PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=260505}

Książę Persji: Piaski czasu

Prince of Persia: The Sands of Time
2010
6,9 161 tys. ocen
6,9 10 1 160548
5,5 33 krytyków
Książę Persji: Piaski czasu
powrót do forum filmu Książę Persji: Piaski czasu

Bo czego tu się spodziewać. To typowa "przygodówka". Pozytywny bohater rzucony w krainę widokówkowo pięknych, orientalnych landszaftów zbawia świat, skopuje tyłki złym w efektownym stylu i przeżywa liczne przygody. A na koniec zdobywa serce pięknej kobiety. Ale z zastrzeżeniem: Aktorzy grają co najmniej bardzo dobrze: Gemma Arterton jest nie tylko piękna, ale też i utalentowana. Jake Gyllenhaal w świetnej formie. A do tego znakomity Alfred Molina w roli błazna o złotym sercu i mój ulubieniec - Gasli Orn Gardarsson w roli bardzo czarnego charakteru. Rola niby niewielka, ale przykuwająca uwagę! Wszytko zaś okraszone wielką dawką subtelnego i inteligentnego humoru! Do tego ciekawa akcja, doskonała scenografia, piękne zdjęcia oraz świetna muzyka Harrego Gredsona-Williamsa (inspirowana wyraźnie muzyką Jarre z filmu "Lawrence z Arabii" co wcale nie jest zarzutem). No i rozrywka jest przednia!
Bez nadmiernego kręcenia nosem daję temu filmowi 8/10

ocenił(a) film na 8
rejmons

Zgłaszam poprawkę. O wiele większe wrażenie zrobił na mnie inny Asasyn, to jest ten który strzela kolcami (w tej roli Claudio Pacifico). Ten koleś jest na prawdę charyzmatyczny! Warto zapamiętać jego imię.

rejmons

Zgadzam się z tą opinią - podobał mi się ten film. Lekki, przyjemny, z dobrą muzyką i moimi ulubionymi aktorami - zarówno Gemma jak i Jake odegrali swoje role jak należy. Nie ukrywam, że ogromny wpływ na całość gry aktorskiej ma piękny akcent Gemmy, który uwielbiam... Pozdrawiam!