Ja założyłem, że ten film to prawda. Czemu Fox miałby kłamać ? Dla jakichś pieniędzy z Gazpromu ? A jeśli rzeczywiście przy frackowaniu dochodzi do olbrzymiej degradcji środowiska naturalnego ? Do zanieczyszczenia wód gruntowych (w Polsce ich stan już teraz jest zastraszający), do zachorowań mieszkańców okolic odwiertów ? O psuciu krajobrazu już nie wspomnę. Zresztą, czym się ludziska podniecają słysząc o gazie łupkowym w Polsce: że coś z tych pieniędzy dostaną ? Że od razu będzie wszystkim lepiej i dostatniej ? Naiwne myślenie. Zgadzam się z mieszkańcami Kaszub, którzy jako pierwsi zaczęli protesty przeciw odwiertom: jeśli w USA rzeczywiście fracking wymknał się spod kontroli, to co dopiero będzie u nas ? Ale nie martwcie się drodzy adwersarze Foxa i jego filmu. Mam dla Was dobrą wiadomość: w Polsce już zaczynają się pierwsze odwierty. Wystarczy poczekać na pierwsze ich efekty. Wtedy wszystko będzie jasne. Ja ze swojej strony pozwolę sobie pokazać ten film każdemu, kogo znam. Tak na wszelki wypadek.