PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=971}

Księżniczka Mononoke

Mononoke-hime
1997
8,0 93 tys. ocen
8,0 10 1 93134
8,4 39 krytyków
Księżniczka Mononoke
powrót do forum filmu Księżniczka Mononoke

Serce mi szybciej zabiło kiedy zobaczyłem, że po raptem 15 latach ta wspaniała produkcja doczekała się kolejnego wydania. Wieść cudowna - w końcu będę mógł obejrzeć ten majstersztyk kinematografii na telewizorze, a nie tłuc się po komputerach.

Jednak polski wydawca postanowił zgwałcić ten film, a przynajmniej jego zewnętrzną formę. I myślę, że słowo "zgwałcić" nie jest tu przesadą. No bo ja nie wiem, nie mieści mi się w głowie! Jak można było dać taką okładkę?! Jak dystrybutor wybierał ten obrazek? Chyba musiał jeździć na ślepo po filmie i na chybią trafił, wybrać jeden kadr. To tyle! Moje pytanie brzmi jak można?!
Ten film ma tradycję, ma przesłanie, czy w końcu jest po prostu piękny i emocjonujący, a proszę wybaczyć taka okładka by mnie do niego nie zachęciła.
Stara okładka (na VHS i DVD) miała swoją moc, miała swój klimat, a to ... to jest po prostu żenujące!!!

Nie rozumiem po co było w ogóle ją zmieniać?! Przecież stara okładka była świetna. A nawet jeśli, to nie wierze, że w całej Polsce nie znalazł się lepszy projekt. No bo jak by nie patrzeć ten wspaniały film (według mnie, obiektywnie rzecz biorąc, jeden z najlepszych filmów jaki dotąd powstał) zasługuje na to.

Czy na prawdę przez czyjaś głupotę musimy znosić takie upokorzenie, a wyobraźcie sobie jak czułby się Miyazaki, jakby ją zobaczył (na szczęście to się raczej nie stanie).

Japończycy dokonali ostatnio ponownego wydania niemal wszystkich filmów Ghibli na blu-ray i tam okładki są po prostu wspaniałe!

http://ghiblicon.blogspot.com/2012/01/studio-ghibli-feature-film-blu-rays.html

Skoro nie można już zmienić okładki, to chociaż niech plakat na filmwebie będzie normalny!
Zwracam się z ogromną prośbą do administratorów czy kto tam jest za to odpowiedzialny - zmieńcie ten obrzydliwy plakat!
Niech chociaż ci z nas, którzy szukają filmów w sieci, a nie w sklepie będą mieli dobre pierwsze wrażenie.

Liczę, że znajdzie się grupa osób, która poprze moją inicjatywę.

Jesteśmy to winni Miyazakiemu - on stworzył piękny film, a my co? aż szkoda gadać.....

budka_z_napojami

Okładka nowego wydania jest taka a nie inna, bo spece od okładek zaplanowali taki wygląd dla wszystkich trzech filmów z 5. boksu Ghibli, zapewne żeby odróżniały się od czerwonych, niebieckich, fioletowych i czarnych okładek poprzednich boksów. A starej okładki wziąć nie mogli, bo nie mają do niej praw. Zresztą, ta nowa okładka i tak jest lepsza niż stara – przyjemniejsza dla oka, poza tym dzięki drukowanym literom nie widać błędu w tytule.

Co zaś się dotyczy podmiany, to szczerze wątpię, żeby administratorzy zmienili plakat, bo zdaje się, że mają ustaloną „hierarchię”: albo plakat kinowy, albo okładka najnowszego wydania DVD/blu-ray.

użytkownik usunięty
budka_z_napojami

Zgadzam sie, okladka jest typowa dla filmow Disneya, a nie jednego z najbardziej powaznych filmow nie tylko anime. Glupi marketing, bardzo krotkowzroczny. Zreszta to cale wydanie jest zrobione na maksymalny odwal (np. tlumaczenie).