PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=531}

Kontakt

Contact
1997
7,4 78 tys. ocen
7,4 10 1 77886
6,6 21 krytyków
Kontakt
powrót do forum filmu Kontakt

jeden

ocenił(a) film na 9

z najlepszysz s-fów wszech czasów. Mi najbardziej zapadła w pamięć jedna z ostatnich
scen gdy jacyśurzędnicy rozmawiają i i jeden mówi że nic sienie nagrało więc Ellie na
pewno kłamie a druga mu odpowiada że może i nic się nie nagrało ale dlaczego nagranie
tra ponad (chyba) osiemdziesiąt godzin ..superfilm

Sony_West

To bylo pewne uproszczenie. Wystepuje zjawisko dylatacji czasu, wiec gdy lecisz rok w kosmosie w statku z predkoscia bliska swiatlu i wrocisz na Ziemie to gdy ty odczules ze minal u ciebie w rakiecie rok na Ziemi bedzie juz np. 100 lub wiecej lat. Dlatego uproszczajac mozna powiedziec ze "Czas plynie WOLNIEJ w kosmosie, a SZYBCIEJ na Ziemi" Takie zjawisko odwrotne jak wystepuje w filmie nie zachodzi w kosmosie nigdy.

Podroz w czasie w przyszlosc jest mozliwa nawet dzisiaj wystarczy rozpedzic statek do ogromnej predkosci, w podroz przeszlosc natomiast bardzo watpliwa i raczej niemozliwa.

Dowiedz sie o co jest dylatacja czasu to zrozumiesz o co mi chodzilo.

Sony_West

Dokonując podróży szybkim statkiem kosmicznym mogącym osiągnąć prędkości bliskie prędkości światła z dużym przyspieszeniem możliwa byłaby podróż w dowolnie daleką przyszłość we względnie krótkim czasie. Teoretycznie wyobrażalna jest więc podróż w przyszłość poprzez lot szybkim statkiem kosmicznym i zatoczenie kręgu w kosmosie, np. dookoła bliskiej gwiazdy, by powrócić na Ziemię, na której minęło znacznie więcej czasu.

ocenił(a) film na 8
Faker

Głupio się tak włączać do dyskusji po półtorej roku, ale.. moim zdaniem możliwa jest jeszcze inna wersja - statek przechodzi przez wormhole i wraca tą samą drogą, czas potrzebny na "podróż" przy rozważaniach mozna pominąć. W czasie przebywania statku na Wedze dylatacja czasu jest inna z uwagi na zmianę przyspieszenia grawitacyjnego, zgodnie z teoretyczną zasadą dylatacji czasu na powierzchni gwiazd neutronowych, gdzie odległość od masywnego obiektu wytwarzającego pole grawitacyjne jest odwrotnie proporcjonalna do przyspieszenia grawitacyjnego. Idąc tym tropem przy stosunkowo niewielkiej różnicy w odległości od środka masy obserwujemy dużą zmianę w dylatacji czasu. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, aby odpowiednia dylatacja czasu, bądź w przypadku odpowiednio rozwiniętej cywilizacji nawet regulowanie dylatacji czasu za pomocą innych środków nieznanych ludzkości, wyjaśniała problem różnicy w upływie czasu dla dwóch obserwatorów (w tym przypadku Ellie oraz całej ludzkości :D).

Podróż z prędkością światła nie jest tu wyczerpującym wyjaśnieniem, ponieważ w tym przypadku, pomijając ogromny przedział czasowy potrzebny na podróż i inne fakty, to Ellie przeżyłaby np. jedną sekundę, gdy na ziemi minęłoby stulecie (nie jestem ekspertem z praktycznej fizyki, podane wartości mają charakter poglądowy).

Thomasons

A mi sie tez wydaje ,ze moglo wystapic zjawisko kwantowego stanu splatanego. Oczywisicie obca cywilizacja byla conajmniej na 3-4 stopniu w skali Kardaszewa.

ocenił(a) film na 8
teshtoster

Ja się zawsze boję odwoływać do skali Kardaszewa, to bardziej takie narzędzie przydatne do analizy książek, gdzie wiedza nt. danej cywilizacji jest nieporównywalnie większa.

ocenił(a) film na 10
fuckYouChelioos

Też uwielbiam ten film:) i jak tylko trafie, że leci tv - oglądam z zapartym tchem, i zawsze zaskakuje mnie i ciekawi, jakbym oglądała go pierwszy raz:)) SUPER

fuckYouChelioos

mi się najbardziej podobał moment jak była już w statku i wszystko latało bo japońce wymyślili krzesło i nagle jej medalik wypadł no i później cała akcja z tunelami czasoprzestrzennymi.