PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=260505}

Książę Persji: Piaski czasu

Prince of Persia: The Sands of Time
2010
6,9 161 tys. ocen
6,9 10 1 160547
5,5 33 krytyków
Książę Persji: Piaski czasu
powrót do forum filmu Książę Persji: Piaski czasu

Nie gram w gry komputerowe więc obce mi rozterki porównywania. Ale lubie filmy z bajkową fabułą, ładną scenerią, porywającą muzyką i dobrymi aktorami. I ten film w 100% spełnia moje oczekiwania. Z grą komputerową wspólne (jak sądzę): niezliczona ilość przeszkód do pokonania, w nadzwyczajnym tempie, przy wykorzystaniu nagle pojawiających się "pomocy", i - co ekscytuje mnie szczególnie: mozliwosc cofania czasu - "zresetowania się" i rozpoczęcia od nowa, ale będąc już na wyższym poziomie wiedzy i doświadczenia. Oj, gdyby tak w życiu było... Bajka, jednym słowem! W dodatku edukacyjna - o życiowych największych wartosciach: zaufanie, szacunek, braterstwo, o tym że nie wszystko jest tym na co wygląda, o podatkach :), manipulowanych wojnach itp. itd. Całości dopełnia piękny, "królewski" angielski, jakim posługują się wszyscy aktorzy - poprawność gramatyczna i w wymowie, a przy tym proste i dowcipne teksty - świetny materiał do językowego treningu. Może nie do końca koresponduje z Persją ale ... przecież to bajka miała byc! Super efekty - np. węże robione cyfrowo a zupełnie jak żywe. Ale efekty dobrze dozowane i mocno uzupełnione wykorzystaniem autentycznych technik free running'u oraz akrobatycznych popisów kaskaderów, co w całości daje tak naturalny efekt, ze samemu chce się z dachu skakać ;). Krew się za mocno nie leje, wystarczy przeciwnika kopnąc i już... - dla dzieci w końcu, więc - bajka ma być! Tempo filmu tak wielkie, że tylko dzięki kinu domowemu, po kilku oglądnięciach, zrobił się "dosyt". Z kina pewnie tylko oszołomionym by się wyszło i tyle. Widać wszędzie rękę świetnego reżysera, w tandemie z super-producentem. Aż szkoda, że film zjechany i pewnie kolejnej części nie dokręcą. Takich filmów oby więcej!