PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4626}

Kod nieznany

Code inconnu: Récit incomplet de divers voyages
2000
6,9 3,7 tys. ocen
6,9 10 1 3693
6,8 19 krytyków
Kod nieznany
powrót do forum filmu Kod nieznany

Film zimny, ascetyczny, bezpośredni. Coraz bardziej pociąga mnie styl tego reżysera. Niesamowicie długie ujęcia mnie zaskoczyły. Perfekcja. Zazwyczaj lubię filmy z soundtrackiem, ten mimo jego braku przykuł uwagę.
Tym razem (i w sumie kolejnym) Haneke bierze na warsztat człowieka współczesnego i otaczające go społeczeństwo. Diagnoza nie jest optymistyczna. Ludzie zatracają swoje człowieczeństwo przez co niedostrzegają drugiego człowieka, nierzadko w potrzebie, a to w życiu jest najważniejsze, jestem tego pewien.
Każdy cierpi - nikt nie potrafi się porozumieć.
Dwie rewelacyjne sceny to ta na początku ze znieważeniem żebraczki i ta przedostatnia ze stawaniem się żebraczką.
Z kolei zarzut mój polega na tym, że jest za dużo wątków i są tak przemieszane że zaburzyły mi trochę przyjemność oglądania, wybijały z rytmu.

ocenił(a) film na 9
None200

Film bliski doskonałości, jak chyba każdy Hanekego, ale zgadzam się, że wątków jest odrobinę za dużo. Szczególnie nie kupiłem "wątku rumuńskiego", ale to może wina oglądania wersji z lektorem. Za najlepszą scenę uważam tę z wejściem do samolotu - pod jej koniec autentycznie opadła mi szczęka, bo się takiego finału kompletnie nie spodziewałem ;-)