PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31327}

Koszmar z ulicy Wiązów 5: Dziecko snów

A Nightmare on the Elm Street 5: The Dream Child
1989
6,3 13 tys. ocen
6,3 10 1 13470
4,9 14 krytyków
Koszmar z ulicy Wiązów 5: Dziecko snów
powrót do forum filmu Koszmar z ulicy Wiązów 5: Dziecko snów

Słabo

ocenił(a) film na 5

Jak na razie najsłabsza część, nie licząc dwójki, która oczywiście była nieporozumieniem. Fabuła tutaj jest słabiutka, postacie też mało wyraziste. Nawet Alice nie była już tak ładna i odważna jak w części czwartej. Szkoda. Klimatu jest znacznie mniej niż w poprzednich częściach. Jednak jest nieco więcej efektów specjalnych i ostrych momentów niż np. w części czwartej. Na przykład scena z połączeniem się tego kolesia z motorem, sceny z wejściem do piekła, czy też efekty świetlne w kolorze niebieskim np. podczas badania USG Alice albo pod koniec filmu w ostatnim starciu. Natomiast Kruger coraz bardziej śmieszny się wydaje i ugrzeczniony. Jakoś ostrych scen nie było tak wiele z nim. Nawet był chyba po raz pierwszy moment w serii gdzie Kruger był wystraszony i miał gały wywalone na wierzch - konkretnie to w scenie gdzie napada na niego ta zgraja ludzi i wyrywa mu kończyny.
Ogólnie taka słaba część. Oceniam na 5/10. W dalszym ciągu będę oglądał kolejne.
Nawiasem mówiąc film oglądałem w wersji dawniej nagranej z Polsatu w latach 90, gdzie lektorem był Janusz Szydłowski.

użytkownik usunięty
Axel

Jak dla mnie ta część jest gorsza od dwójki, zero krwi i chlastania pazurami i to ma być Freddy? Bardziej to wyglądało na tandetną komedie niż horror.

Axel

" nie licząc dwójki, która oczywiście była nieporozumieniem. " ? xD

Poprosił bym o argumenty.
Można nie lubić 2 ale pieprzyć że jest nieporozumieniem na tle 3 - 5 :)
Freddy jest popkulturą bez dwóch zdań ale nie oszukujmy się ta seria ma masę wad, niedociągnięć.
Każda kolejna części jest słabsza, jest coraz bardziej absurdalna, wręcz głupia.
Całą serie na dvd mam od lat ale ta seria to jeden wielki kicz ... już od pierwszej części !

ocenił(a) film na 5
theszatanx

dwójka to gówno i nie musisz się zgadzać ze mną

Axel

Doprawdy ? Uch... miałem obawy że muszę ;)
Równie dobrze mogę powiedzieć że cała seria to gówna !

Poprosiłem o argumenty, ale widać że nie potrafisz ich wymienić !

ocenił(a) film na 5
theszatanx

użyłem argumentów w komentarzu na forum części 2-giej. Jak chcesz to sobie poszukaj

Axel

powodzenia !

ocenił(a) film na 5
theszatanx

to raczej tobie życzę powodzenia w odnalezieniu tego komentarza jeśli aż tak ci zależy