PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=91}

Krzyk

Scream
1996
6,8 81 tys. ocen
6,8 10 1 81042
7,7 41 krytyków
Krzyk
powrót do forum filmu Krzyk

Na plus i to duzy, bo ogladajac ten film wciaz sie smialam. Ocena zalezy chyba od podejscia. Zupelnie rozumiem tych co maja ten film za tandete, bo robia koszmarny blad- biora go na powaznie. Dla mnie to przede wszystkim nie horror, a zblizajacy sie do pastiszu obraz. I polecam kazdemu, kto chce na niego spojrzec z duza doza ironii.

ocenił(a) film na 8
Arrakin

Dokładnie.
Co jeszcze śmieszniejsze, ten film ma większe szanse przestraszyć bardziej niż wszystkie te śmiertelnie poważne serie slasherów - dzięki temu choćby, że postacie napisane są z humorem i dystansem, i w rezultacie można do nich poczuć nieco sympatii. U mnie najwięcej zaskarbił jej sobie Randy, chodząca encyklopedia horrorów i pełnokrwisty dowód na to, że film nie był robiony na serio. Tak tu jak i w kontynuacjach (część niestety już retrospektywnie :/) jego wywody to najcelniejsza i najzabawniejsza część widowiska. Zresztą to nie jedyny sukces scenarzysty. Facet naprawdę włożył sporo wysiłku w to, żeby zawrzeć po jednym archetypie z "klasyki" gatunku w każdej postaci i choćby za to należą się brawa. A wymyślne sceny mordów, szaleńcze pościgi i towarzyszące im 'zbiegi okoliczności' faktycznie bawią do łez. Ja z przyjemnością wracam do "Krzyku" co jakiś czas, żeby znów wysłuchać wywodów o tym, kto jest tym prawdziwym mordercą a kto nim być nie może, i popatrzeć na spektakularne wyczyny Lillarda :)