PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=110751}
6,5 149 tys. ocen
6,5 10 1 148582
6,2 38 krytyków
King Kong
powrót do forum filmu King Kong

Obejrzałem wersję HD, w wysokiej rozdzielczośći - i trailer do mnie nie trafił... Jest parę dobrych scen - ta początkowa z przysłowiem np. Ale jak spojrzeć na całość materiału, który nam pokazano w czasie tych licznych miesięcy - to, jeśli patrzeć obiektywnie, niektóre sceny, lokalizacje i działania ocierają się bardzo niebezpiecznie o kicz... albo wyglądają bardzo słabo.. np:

1. Wszystkie ujęcia Venture we mgle, gdy podpływa do wyspy - wyglądają słabo i niewiarygodnie - (komputerowe ujęcia we mgle są trudne do zrealizowania w realistyczny sposób)
2. Pierwsze ujęcie samej wyspy, gdy kamera leci nad skałami - nijakie
3. To ujęcie ruin cywilizacji, muru, gdy kamera sie wznosi i Carl mówi, że "tu nakręci film" - jak dla mnie od samego początku kicz w czystej formie.
Miałem nadzieje, że to poprawią - ale nie, zostało.
4. Ten gość który mówi, że to miejsce jest opuszczone - co to za felek? Co on tu robi? I dlaczego? Wygląda jakby gral w trzeciorzędnym serialu sf z lat 80'. I jeszcze dają go w zbliżeniu...
5. Ujęcia tubylców a szczególnie tej dziewczynki - żenujące...
6. Akcja Kong-Rex - dzisiaj stwierdziłem, że o ile Kong i Rex wyglądają o niebo lepiej, to cała ta akcja - kręcona na serio - wzbudza u mnie zażenowany uśmiech...
7. Piruet na szczycie ESB i Kong bijący sie w piersi na końcu - nie wydają mi się być wysoką nutą - a taką właśnie powinien się kończyć ten trailer...

Będę dalej oglądać ten trailer - może w końcu zaskoczy - ale pozostanie fakem, że te ujęcia które wyglądają kiczowato - pozostaną takie w dalszym ciągu. W przypadku LOTR mogłem wybaczyć niektóre wizualne potknięcia, dopóki trzymano się ducha powieści - ale do Konga muszę się wciąż przekonać - bo nie zależy mi na nim w takim stopniu...

Tak czy inaczej to będzie wieklie wydarzenie - albo kompletny sukces, albo - co bardziej prawdopodobne - spektakularna porażka... Czyżby PJ'a entuzjazm zaślepił tak jak Olivera Stone'a przy Aleksandrze? Co to oznacza dla Hobbita? Strach się bać.

ocenił(a) film na 7
Albertino

Obcy z głębin? Hmm... Odbiegnę nieco od tematu: :)

Hej, wiecie już o najnowszym filmie Petera Jacksona? Tytuł roboczy "Nights and Days" - a PJ gra jedną z głównych ról! Oto jedno z pierwszych zdjęć z planu! Do twarzy mu bez okularów...

http://img430.imageshack.us/img430/5057/noceidnie5hi.jpg [img430.imageshack.us/im ...]

:)

ocenił(a) film na 10
Not_Anyway

Not Anyway to mi się podoba ! Zawsze podawaj linki do jakiś nowych materiałow i ciekawostek ! Już wcześniej chciałem Ciebie o to poprosić ;) I te słoneczniki.. - nie wiesz gdzie będzie - czy jest kręcony ?

ocenił(a) film na 10
nib187

A co do dopracowanych efektów to myślę, iż nie powinno pomijać się pana Yimou Zhanga (Ying xiong - Hero, Shi mian mai fu - House of Flying Daggers).
Co prawda może nie były one jakoś wielce innowacyjne, ale dopracowane tak :), o ich wizualnym znaczeniu nie wspominając.

ocenił(a) film na 7
nib187

W Polsce! Jak mniemam. To remake tego filmu:

http://www.filmweb.pl/Film?id=8176 [www.filmweb.pl/Film?id= ...]

:)

ocenił(a) film na 10
Not_Anyway

Ach taaak, ;-)

Albertino

sorry spiacy bylem i mi sie z nowym bondem pomieszalo (te royal)
w camerona nie watpie i zywie wielkie nadzieje do tego projektu i przyszlosci kina ( co to jest 200 mln !?- co drugi film sie chwali takim budzetem:-) poprostu na razie nie mam ochoty isc do imaxa i to mnie smuci:-( co do "glosow z glebin" to poprostu strzelilem tytul , nie pamietalem oryginalnego a i sprawdzac mi sie nie chcialo (staczam sie)
wstyd mi .
ps.wczoraj obejrzalem T2 wersje rezyserska ...ten film jest jak wino - im starszy tym lepszy:-) oby nastepny film o "robocie" mial ta sama ceche :-)
i jest cos co mnie meczy od jakiegos czasu .. roznica w obrazie.
przejde od razu do przykladow
matrix - wszystko ok ,ale kontynuacje ...czasem czulem sie jakbym ogladal teatr telewizji , studio ,studio,studio - strasznie to widac . nie wiem czym to krecili ,czym oswietlali ale obraz jest niewciagajcy (nierealny) i to sie powtarza w wielu innych filmach , a najbardziej nie widzialo mi sie to w nowej wersji "olivera twista" (ekran wogole nie wciagal - sztuczny!!)

Albertino

sorry bylem spiacy i zmeczony (ciezki zywot muzykanta) zas po glowie chodzil mi nowy bond (stad ta pomylka -royal)
do do "glosow z glebin " to nie mam nic na swoje usprawiedliwienie - poprostu filim nie zauroczyl mnie i piszac o nim zapomnialem tytulu (nie sprawdzilem -wstyd mi)
naturalnie w geniusz camerona nie watpie i mam nadzieje ze zrobi kolejny wielki krok w rozwoju kinematografii fundujac nam zawodowy filmik ( co do budzetu to nie robi wrazenia - teraz co drugi film sie chwali 200 mln:-) na szczescie artysta i za marny grosik zrobi cos ciekawego;-) w dodatku w 3D
ps. ogladalem ostatnio T2 wersje rezyserska ...ten film jest jak wino ,im starszy tym lepszy!! i mam nadzieje jego kolejny film o "robocie" bedzie mial to samo :-)
ps. oczywiscie 200 mln $ jest na dobry poczatek :-) Peter doplacil 30 , ile wlozy James?? i jaka grzywne zaplaci?? :-) ile by nie bylo pewnie bedzie warto

maly_kornel

kurde za kazdym razem cos mi sie miesza i mam wrazenie ze moja wypowiedz sie nie wgrala ,wiec po jakims czsie musze ja ponownie napisac , sory ze tak zasmiecam roznymi wersjami

maly_kornel

latajace sztylety mi sie podobaly ,zarowno film jak i zamieszczone w nim efekty :-) i te plenery :-)
chetnie zobacze Petera w wiekszej (konkretnej roli) . moze jak sie rozkreci to zagra w hobbicie (i nie mowie o wstawkach ala wladca:-)
wracajac do dobrych efektow to wogole zrobilo sie tloczno , azjaci radza sobie z w tej dziedzinie bardzo dobrze (i wspomne tu nie te wielkie dziela ale moj ulubiony "schoulin socker" :-) francuzi - wypasnie (wiele tytulow , niestety maja rownie wiele nie zawsze smiesznych komedii) niemcy (das werk robi niezle fx np "pianista") ruscy i "nocna straz" (dla mnie to zaskoczenie) no i my i nasz smok z wiedzmina:-)