PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=91}

Krzyk

Scream
1996
6,8 81 tys. ocen
6,8 10 1 81042
7,7 41 krytyków
Krzyk
powrót do forum filmu Krzyk

Nie rozumiem, dlaczego każdy mocniejszy thriller śmie się nazywać horrorem?? Oto definicja z wikipedii:
Horror (łac. groza, strach), fantastyka grozy – odmiana fantastyki polegająca na budowaniu świata przedstawionego na wzór rzeczywistości i praw nią rządzących po to, aby wprowadzić w jego obręb zjawiska kwestionujące te prawa i nie dające się wytłumaczyć bez odwoływania się do zjawisk nadprzyrodzonych. Zadaniem horroru jest często wywołanie lęku i niepokoju u odbiorcy utworu. Pojawiające się w świecie utworu zjawiska fantastyczne podważają ustalone na początku i akceptowane przez bohaterów prawa świata. RÓŻNICA między horrorem a thrillerem polega na tym, że w thrillerze zagrożenie ma CHARAKTER REALNY (np. przestępca, epidemia).

No i niby co w tym filmie było takiego fantastycznego czy paranormalnego?? Wszystko było jak najbardziej realne, może mało prawdopodobne, ale realne. Thriller jak się patrzy, każdy film o seryjnych mordercach powinien być nazywany thrillerem, nawet jeśli by straszył jak horror. I to samo się odnosi do wszystkich Pił itp.

ocenił(a) film na 9
Gelu_2

sr*m na wikipedie. slasher od zawsze był uznawany za odmianę horroru. po za tym zgodnie Twoim rozumowaniem "hostel" to thriller, a "terminator" to nie thriller s-f tylko horror. bez sensu. ten film to slasher [a raczej hołd-parodia slasherów] i basta.

ps: realność zagrożenia jest względna.

kangur_msc_CM

SF to SF, a horror to horror, więc Terminatora w to nie mieszać, chyba jest różnica między gatunkami (jak już to Obcy może być podłączony pod horror).

A slasher wcale nie musi być horrorem, "Cube" jest slahserem, ale przez wzgląd na swoją specyfikę to SF, "Psychoza" jest jest slasherem, a tym samym typowym thrillerem. Problem w tym, że różnica między horrorem, a thrillerem jest wytyczana ilością krwi, jaka się w filmie leje, co według mnie jest błędem. A historie są prawdopodobne, mało było świrów na których biografiach można nakręcić porządne gore??

ocenił(a) film na 9
Gelu_2

jak dla mnie cube to nie jest żaden slasher, bo nie ma tam żadnego zabójcy. slasher to film trzymający się pewnych schematów [i wg mnie horror], a trhiller to film ambitniejszy [co nie znaczy, że lepszy] i prawdziwy thriller ma trochę bardziej rozbudowaną fabułę.
psychoza jest wg mnie prostym horroro-thrillerem i prekursorem slasher movies
z terminatorem to prawda, przesadziłem. ale obcy to dla mnie horror jak nic.

wydaje mi się, że horror straszy, szokuje albo obrzydza, a thriller z założenia stawia na napięcie, dreszczyk. [jak wskazuje nazwa].
można by rzec że horror to kino grozy: animal attack, slasher movies, monster movies, horror s-f, i supernatural horror a nawet giallo
natomiast thriller to kino bardziej głównonurtowe, mieszane z dramatem, kryminałem, kinem akcji. mniej pokazuje, stawia na fabułę, rządzi się własnymi prawami,

w sumie nie ma się o co kłócić, ważny film, a nie do jakiego gatunku go zaliczymy.