PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

moja ocena 4/10 (poniżej oczekiwań)
zdjęcia ładne i muzyka - chociaż czasami nie pasowała do obrazu :P sprawiała wrażenie że coś się dzieje, a wiało nudą na ekranie
długie ujęcia też nudziły
gra aktorska jak to na polskie filmy przystało przeciętna
fabuła... hmm. chyba takiej nie było. kilka wątków, które nie były ze sobą powiązane, a przynajmniej ciężko było się tego domyśleć. i zakończenie mierne. film skończył się jakby w połowie. oczekiwałem, że reżyser pokaże rok 1990 i poda ważne informacje historyczne.
dowodów, że to Sowieci było bardzo mało.
więcej o Katyniu można dowiedzieć się z wikipedii
a strzelanie w tył głowy można zobaczyć w większości chociażby hollywoodzkich produkcji
nie polecam

immanuel

"że reżyser pokaże rok 1990 i poda ważne informacje historyczne.
dowodów, że to Sowieci było bardzo mało.
więcej o Katyniu można dowiedzieć się z wikipedii"
To ja odsyłam do filmów dokumentalnych, a nie Katynia Andrzeja Wajdy... >.<
Pozatym, nic nowego nie napisałeś, przewlekają się tu opinie na temat "słabej gry i braku fabuły <słucham?! no słucham?! brak FABUŁY? co jak co, ale takowa właśnie w filmie była>".
Jak to się mówi- do wszystkiego można się przyczepić.

ocenił(a) film na 4
immanuel

Ja też sie na filmie zawiodłem, głównie jeśli chodzi o warstwe fabularną.

immanuel

Czego Ty się spodziewałeś po tym filmie? Wartkiej akcji i bogatej fabuły?
To film o ludziach i ich postawach. Może nie o to chodziło, żeby wskazać zbrodniarzy palcem, a pozostawić widzowi coś do przemyślenia. Obejrzałam ten film w środę, minął prawie tydzień, do mnie dopiero dotarł. Nie opowiem fabuły, bo też nie o nią chodziło, ale często wracam do niego myślami. Ważne informacje historyczne znajdziesz w każdym dokumencie. To nie jest film hollywoodzki w którym dobry zawsze zwycięża, a zły ginie, a chyba mniej więcej tego oczekiwałeś.

ocenił(a) film na 10
bozenawa

immanuel plecierz głupoty, argumentacja twoja niczym nie jest poparta, aż dziwne to że ktoś kto ma w swoich ulubionych tyle ciekawych filmów, wyraża taką opinię,

bozenawa

coś właśnie mało było o ludziach i ich postawach - to, że żony, matki, siostry, córki czekają na mężów, synów, braci, ojców z niepewnością i utęsknieniem to wiedziałem bez filmu Wajdy.

Ale o konflikcie polsko-sowieckim się nic nie dowiedziałem z tego filmu.

ocenił(a) film na 5
immanuel

"a strzelanie w tył głowy można zobaczyć w większości chociażby hollywoodzkich produkcji" (sic!)
Tak, "w większości hollywoodzkich produkcji" można zobaczyć strzelanie w tył głowy... Zanim napiszesz takie ... wypadałoby się choć troche wpierw zastanowić.
Oczekiwanie, że "Katyń" ma przedstawiać "dowody" na popełnienie zbrodni przez Rosjan jest piramidalnym nieporozumieniem. Takie dowody znajdziesz w źródłach historycznych. Zadaniem reżysera jest umiejętne opowiedzenie historii. Tu można się spierać, a nie na polu jakichś przypadkowych, zdecydowanie niecelnych, zarzutów.

ocenił(a) film na 6
hauser

Każdy ma prawo do wypowiedzenia swojego zdania.
Oglądnąłem już setki filmów, a może nawet tysiąc i mogę chyba napisać co czuję po seansie ?
Na szczęście czytając komentarze innych użytkowników, widzę, że nie jestem sam.
Dobrze, że sam nie płaciłem, tylko ktoś mi postawił, bo bym żałował 14 zł.

ocenił(a) film na 5
immanuel

Czujesz to, co czujesz - Twoje prawo.
Ale czym innym jest formułowanie nonsensownych zażaleń i porównań. Konkretnie: oczekiwanie, że film fabularny przedstawi "dowody" na popełnienie zbrodni katyńskiej przez Rosjan i przekonanie, że "w większości filmów hollywoodzkich można zobaczyć strzelanie w tył głowy"...
"Własne zdanie" nie ma tu nic do rzeczy, skoro jest poparte takimi "argumentami"...