PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=91}

Krzyk

Scream
1996
6,8 81 tys. ocen
6,8 10 1 81042
7,7 41 krytyków
Krzyk
powrót do forum filmu Krzyk

Że trzyma w napięciu, to o tym filmie powiedzieć nie można. Morderca ani straszny ani interesujący. A finał, kiedy ganiali się po domu był wręcz nudny. Horrorem to to za bardzo nie jest.

ocenił(a) film na 8
mr_zielony

To jest Thriller (podgatunek Slasher). Film ma klimat, posiada nawiązania do starych horrorów (jak choćby do Balu maturalnego i czołowej postaci tamtych lat - Jamie Lee Curtis). Pierwszy raz oglądałem go jeszcze w podstawówce na VHS`ie i mam do niego ogromny sentyment. Morderca jest właśnie straszny, motyw "hello Sidney" dla mnie jest już kultowy. Do końca tak naprawdę nie wiadomo kto zabija a kontynuacje też nieźle zrobione. Potrafisz wymienić choć 1 lepszy tytuł filmu tego gatunku ?

ocenił(a) film na 1
ostry021

Wszystkie filmy, do których ten nawiązuje i o których się choćby wspomina są lepsze od tego. Co za dużo to niezdrowo.

ocenił(a) film na 4
ostry021

czy horror, czy thriller, ma straszyć. A nie straszy. Klimatu w filmie zdecydowanie nie czułem. Poza tym jak morderca może być straszny, kiedy w zasadzie nie zaskakuje przez większość filmu. Po prostu wchodzi do domów, później mamy sceny pogoni, które, przerywane tym jak dostaje po mordzie, kończą się dorwaniem ofiary i wbiciem jej noża.