PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=395824}

Krzyk 4

Scream 4
2011
5,6 36 tys. ocen
5,6 10 1 35507
6,2 27 krytyków
Krzyk 4
powrót do forum filmu Krzyk 4

Rozliczenie.

ocenił(a) film na 9

Pomyślałem, że pora na małe rozliczenie z trylogii "Krzyk".

"Krzyk" - Jak na tamte czasy, film innowacyjny chociaż oparty na powszechnie znanych zasadach filmów grozy "nie trzymasz się z głównym bohaterem/terką - być może przeżyjesz" typa siekanka w ładnej oprawie skrzywdzonej dziewczyny (Sidney). Świetna muzyka, ciekawe dialogi, fabuła super.

"Krzyk 2" - Kolejna odsłona, życie z traumą gdzieś ukrytą wewnątrz głównej bohaterki. Nie ma co się oszukiwać "Krzyk 2" to godna kontynuacja. Sporo naczytałem się o filmowaniu swoich ofiar przez mordercę a przecież w tej części również można to zaobserwować. Według mnie główne motto drugiej części brzmi dokładniej jak to z pierwszej "nie trzymasz się z głównym bohaterem - być może przeżyjesz" ale dodałbym do tego jeszcze jedno "łamiesz podstawowe zasady horroru - giniesz" mam tu na myśli to co jest typowe dla amerykanskich filmów i ekstremalnych sytuacji czyli - rozdzielanie się. Podsymuwywując: klimat utrzymany w części pierwszej, dużo zwrotów akcji, nie najgorsza muzyka - innowacja.

"Krzyk 3" - Dla mnie zdecydowanie najgorsza z dwóch poprzednich części lecz nie bezsensowna! W tej części natomiast możemy bliżej poznać przyczynę rozpoczęcia całej trylogii - matka Sidney. To przez jej tryb życia [rozwiązłość, bo inaczej tego nazwać nie umiem] rozpoczął się horror i terror. Również w tej części poznajemy żelazne zasady jak raz na zawsze powstrzymać mordercę, co może się stać z głównymi bohaterami, dlaczego morderca powrócił. Mam tu na myśli nagranie na taśmie VHS Rendiego, który instruuje głównych bohaterów jak przeżyć / rozprawić się z mordercą.
Film dość niskich lotów, podoba mi się muzyka, nie podoba mi się element 'duchu matki Sidney'.

No i nareszcie "Krzyk 4" - Niestety nie miałem jeszcze okazji obejrzeć tej części ale już na zwiastunie i recenzji można się dużo dowiedzieć. Przede wszystkim: jak podaje tytuł "Nowa dekada, nowe zasady" tak na prawdę zasady są prawie identyczne co w poprzednich częściach z pewnymi wyjątkami - to kim są główni i "poboczni" bohaterowie nie ma większego znaczenia, następnie liczy się efekt (nie wystarczy podbieć i zadźgać, trzeba zaserwować publice [czyli ludziom] dawkę bardziej zmasakrowanych ciał i bardziej wymyślnych scenerii zbrodni - takie jest moje zdanie ale więcej w nim przeczucia niż faktów z racji, że nie ogladałem filmu.
Zapowiada się ciekawie ale czy to aby na pewno będzie koniec trylogii? Według mnie mogłaby się już zakończyć ;) Im więcej kontynuacji tym bardziej będzie złożona główna postać a tego jakoś nie chcę. Sidney miała chłopaka mordercę, matkę chłopaka mordercę+kolegę no i brata... nie ma po co wymyślać więcej.
Przed kilkoma minutami udało mi się przesłuchać piosenki z filmu, soundtrack Krzyku 4" jest w porządku według mnie ;)

Mam nadzieję, że się nie zawiodę na Wes'ie.

A jak Wy możecie podsumować trylogię "Krzyk" ?

użytkownik usunięty
Vacillator

Moim skromnym zdaniem seria "Krzyk" jest jedną z najbardziej przereklamowanych i niedopracowanych scenariuszowo produkcji...Nie ma prawdziwej atmosfery postępującej grozy i strachu oraz jakichś ingerencji sił pozaziemskich...To typowy przykład blockbustera dla nastolatków...Reżyser powinien straszyć niedomówienaimi jak w "Coś" a nie podawać wszystko na talerzu...

ocenił(a) film na 10

ybraks "Krzyki" nie mają elementów fantastycznych. Po prostu nie lubisz konwencji gatunku slasher.

użytkownik usunięty
michi468

Jeszcze mogę uwierzyć w wiarygodność "slashera" kiedy jest to parodia jak "Scary Movie",ale na poważnie jest to dla mnie idiotyczne te uciekanie przed złoczyńcą z nożem(zawsze uciekają cycate blondyny ,murzyni albo frajerzy)....

ocenił(a) film na 6

Wchodząc na Twój profil zobaczyłem, że dałeś pierwszej części maksymalną notę, czyli 10/10. Piszesz, że "Krzyk" jest jedną z najbardziej przereklamowanych serii, a oceniasz 'jedynkę' najwyższą możliwą oceną. To jak to w końcu jest?

użytkownik usunięty
Dzida_86

Dzida_86 ta ocena dotyczyła tylko i wyłącznie wrażenia zroku kiedy wszedł na ekrany "Krzyk" a po konfrontacji z hiszpańskimi horrorami cała seria "Krzyk" wydaje mi się miałka i błaha :(

ocenił(a) film na 7
Vacillator

Właśnie jestem świeżo po premierze, i muszę przyznać, że dość pozytywnie mnie zaskoczyła czwarta część. Myślę, że film byłby dużo razy gorszy, gdyby grali nowi aktorzy, a jak widać, po 11 latach przed kamerę wróciła stara ekipa. :) Nie będę zdradzać szczegółów, ale czytając to, czego oczekujesz - nie zawiedziesz się.

Co do poprzednich części, to miałam okazję oglądać tylko 1 i 2, ale mam w planach także 3. Generalnie, te dwie pierwsze były naprawdę bardzo dobre, myślę, że 4 to świetny remake tych części. Spodziewaj się nowych sposobów zabójstw, które wg mnie są wręcz genialne.

ocenił(a) film na 6
Vacillator

Nie czytaj tematu tego idioty zorro55, zdradził w nim kto jest mordercą, bez uprzedzenia o spoilerze! Wszedłem dziś na film web szczęśliwy, że zobaczę pierwsze opinie o filmie, a tu taki klops - ten idiota wszystko zdradził! Jestem przygnębiony, bo dopiero jutro wybieram się do kina. Ehhh...

ocenił(a) film na 9
Dzida_86

Jest już po premierze, będę czekać z niecierpliwością aż film ukaże się w necie. Miło 'CiasteczkOo', że zechciałaś się podzielić informacją o filmie.
Co do zdradzenia, kto w filmie jest mordercą to mogę jedynie napisać o zwykłym chamstwie bo niektórzy z nas od miesięcy wyczekiwali ten film a wiedzac kto jest mordercą - atmosfera filmu już nie jest ta sama. Ja nie wiem kto zabija w czwartej części bo nie chciałem i nie chcę wiedzieć dopóki sam nie zobaczę. Nie martw się 'Dzida_86' - użytkownik 'zorro55' nie odebrał Ci i nie odbierze przynajmniej małej przyjemności obejrzenia filmu, bo wiedzieć kto jest mordercą a nie oglądać filmu jest co najmniej bez sensu :)

Piszcie dalej o 'Krzykach' .

Pozdrawiam.

Vacillator

Ja ci powiem tak, pisałem post nie wiem czy czytałeś , ale jeżeli jesteś takim fanem tego filmu a po opini twojej pierwszych 3 czesci wynika ze tak to Krzyk 4 wogle nie podtrzymuje klimatu pod względem scenariusza muzyki i aktorow. Te laski i ci kolesie co tam graja masaka nadają sie do 90210 albo Życia na Fali na duzym ekranie w tego typu filmach nie widze ich. A film 3/10 . Jedyny plus tego to Sid i człowiek duch.

ocenił(a) film na 9
19Michal90

Wiesz '19Michal90' - po prostu rzecz gustu. Patrząc na obecne filmy amerykańskie to myślę, że pora się już przyzwyczaić do takich "lasek" i "kolesi" bo nie ma co się oszukiwać w miejsce starszych uznanych aktorów muszą kiedyś wejść nowi, młodsi chociaż to nie reguła.
Jak obejrzę film to napiszę coś więcej o nim i zobaczę na ile zgodzę się z Tobą :)

Pozdrawiam.