W grze, Książę miał jeden miecz. I inny strój ale na potrzeby filmu go podrasowali widzę. Zrobili go bardziej podobnie jak w Duszy Wojownika niż Piaskach Czasu chyba. Jeszcze nie byłem ale pójdę, zobaczę. Co wy o nim sądzicie? Jak film ma się do gry? I czy graliście w Prince of Persia na kompie? Ja szczerze mówiąc tylko w Piaski Czasu, jakoś się tak złożyło.
Ja uważam, że warto. Dużo efektownych starć, masa zabawnych dialogów i przede wszystkim pełno tam Gemmy (choć wyraz jej twarzy jak i kwestia w scenie kulminacyjnej to totalna żenada, kto zobaczył ten wie ;) ). Fajne kino przygodowe.
Uwaga na niewielkie spoilery filmu (generalnie to co było pokazane w trailerach) oraz gier.
Co do odniesień do serii gier to tutaj mamy niezły mix. Otóż strój i sama kreacja księcia to połączenie Duszy Wojownika (strój w pierwszej połowie filmu żywcem skopiowany z gry, walka 2 mieczami) oraz Dwóch Tronów (gdzie książę był nieco bardziej na luzie, potrafił powiedzieć coś zabawnego w przeciwieństwie do swojego mrocznego wcielenia z wcześniejszej gry). Kolejne odniesienie do gry, które udało mi się wyłowić to "znamię" na ręce księcia podczas cofania czasu (identyczne jak "piaskowy tatuaż" na ramieniu księcia z Dwóch Tronów) a także broń jednego z zabójców (łańcuch), który jak żywo przypomina łańcuch Dark Princa z Dwóch Tronów, to chyba tyle.
Strój jest zrobiony na duszę wojownika, jest też strój z nowego Prince of Persia (nie tego najnowszego, tylko tego bez podtytułów). http://draiser.gamedev.pl/wp-content/uploads/2009/02/pop2008_main_character_prin ce.jpg o taki
Mnie się bardzo podobało. Nie oczekuj kina ambitnego, a rozrywkowego. To się nie zawiedziesz.