PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=260505}

Książę Persji: Piaski czasu

Prince of Persia: The Sands of Time
2010
6,9 160 tys. ocen
6,9 10 1 160499
5,3 28 krytyków
Książę Persji: Piaski czasu
powrót do forum filmu Książę Persji: Piaski czasu

Akcja filmu

użytkownik usunięty

Mam pytanie. Nie wiem czy to założenie nie jest błędne, ale akcja filmu wg mojej opinii nie rozgrywa się w VI wieku n.e. Persja wtedy była już zaledwie cieniem potęgi, którą zbudował Cyrus Wielki, zresztą, wskazywałoby to na wczesne średniowiecze, a lokacje, stroje Persów jak i oprawa wskazują na starożytny okres. Zresztą mapa ukazana na początku filmu ukazuje terytorium dość pokaźne, a takie Persja posiadała około V w. p.n.e. We wczesnym średniowieczu była rozbita na kilkanaście satrapii, którą rządzili skłóceniu wezyrowie. No chyba, że się mylę. Proszę o odpowiedź. Pozdro.

użytkownik usunięty

PoP to przygodowy film fantasy, próba umiejscawiania go w prawdziwych realiach historycznych to jakiś absurd.

użytkownik usunięty

Przyjacielu, chodzi mi o to, że skoro już mamy Persję i podaną mapę terytorialną w Europie i Azji, to z zasięgu terytorium można chyba wywnioskować okres, w którym państwo posiadało dany obszar :)

ocenił(a) film na 6

Swoją drogą coś mi się wydaję, że ta mapa była za szczegółowa jak na ten okres;) Twórcy wrzucili chyba współczesną, tylko z inaczej ustawionymi granicami;).
Też mi się wydaje, że realia filmu toczą się raczej w starożytnej Persji, ale dwa szczegóły mnie niepokoją: może to wina tłumaczenia, ale u mnie ze dwa razy postacie mówiły o bogu(jednym, pewnie więc Allahu), a jak wiemy działalność Mahometa przypada na przełom VI i VII wieku naszej ery, poza tym jedna z postać w pewnym momencie używa czegoś , co przypomina muzułmański różaniec, więc akcja może się rozgrywać w VI wieku. Choć na moje oko realia filmu to po prostu pomieszanie z poplątaniem;). Pozdrawiam

użytkownik usunięty
blackgoat

VI wiek to za wcześnie na islam. Zdecydowanie. Hidżra była w 622 roku, tj. VII wieku. Także być może jest to jeszcze państwo perskie w dobie upadku, które jako ostatnie w swej formie przejęło spuściznę starożytnej potęgi, jaką niegdyś była :) ale mimo to dane podawane na filmwebie są zdecydowanie błędne. Chętnie pociągnę tą dyskusję, bo nie ukrywam Panowie, że bardzo ciekawi mnie okres, w którym można by umiejscowić akcję. Nie przeczę, iż nie jest to film fantasy/przygodowy, ale elementy historii ma, także jest to już oparcie dla snucia różnych hipotez :) Co prawda Sharaman jest postacią fikcyjną, ale sama mapa świata już nie, natomiast nie wiem, czy granice odpowiadają realiom VI wieku, bo to jest już raczej błędne :)

@pether
Nie kłócę się, to jest ostatnia rzecz, jaką chciałbym tu sprowokować:) po prostu chciałbym pociągnąć tą dyskusję, bo wg mnie warto poświęcać czas na tak gryzące wątki. Pozdro :)

ocenił(a) film na 6

nie jestem dobry z historii, wiec nie pomoge w tym kierunku. niemniej na filmwebie jest jakis blad z pewnoscia, bo spotkalem sie z roznymi czasami akcji (VI i IX wiek chyba). ale tak jak pisalem- umiejscowienie Piaskow Czasu w historii wydaje mi sie niemozliwe ze wzgledu na pojecie czasu w realiach tego filmu. na dobra sprawe jakby podali wiek nie VI a XVI tez mieli by do tego prawo- z takim sztyletem ciezko cokolwiek ustalic :)

ofc mozna probowac umiejscowic czas akcji w realiach naszego swiata, gdzie, o ile mi wiadomo, czas nie plata figli i nigdzie nie ma podobnej klepsydry. ale nawet jak ci sie to uda to z realiami swiata filmu moze miec to niewiele wspolnego

ocenił(a) film na 6

"Ludzie mysla ze czas jest jak rzeka, płynie szybko i w jednym kierunku. Mylą się. czas jest jak ocean w czasie burzy"

Moze w przypadku innych filmow twoje spostrzezenie byloby jak najbardiej na miejscu. Ale nie zapominaj o chaosie jaki Sztylet wprowadza w strukture czasu. W tym filmie klocenie sie o czas akcji jest troche bez sensu, nie sadzisz? :P