PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6862}

Koziorożec Jeden

Capricorn One
1977
6,9 2,8 tys. ocen
6,9 10 1 2778
5,8 6 krytyków
Koziorożec Jeden
powrót do forum filmu Koziorożec Jeden

Scena kiedy śmigłowce odwracają się do siebie kokpitami w locie by bez łączności radiowej zespoły poszukiwawcze mogły ustalić działania - szok. Początek też niesamowity, no i ten kawał o wygrzewającej się matce...świetny film.

Muzyka w starym dobrym stylu, nic dodać, nic ująć.

ocenił(a) film na 9

"Scena kiedy śmigłowce odwracają się do siebie kokpitami w locie by bez łączności radiowej zespoły poszukiwawcze mogły ustalić działania - szok. "

było dwóch pilotów i była łączność, piloci otrzymywali namiary o kierunku ucieczki, reszta to fantazje cywila

użytkownik usunięty
fabio

Więc szczęście, że nie jestem.

Jeżeli nie zrozumiałeś mojego wpisu, oraz sytuacji w filmie, to po prostu nie komentuj. Milcząc masz od reki 20 IQ więcej.

ocenił(a) film na 9

Termit?

użytkownik usunięty
fabio

???

ocenił(a) film na 9

terminowy, masz dozgony kontrakt?

użytkownik usunięty
fabio

mogłabym odpowiedzieć, ale potem musiałbym cie zlikwidować

termit - nie znałam tego. pewnie to jeszcze z PRL

ocenił(a) film na 9

śpię z magnum pod poduszką, nie miałabyś szans

smutne jest życie termita, nawet pporuczniki(dekowniki) nie mają lekko

użytkownik usunięty
fabio

no to tylko wspólczuc

ocenił(a) film na 9

z wiekiem żołnierzyki stają się bezużyteczne

użytkownik usunięty
fabio

z wiekiem wszyscy stają się bezużyteczni

ocenił(a) film na 9

jeśli masz męża i dzieci życie nabiera wartości

użytkownik usunięty
fabio

gej?

ocenił(a) film na 9

nie masz męża ani dzieci?

fabio

piloci zachowują ciszę radiową i dlatego koordynują swoje działania poprzez znaki wizualne, stąd potrzeba zawisu w locie na wprost siebie. w czasie wojny wietnamskiej gdzie podczas operacji desantowania obowiązywała w pierwszej fazie cisza radiowa zabierano latarki którymi dawano sobie sygnały podczas lotu. z cywilem też trochę nie za bardzo.

ocenił(a) film na 9
Bakszysz

Może dlatego wtopili w Wietnamie.

użytkownik usunięty
fabio

wiem ze będzie to dla ciebie szokiem, ale amerykanie zwyciężyli w II wojnie Indochińskiej

ocenił(a) film na 9

oglądałem rambo, nie czaruj

użytkownik usunięty
fabio

a ja z nim rozmawialam, i powidział jak było

ocenił(a) film na 9

siedzi właśnie obok mnie i popijamy piwo

użytkownik usunięty
fabio

to niemożliwe, on jest abstynentem i już nie może siedzieć, wypuścili go na parol w II cześci. nie bede pytac gdzie garujesz, masz prawo do prywatności :)

ale mam dla ciebie jeszcze większy szok - Hitler zwyciężył(aczkolwiek faktycznie przegrał wojnę militarnie)

ocenił(a) film na 9

żyjesz w jakieś alternatywnej rzeczywistości

użytkownik usunięty
fabio

powiedzmy, że jest to rzeczywistość nie medialna i stąd te różnice w jej postrzeganiu przez nas

ocenił(a) film na 9

w smoleńsku też był zamach, sikorskiego zlikwidowali brytyjczycy, petelicki nie popełnił samobójstwa, Jaruzelski był sowieckim agentem itp...

jest nawet pismo dla takich oszołomów
http://dorzeczy.pl/

użytkownik usunięty
fabio

i dlatego je znasz? prenumerator?

ocenił(a) film na 9

jest alternatywna wersja historii dla oszołomów, prawicowych, militarystów etc.

użytkownik usunięty
fabio

to wyjaśnia: "Może dlatego wtopili w Wietnamie." myślę że masz gdzieś pod 50-tkę i dlatego powielasz bezwiednie mity okresu PRL o przegranej Amerykanów.

ocenił(a) film na 9

"25 marca komuniści zajęli Huế. W kwietniu generał Nguyễn Văn Thiệu podał się do dymisji i wyemigrował, a ARW uległa rozkładowi. 30 kwietnia praktycznie bez walk padł Sajgon. Republika Wietnamu przestała istnieć"

użytkownik usunięty
fabio

no i?

9 maja ZSRR przyjęła kapitulacje III Rzeszy - dziś nie ma ZSRR, Niemcy rządzą Europą, a żydów w UE jest zaledwie 800 tys. Więc kto zwyciężył?

Amerykanie byli w Indochinach w określonym celu. Zrobili swoje i się zwinęli, po to by przez następne 20 lat odcinać od tego kupony.

ocenił(a) film na 9

tylko te zaledwie 800 tys.to elita, na piecach krematoryjnych Izrael zbudował swoją potęgę

użytkownik usunięty
fabio

bez znaczenia

jak zadasz sobie pytanie co USA chciało osiągać pakując się w wojnę w tamtym zakątku świata i właśnie wtedy, a potem sprawdzisz czy to osiągnęło, to stanie się dla ciebie oczywiste kto był zwycięzcą

jak ciekawostkę dodam, że identyczny manewr amerykanie zastosowali obecnie Afganistanie, niestety o rezultatach będziemy mogli mówić dopiero za jakieś 10 -15 lat. oczywiście już teraz funkcjonuje mit "kolejnej przegranej" USA. no ale tak funkcjonuje świat medialny :)...

ocenił(a) film na 9

USA drukuje pieniądze, pożycza od Chin, co ma niby stać się za 15 lat?
w Iraku też zwyciężyli? 9/11 to czyja sprawka?