w top 100 swoich filmow umiescil go na 2 pozycji swoja droga nie wie ktos gdzie
mozna sie zapoznac z calym rankingiem;)??)
"Film (czy tez kino) jest jakims tam rodzajem sztuki"
Kino jest sztuka jarmarczna ktora powstala ku uciesze biednego kiepsko wyksztalconego ludu wiec czego ludzie inteligentni jak Ty czy ja szukaja w niej??
Tak wiec pozostawmy kino/film ludzia bez wyobrazni i oleju w glowie. Hollywood produkuje filmy takie jak byc powinny duzo akcji smiechu i niewiele myslenia.
Przypomina mi sie wymiana zdan w filmie Annie Hall Woody'ego Allena pomiedzy Annie i Alvynem
Annie na widok Beverly Hills "Jak tutaj jest czysto nie ma zadnych smieci"
Na co Alvyn odpowiedzial "to oczywiste z tych smieci tutaj robi sie filmy"
Z tego co piszesz na temat akcji w filmie przypominaja mi sie tacy nudziarze jak Werer Herzog czy Kim Ki Duk ( przestrzegam Cie inteligentny kolego przed Tymi panami
oni nie pojeli sztuki jarmarku!!)
Co do ziewania przypomina mi sie scena w filmie "Amadeusz" niejakiego Formana w ktorej to wielki erudyta operowy cesarz austryjacki Jozef II ziewnal
podczas ogladania opery Mozarta. Ziewaniecie (ktore wedlug niektorych naukowcow uwazane jest za odruch organizmu w celu natlenienia mozgu zwiekszenia jego wydajnosci
i poprawienia uwagi) to Franiszek umotywowal tym iz opera miala zbyt wiele nut w sensie byla zbyt dluga (delikatnie dajac do zrozumienia ze byla nudna).
Czy mial racje czy tez nie i czy ziewanie odzwierciedla jakosc dziela pozostawiam waszej ocenie.
Swoja droga w "Pora umierac" tez nie bylo zbyt wiele akcji
;) Ziewnalem na tym filmie kilkakrotnie a pomimo tego bardzo mi sie podobal.