PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=658350}

Klątwa laleczki Chucky

Curse of Chucky
2013
4,8 12 tys. ocen
4,8 10 1 12457
5,4 8 krytyków
Klątwa laleczki Chucky
powrót do forum filmu Klątwa laleczki Chucky

Oglądałem go wczoraj i powiem, że nie zaciekawił mnie przez co jestem zawiedziony, bo myślałem, że w końcu obejrzę coś godnego trzech pierwszych filmów serii.
W ogóle coś łączy ten film ze swoimi poprzednikami oprócz laleczki ? Bo widzę, że coś się nie trzyma kupy swoich starszych części.
A więc do rzeczy o co mi chodzi.
W pewnym momencie Chucky wyznaje leżącej na ziemi lasce dlaczego chce ją zabić i widzimy flashbacka.
I tutaj uwaga spoiler: żyjący morderca zanim zamienił się w lalkę przetrzymuje kobietę w ciąży, mówi do niej, że odbierze Barb z przedszkola, nagle przyjeżdża policja, ten robi krzywdę ciężarnej kobiecie i ucieka, następnie widzimy jak wchodzi do sklepu z zabawkami gdzie zostaje zamordowany.
Teraz wróćmy do tej samej sceny, ale w pierwszym filmie z 1988 roku.
Gliniarz goniący psychopatę mówi, że goni 'dusiciela', a nie np. 'nożownika' (w końcu dźgnął kobietę nożem w brzuch przyczyniając się tym, że jeszcze nienarodzona Nica utraciła władzę w nogach). Jest noc, a wiec jak mógłby odebrać dziewczynkę z przedszkola ? Do tego czeka na niego jego kumpel Eddie, a więc byli najprawdopodobniej w trakcie jakiegoś skoku, który nie wyszedł.
W ogóle skąd się wzięła Tiffany ? Przecież w filmie, który moim zdaniem nie powinien powstać, bo wraz z pojawieniem się 'Narzeczona Laleczki Chucky' zaczęły tylko ośmieszać świetną serię o opętanej morderczej lalce, a mowa tutaj o 'Laleczka Chucky: Następne pokolenie' Tiff została trzaśnięta siekierą w głowę przez Czakiego za to, że ta rzuciła w niego nożem.
Tiff jednak udało się opuści swoje plastikowe ciało (dlaczego najpierw aktorka została kompletnie uśmiercona w jednej roli, by potem powrócić w nowej ?! Widząc tą samą osobę grając kogoś innego dziwie się jak to możliwe..) i przejęła ludzkie. Wraz z nią nowe ciało dostał Glen (to już jest kompletnie śmieszne, że lalki mają dzieci - co zrobili z tak świetnym horrorem.. !), który poćwiartował swojego ojca.
Końcowa scena pokazuje jak matka z synem w swoich ludzkich ciałach organizują przyjęcie urodzinowe. Do Glena została wysłana paczka, którą otwiera, a w środku niej znajduje się rączka jego ojca - Czakiego, którą mu wcześniej odrąbał. Ta nagle wyskakuje z pudełka i dusi swojego oprawcę.
Można więc twierdzić, że za to co spotkało Chucky'ego ten postanowił się zemścić i zamordować obojga. Jeżeliby się tak stało, a 'Klątwa Laleczki Chucky' to seqel to Tiffany nie powinna w ogóle żyć. No chyba, że aktora wciela się w trzecią rolę po tym jak uśmiercono jej dwie poprzednie.
Nową młodą ofiarą Charles'a Lee Ray'a tym razem jest.. dziewczynka ? Wcześniej było to dwóch chłopców, a teraz dziewczynka ?! Nie wiem jak on psychicznie da sobie radę z tym, że jako facet będzie żył w żeńskim ciele.

RockyOne

Zgadzam się.
Oglądnęłam ten film, ponieważ kocham Chucky i mam do niego sentyment. Horror mojego dzieciństwa :-)
MOIM ZDANIEM, do trzeciej części było spoko bo jakoś się to ciągnęło. Kolejne części tylko gorzej...
W tym filmie jest sporo rzeczy, które kompletnie do siebie nie pasują... Szkoda.

ocenił(a) film na 4
love_panic

Aha ! Pisałem swój post późnym wieczorem i zapomniałem dodać najważniejszego ! A mianowicie gdzie blizny Chucky'ego ?! Przecież to sequel !

love panic - nie wiem czy wiesz, ale to jeszcze nie koniec.. Mancini zapowiedział część 7.

Jeżeli ten facet nie przyłoży się i nie odrobi pracy domowej w postaci przypomnienia sobie wcześniejszych części to może znowu pomylić parę faktów i powstanie część, która odbiega nieco od pierwowzorów.

RockyOne

Az dziwne, ze Don Mancini napisał scenariusz do wszystkich części...

Zastanawiają mnie jeszcze dwie rzeczy. Pod koniec filmu, Chucky bawił się z jedną dziewczynką w zamianę dusz... (A podobno już było na to za późno... Tak przynajmniej wywnioskowałam ze wcześniejszych części). No i chyba nic z tego nie wyszło, bo jak pokazali go później, dalej był lalką.
Jeśli dobrze pamiętam, w 'Laleczka Chucky: Następne pokolenie', na początku jeden facet zaczął 'odkręcać' Tiffany i ku jemu zdziwieniu pokazały się wnętrzności. Chucky tez odczuwał już ból.
Dlaczego w takim razie, w 'Klątwa laleczki Chucky' jak któraś to kobitka go uderzyła, to odpadła mu głowa i był w środku plastikowy? Moze coś mi umknęło?

Zgadzam się z tymi bliznami... Moim zdaniem, w ogóle miał taką jakaś dziwna twarz. zwłaszcza na początku... To już nie ta sam Chucky :-/ Ehh :-/

O tej 7 części tez już słyszałam. Az strach sie bać co w niej pokażą :-D

ocenił(a) film na 4
love_panic

Trafne spostrzeżenie :D ! Faktycznie, o tym nie pomyślałem, a masz rację.
Po tym jak odleciała mu głowa dlaczego widać plastik, a nie żywą tkankę ?
A gdy przebiła go nożem wyleciało z niego coś co przypominało plusz.

Przemiana dusz nie skutkowała, gdy ktoś zbyt długo przebywał w ciele lalki, a mimo to Tiffany zdołała zdobyć ludzkie ciało, chociaż posiadała serce czy co to tam było po odkręceniu tej zaślepki (zgadza się - scena w 'Następne pokolenie'). A Czakiemu się nie powiodło ? Dlaczego ? Jeżeli jej się udało to jemu także powinno się udać.
Wybrał się po ciało Andy'ego ? Jeżeli nie wyszło mu się z dziewczynką to z nim będzie tak samo.

Teraz mi przyszło do głowy, że Glen w ogóle nie mógłby przejąć ludzkiego ciała - w końcu urodził się jako lalka i dorastał jako lalka.

Tak jak pisałem wcześniej. Trzy pierwsze części najlepsze, następne robione już na siłę, by zbić kasę. Z każdą kolejną chyba reżyser gubił się w tym wszystkim i wyszło co wyszło. Wiele rzeczy, które się nie zgadzają.

love_panic

Przemiana duszy skutkuje nawet po długim przebywaniu w ciele lalki, ale dopiero od części 4, gdy to Chucky wybiera się do swojego grobu po medalion voodoo. Najwidoczniej jest on tak potężny, że Glen który to lalką się urodził może stać się człowiekiem.

Akurat z tym, że w środku Chucky nic nie miał to się zgadza, że to błąd 7 cześci. Widocznie zbyt leniwy na zrobienie czegoś takiego. :P

RockyOne

Co do blizn, to jakbyś obejrzał film, to wiedziałbyś że zostały one zakryte przez Tiffany.

ocenił(a) film na 4
xKocimietka

Oglądałem, ale pisząc tą wypowiedź musiałem przeanalizować wszystkie części przez co umknęło mi to i zrobiłem błąd.
Postu jednak nie dało się już edytować i błąd pozostał.
Tobie łatwo powiedzieć gdy jesteś świeżo po obejrzeniu.

RockyOne

"W ogóle skąd się wzięła Tiffany ? Przecież w filmie, który moim zdaniem nie powinien powstać, bo wraz z pojawieniem się 'Narzeczona Laleczki Chucky' zaczęły tylko ośmieszać świetną serię o opętanej morderczej lalce, a mowa tutaj o 'Laleczka Chucky: Następne pokolenie' Tiff została trzaśnięta siekierą w głowę przez Czakiego za to, że ta rzuciła w niego nożem."

Moim zdaniem trzeba przyjąć, że akcja tej części dzieje się pomiędzy 3 a 4 częścią. To tłumaczy dlaczego Tiff ma swoje normalne ciało jeszcze.

ocenił(a) film na 7
Bourjois

Również jestem tego samego zdania :)

ocenił(a) film na 7
Ama97

Akcja nie moze dziac sie miedzy 3, a 4 czescia. Chucky zostaje zszyty dopiero w czworce. Dalsza czesc, koncowka filmu, Chucky przyznaje sie do zamordowania rodziny Tilly. Moze to tlumacxyc smierc jego dzieci, zas Tiff zostawil przy zyciu ze wzgledu na sentyment albo dla kolejnego planu wykorzystania jej w probie ostatecznej zemsty na osobach, ktore go "upokorzyly". W calym filmie nie chodzilo o przejecie kogokolwiek ciala, tymbardziej Andiego, a o oczywista zemste. Z gory przepraszam za jakiekolwiek bledy spowodowane zmeczeniem. Pozdrawiam milosnikow Chuckiego.

RockyOne

Yyy przecież Chucky ma blizny w tym filmie.

ocenił(a) film na 4
Popow85x2

Oglądałem wtedy wszystkie części pod rząd, a więc taki natłok informacji mógł spowodować, że coś pominąłem lub pomyliłem. Nikt nie jest nieomylny.
Poza tym... dzięki za odkopanie tematu i napisanie tego, co ktoś już dużo wcześniej zrobił.

RockyOne

Właśnie to jest dziwne, przecież reżyser tego filmu to scenarzysta pierwszych 2 części. Szczerze to w sumie dla mnie Historia Chuckiego zamyka się na 1 i 2 części. Mimo wszystko według mnie "Klątwa laleczki Chucky" jest trochę lepsza niż 3 część.

ocenił(a) film na 7
prof_mateusz27

Don Mancini jest scenarzysta wszystkich czesci.

RockyOne

Glen nie zabił Chuckiego. Zabić go można raniąc go prost w serce. Na końcu filmu jego żona mu pomaga, czyli tak jak chciał nikt go nie zostawia, ale Tiffany zajmuje się dziećmi i życiem człowieka, a Chucky gra solo.

ocenił(a) film na 8
RockyOne

Ja bardzo lubie cala sage o Chucky'm, wg mnie dobrze zrobili ze od 4 czesci przeszli bardziej w komedie bo 3 czesc juz zaczela byc troche powielana a tak dalo to powiew swiezosci. Klatwa tez mi sie podobala ale musze ci przyznac racje ze niestety jest kilka faktow nie powiazanych z poprzednimi czesciami. Do Andy'ego Chucky nie wybral sie po to zeby zamienic sie dusza tylko dlatego zeby go zabic i wykonczyc swoja pierwsza ofiare ktorej nigdy nie zdolal pokonac ( wnioskuje to z tego jak szydzila z niego Nica). Zastanawiajace jest natomiast to dlaczego Chucky w "Katwie" chcial zamienic sie dusza z dziewczynka, przeciez w "Nastepnym pokoleniu" mial okazje na prawdziwe cialo a stwierdzil ze woli zostac mordercza lalka.

ocenił(a) film na 7
nbartekn

Dla zabawy? Mamy w koncu do czynienia z psychopata.

ocenił(a) film na 3
RockyOne

mam pytanie, kim jest ten ziomek w scenie po napisach? ten co celuje bronia w Chucky'ego?

ocenił(a) film na 4
monika951

Zwróć uwagę na zdjęcia, które są na stoliku. Widnieje na nich mały Endy z matką.
Teraz odpowiedź nasuwa się sama :)

ocenił(a) film na 3
RockyOne

Aaaa, oki. Dziekuje bardzo :)

ocenił(a) film na 4
monika951

Ależ proszę :)

ocenił(a) film na 5
RockyOne

To glen wszedł w ciało Jennifer w 5 części a nie sama jennifer i wychował dwójkę dzieci Chuckiego. Ja tak to widzę.

RockyOne

"Nie wiem jak on psychicznie da sobie radę z tym, że jako facet będzie żył w żeńskim ciele"
Wbrew pozorom to bardzo szczwany plan,ja jakbym bym na jego miejscu ,tobym poczekał aż dorosnę i wtedy zaczął się bawić cyckami :)

RockyOne

w 1szej części Child's Play gdy strzelają w Chuckyego również nie ma krwi tylko puch, a kiedy w połowie filmu otwierają mu wejście na baterie to jest zwyczajnie puste. Dopiero w końcowej scenie filmu gdy Chucky dostaje w serce pojawia się krew

ocenił(a) film na 5
prowned

"To glen wszedł w ciało Jennifer w 5 części a nie sama jennifer i wychował dwójkę dzieci Chuckiego.'' Ja tak to widzę.
Skad ten pomysl... :) w cialo Jennifer weszła Tiff a nie jej syn glen koncowka 5 czesci wyraznie to pokazuje kiedy glen mowi ze spelnilo sie zyczenie mamy jest wielka gwiazda i ze sa rodzina mowi to przeciez jako maly chlopiec z meskim glosem po czym za chwile wola go tiff... glen chodz tu kochanie...Pozatym jak wiele osob podobnie napisze ze Mancini jako scenarzysta mogl by bardziej dbac o szczegoly tak jak ten gdy w ostatniej czesci Chucky odnajduje Alice i chce sie przeniesc do jej ciala ale nie ma serca Damballi potrzebnego do przeniesienia duszy choc sam mowi to w czesci 4 i jest to nawet napisane w ksiedze czy tam poradniku voo doo ktora czyta tiff ze potrzebuja amuletu

RockyOne

Akcja z tej części rozgrywa się między 3 a 4 częścią serii. Dlatego Tiffany żyje.
Dopiero po procesie Nici z 6. części Chucky zostaje wykradziony z magazynu policyjnego dostaje się w ręce Tiffany.
Kolejność chronologiczna wszystkich części jest taka: 1, 2, 3, 6, 4, 5.
Nie widzę tutaj żadnych większych niespójności scenariuszowych.

ocenił(a) film na 4
bielsko

Idąc Twoją chronologią:
Część 3 i jej końcówka: Chucky wpada w śmigło przez co ginie, jego plastikowe ciałko jest całe w strzępach.
Części 6: na początku widzimy, że laleczka JEST JUŻ złożona ! Trafia do domu Nicy, a tam zaczyna robić rozróbę. Na końcu widzimy jak Tiff morduje funkcjonariusza policji i wykrada Chucky'ego po czym pyta się kim jest kolejna ofiara i wysyła go do pewnej dziewczynki o imieniu Alice - ten chce przejąć jej ciało (dlaczego w takim razie w dalszych częściach według Twojej chronologii - 4, 5 - nie jest ona mordującą 5-latką? ).
Cześć 4: Tiff wykrada naszą morderczą laleczkę. Przychodzi z nią do swojej przyczepy. TERAZ DOPIERO go składa przy pomocy zszywacza i nici, wymienia mu niektóre części na nowe, a następnie przywraca go do życia.
Nie jest on również wysłany do żadnej dziewczynki, aby zamienić się z nią duszą.

Jak widzisz coś nie gra tutaj w tej chronologii. Jeżeli nawet jest tak jak mówisz, to kolejność ta zawiera poważne błędy.
Jak już wcześniej pisałem - nie wiem czy reżyser zapoznał się z wcześniejszymi epizodami..
Nawet końcowa scena części 6, a początek 4 różnią się od siebie. W najnowszej części widzimy, że akcja rozgrywa się na policyjnym parkingu, a w filmie z 1998 wszystko rozgrywa się w starym budynku.

ocenił(a) film na 5
bielsko

"Akcja z tej części rozgrywa się między 3 a 4 częścią serii. Dlatego Tiffany żyje"
Akcja dzieje sie po czesci 5 wskazuja na to rowniez slowa wypowiedziane przez Tiff kiedy ponownie w jej rece wpada worek z Chucky i po zabiciu policjanta dodaje: nigdy sie nie naucza...
Tiff wysyla go do Alice a po napisach na kocnu trafia do doroslego Andiego,a w czesci 3 Andy jest nastolatkiem wiec akcja nie moze sie rozgrywac miedzy 3 a 4 czescia.

ocenił(a) film na 7
andzia192

Dlaczego wiec przyznaje sie do zamordowania rodziny Tilly, ktora widzimy dopiero w 5 czesci?

ocenił(a) film na 7
billiegreene63

Kolejny powod dlaczego nie moze dziac sie miedzy 3, a 4

ocenił(a) film na 4
RockyOne

Widziałem niedawno.
Bardzo kiepskie odświeżenie klasyki.
Chociaż kwestie chuckyego momentami były fajne ;)
siedź kur w tej szafie :P
a żebyś kur wiedziała
hehe.
Ale morderstwa, szczególnie te z trutką były bardzo słabiutkie.
Wybuchowa szczęka po uderzeniu siekierą bezsensowna.
Siekiera w kolanie , powalona sytuacja.
A już screamer na samym końcu to wgl przesada.
po co to ?
nie wiem. podobnie jak nie wiem po co w utworze Bałkanica kilku sekundowy dubstep.
Ktoś stwierdził że taki screamer będzie fajny.
Moim zdaniem powinien się jednak solidnie pier* w czoło zanim wpadł na ten pomysł.
Jedyny plus tego filmu to Tiffany jako człowiek.
Nawet podobna. od razu wiedziałem kto to.
I to jedyna zasługa całej projekcji.

ocenił(a) film na 6
settokaiba

A co z tym screamerem jest nie tak? Zaskakuje, dla mnie to było na duży plus.

ocenił(a) film na 4
Lex17

a już nawet tego nie pamiętam :P