PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=571188}

Kolonia

The Colony
2013
5,3 19 tys. ocen
5,3 10 1 18974
4,0 4 krytyków
Kolonia
powrót do forum filmu Kolonia

Film poza kilkoma rażącymi błędami (takimi jak brak pary z ust, czy dotykanie zamarzniętej drabiny bez rękawiczek :)) to całkiem niezły.
Weźcież poprawkę że to film Kanadyjski a nie Hollywood z USA :)
Myślę że post apokaliptyk na spokojne 7.
Jako fun SF mogę spokojnie polecić. Może na lekkim skipie :)

ocenił(a) film na 3
grot84

Błędem, to mogłaby być noga oświetleniowca, która przypadkowo włazi na sekundę w kadr. To jest zwyczajna chałtura, w dodatku zrobiona chyba po godzinach i w wolną sobotę. A że kanadyjski to co? Kanadyjczycy mają aktorów z zespołem Downa, i należy im się taryfa ulgowa?

Szkoda czasu na oglądanie aktorów brodzących w pokruszonym styropianie i nieudolnie próbujących nas chyba przestraszyć, choć pewności nie mam.

ocenił(a) film na 7
grot84

Zgadzam się mnie mimo wszystko film się podobał. Były momenty gdy miałem dość ( bo już widziałem tego typu akcje) ale generalnie jest niezły jeśli ktoś szuka rozrywki a nie sztuki filmowej. Całek w pizeczkę chociaż muza momentami trąciła mi muzyką z 24 dni poźniej ;) NIe skreślajmy go do końca pseudokrytycy ;)

ocenił(a) film na 6
grot84

Zgadzam się,mnie również się podobał.

ocenił(a) film na 4
grot84

Można powiedzieć, że to dobry film jeżeli chodzi o założenia i grę aktorską na pierwszym planie, była by wyższa ocena gdyby "zdziczali ludzie" zachowywali się choć trochę naturalnie, do tego to przyspieszanie scen w czasie walk było tak dołujące, że mogę dać jedynie ocenę 6. Film godny polecenia, ale jeżeli ktoś planuje iść na niego do kina, to odradzam.

ocenił(a) film na 6
Lordnar

Jak według ciebie "zdziczali" mają się zachowywać naturalnie? Przecież o to chodzi że byli wynaturzeni...

użytkownik usunięty
grot84

Bez przewijania film można spokojnie obejrzeć. Czytałem złe opinie na temat tego filmu i miałem nastawienie nie najlepsze, jednak film okazał się całkiem przyzwoity.
Dla mnie jest jedna, podstawowa nieścisłość w tym filmie - niezależnie od dnia czy nocy, śnieg w przedstawionym świecie wręcz "płynie" pchany wiatrem. Jednak ślady dwóch osób zostały przez całą noc i rano były idealnie widoczne. To było moim zdaniem bez sensu. Poza tym czepiać się nie będę - nic mnie nie raziło.
Film można spokojnie oglądnąć - nie jest to żaden znowuż dramat. Naprawdę widziałem gorsze filmy :)

ocenił(a) film na 2
grot84

Nie dość, że fabuła ledwo zipiała od samego początku to została dobita przez błędy, które sprawiły że film był zupełnie bez sensu. Jedyne co nieprzewidywalne w tym filmie to skrajna głupota autorów w niektórych momentach.

ocenił(a) film na 4
grot84

W którym momencie bohaterowie dotykali drabinki gołymi rękami? Obejrzałem niedawno i nie kojarzę...

ocenił(a) film na 4
michal.2907

Na początku jak poszli do innej kolonii, na dole jest pokazane, że nie mieli rękawiczek.

ocenił(a) film na 4
grot84

Rzeczywiście obejrzeć można ale można wcale nie obejrzeć i tez nie żałować.

ocenił(a) film na 6
grot84

Dosyc dobrze zrobiony film, Fishburne i Paxton zagrali nieźle, ich udział pozwolił zachować jako taki poziom gry aktorskiej.
Scenariusz nie powala najpierw historia szalejącej grypy, myślałem że pociągną ten wątek a potem ci kolesie z ostrymi ząbkami. Daje 6 bo to dosyc niezła produkcja, na raz do zobaczenia.

ocenił(a) film na 7
grot84

a ja dodam że gdyby miał bardziej ciekawe zakończenie dałbym 8 a tak daje 7 - trzyma w napięciu....

ocenił(a) film na 5
magik30

Film podnosi bardzo ważny temat jakim jest dzisiejsza europejska paranoja klimatyczna.
Nie pamiętam dokładnie ale chyba jeszcze w latach 50-60 eksperci od apokaliptycznych przepowiedni wróżyli że świat czeka globalne oziębienie.
Jakoś na przełomie lat 80-90 Ci sami ludzie którzy przepowiadali że grozi nam zamarznięcie nagle zmienili zdanie i doszli do wniosku że nasza Matka Gleba Ziemia tak na prawdę się ociepla i zamiast zamarzać będziemy stopniowo umierać z gorąca.
Ostatnio doszły mnie słuchy że w Rosji powstaje kolejny front do walki ze zmianami klimatu, który wraca do wersji z lat 50-tych czyli globalnego oziębienia.
Biorąc pod uwagę że niedawno UE uchwaliła 5-letni budżet na walę z ocieplaniem klimatu zakładający wydanie na ten cel ponad 900mld euro zastanawiam się kiedy ludzie powiedzą dość.
W COLONY mamy jak na dłoni pokazane do czego może doprowadzić takie działanie oparte na wróżeniu z fusów.
Szkoda że film taki marniutki bo może t ukryte przesłanie dotarłoby to większej rzeszy odbiorców.
Dla mnie 5/10

ocenił(a) film na 7
Albano

globalnie ocieplenie w efekcie da oziębienie :) taki paradoks :). Mała epoka lodowcowa cały czas bardzo realna ale to z powodu bardziej aktywności słońca. Powodów takiej zimy może byc wiele - chociażby uderzenie konkretnego meteoru. Widzieliśmy nad Czelabińskiem że nasa nie kontroluje przestrzeni wokół ziemi. Dodatkowo USA wciąż próbuje manipulować pogodą. Chociażby projekt HAARP. Ile jest utajnionych projektów nie wiadomo. Jednak do 2030 CIA przewiduje że na ziemi wybuchnie epidemia śmiercionośnego wirusa który będzie dziesiątkował ludzkość - raport dla prezydenta Obamy. A na tą chwilę mamy inny kataklizm - postępującą islamizacja europy zachodniej i jawne groźby islamistów którzy czekają tylko by jeszcze urosnąć w siłę i rozpocząć swój dżihad .

ocenił(a) film na 5
magik30

Islamizacja Europy to bezpośrednie następstwo upadku kultury europejskiej. Dzisiejsza Europa to zgniły socjalistyczny twór który dosłownie zaprasza islamistów. Gdzieś wyczytałem że we Francji jakiś guru duchowy Islamu ma kilkanaście żon z którymi ma dzieci. Prawo Francuskie nie uznaje poligamii zatem każdą z tych żon traktuje jak matkę samotnie wychowującą dziecko i przyznaje zapomogę socjalną dla każdej z nich. Wszystkie te żony oddają całą kasę mężowi bo jakże by mogły postąpić inaczej. Ktoś policzył że wartość tych zapomóg znacznie przewyższa wynagrodzenie premiera rządu francuskiego.
Kiedyś biały człowiek rządził światem. Dzisiaj biały człowiek zajmuje się związkami partnerskimi, feminizmem i ogólnie pojętą tolerancją wszystkiego.
Czekam aż zalegalizują związki poligamiczne bo wtedy żonie skończą się wymówi i wreszcie spróbujemy trójkąta.
Niestety tak jak piszesz moje szczęście nie będzie trwało długo bo przyjdą brodaci i wszystkim poucinają łby:D
(Muszę chyba zacząć zapuszczać brodę i poczytać na wikipedii o koranie. Zmiany są nieuniknione i jak to mówią w mediach trzeba być "mainstreamowym")

ocenił(a) film na 7
Albano

Nie tyle tolerancja tam jest u nich co powoli się ich boją, już są dzielnice gdzie policja nie wjeżdża. Co do zapuszczania broni i tak cię zarżną jak świnie przy 1 okazji. Jedynym słusznym wyjściem jest czynny opór i danie im do zrozumienia ze tu spokoju nie bedą mieli ani przyzwolenia na swoje wołanie o dyskryminacji. A jeśli przyjdzie potrzeba będzie trzeba chwycić za broń... Jestem sobie w stanie wyobrazić setki tysięcy uchodźców z europy zachodniej podążające do Polski a właściwie uciekających przed prześladowaniem islamistów. Nazizm lat 30 to dziecinna zabawa przy fanatyzmie islamistów. Ponieważ generalnie naziści potrzebowali kasy i dlatego musieli napadać na kolejne kraje - przyziemne prawda? Hitler np uchylał sie od płacenia podatków :) A potem stworzył prawo które go zwalniało mimo że na swej książce zbił majątek. Dla potrzeb dorobili ideologie. Islam natomiast to fanatyzm z wiary... Nienawidza zachodniej kultury i to mają zakorzenione od wieków. Nie wiem jaki idiota myślał że się zasymilują z zachodnim społeczeństwem. Nie zrobią tego nigdy. Będą rośli w silę i pewnego słonecznego dnia niczym nie wyróżniająca się tam rodzina rozpocznie swój dżihad. To będzie iskrą.
Dla przykładu podam że w Belgi weszli do rady gminnej czy dzielnicy i zakazali oraz obcieli fundusze na Boże Narodzenie przenosząc je na świeta islamskie. Ich kultura nigdy nie będzie mogła żyć obok zachodniej.

magik30

Bo generalnie to im o to chodzi, ludzie mają walczyć ze sobą tak żeby nie tracili czas na jakieś "bzdury" typu relaks, rozwój duchowy, edukacja, hobby, rodzina. Człowiek zastraszony nie robi nic poza pracą więc dla elit jest to rozwiązanie idealne. Poczytajcie trochę Orwella albo oglądnijcie chociaż film "1984". Do tego oni dążą, stworzyli różne religie aby były podziały. Teraz jest "zabawa" w nasyłanie jednej religii na drugą wiedząc czym to się skończy.

ocenił(a) film na 5
magik30

Na czynny opór oczywiście powinniśmy być przygotowani ale ja bym zaczął od likwidacji pomocy socjalnej z której oni się utrzymują.
W sumie w Polsce nie ma tak rozwiniętych pakietów socjalnych więc islamiści nie lecą do nas tak chętnie jak chociażby do GB lub Francji.
Myślę że takim ostatnim bastionem gdzie będzie można się schronić przed islamem będzie jednak Rosja.
W Polsce jakoś tego nie widzę. Wszystkie Partie Narodowe u nas są szkalowane przez media i przedstawiane jako jakieś faszystowskie ugrupowania powiązane ze środowiskami chuligańskimi. Tożsamość narodowa Polaków dość skutecznie została przekuta w tożsamość europejską. Skoro Polski prezydent jedzie na Ukrainę i skupia się przede wszystkim na tym aby nie urazić Ukraińców nazywanie zbrodni Wołyńskiej po imieniu to chyba coś jest z nami nie tak. Skoro we własnym kraju mamy problem z zakazaniem uboju rytualnego bo jakieś ortodoksyjne środowiska żydowskie nazywają nas antysemitami to jest jawny dowód na to że nastąpiło u nas osłabienie przywiązania do tradycji narodowych.
W Rosji natomiast jest inaczej i tam potrafią sobie radzić z zalewem fanatyków. Tam dba się o takie wartości jak patriotyzm, tradycja czy chociażby rodzina. U nas z czasem przejdą te związki partnerskie i inne dewiacje a tymczasem u Ruskich wychodzi ustawa o zakazie propagowania niestandardowych zachowań seksualnych.

ocenił(a) film na 7
Albano

nasz zajebisty rząd sprowadza czeczeńców, finansuje ich bo oni nie są zainteresowani pracą tutaj. więc extra jest

Albano

Świetne komenty Kolego!

ocenił(a) film na 7
grot84

Jak widać opinie podzielone :) jak ktoś się waha to lepiej oglądnąć samemu i ocenić :) Zawsze można "podskipować". Ja polecam!

ocenił(a) film na 2
grot84

Film beznadziejny, nie polecam. Bardzo lubie tematyke postapo, ale ten film to po prostu gniot. Szkoda Waszego czasu.

ocenił(a) film na 3
grot84

bardzo fajny filmik, ale przez błędy w walce i urwane zakończenie i niewykorzystaną w pełni fabułę daje tylko 7/10