Lista Schindlera

Schindler's List
1993
8,4 375 tys. ocen
8,4 10 1 375017
7,9 55 krytyków
Lista Schindlera
powrót do forum filmu Lista Schindlera

Za formę i aktorstwo, ale za wyraźnie antypolską wymowę 7/10

New_World_Order

To znaczy, że jesteś debilem. Mnie akurat ten film może aż tak nie zachwycił ale co to za tępy argument "za wyraźnie antypolską wymowę". Jakby był antychiński to by ci zapewne nie przeszkadzało, prawda? Skąd się biorą tacy debile na świecie, którzy myślą, ich kraj jest święty i najlepszy na świecie? Szlak mnie trafia jak czytam takie komentarza. To tak samo jak było w jakiejś wojennej grze komputerowej (nie pamiętam tytułu), gdzie polacy byli przedstawienie jako pijacy i wszyscy się oburzyli a jakiś magazyn o grach wystawił tej produkcji 1/10!!! Tak właśnie za antypolską wymowę. Ale jak w Modern Warfare 2 rosjanie są przedstawieni jako terroryści i jest niezła masakra z ich udziałem to jakoś w Polsce nikt afery nie robi. Po prostu ręce opadają...

ocenił(a) film na 2
DarkHunter

Tylko na obrażanie cię bucu stać ?

ocenił(a) film na 2
DarkHunter

A chodzi o to że dla przeciętnego durnego Amerykanina, który nie wie nawet gdzie leży Polska filmy made by Hollywood to najświętsza prawda. A jedyne co wyniesie z Listy Schindlera to to, że Polska to kraj antysemitów i morderców Żydów. Jedyna scena z Polakami w całym i filmie i do tego negatywna. Tak właśnie uogólni to typowy idiota z USA

ocenił(a) film na 2
DarkHunter

Prościej: bierzemy typowego niewykształconego amerykańskiego debila, dla którego II wojna to Patton, lądowanie na Omaha, ich boscy i cudowni Marines i "polskie obozy koncentracyjne". Taki głąb, dla którego świat kończy się na NY i LA ogląda teraz sobie "listę...", która dla spotęgowania wrażenia celowo jest zrobiona w kolorystyce czarno-białej, co nadaje jej formę niemal dokumentu. Teraz nasz Amerykanin ogląda sobie film o dzikim kraju z polskimi obozami koncentracyjnymi, dobrymi Żydami (Shindler) i nagle wkraczają "polaczki", które "żegnają" Żydów wyzwiskami i są wyraźnie uradowani, tym że Helmuty wkrótce je wytłuką. Jak sądzisz, co pomyśli sobie pan Amerykanin ?? Jaki obraz Polaków i Polski zostanie w jego głowie utrwalony ?? Tym bardziej że na żadną filmową odpowiedź nas nie stać.

New_World_Order

Ale co to ma do żeczy co sobie pomyśli jakiś amerykanin? Niech sobie myśli co chce. Ale to chyba nie decyduje o tym czy film jest dobry, czy nie. Jak mówiłem mi się on jakoś szczególnie nie podoba ale mimo to go doceniam i denerwuje mnie taka argumentacja. Ja rozumiem, że to może ci się w filmie nie podobać, ale to nie jest powód, żeby obniżać ocenę... Obniżać ocenę można za słabą grę aktorską, przewidywalną fabułę, słabe efekty specjalne itd. ale nie za to jak kogoś pokazuje. A poza tym jak już mówiłem, gdyby ten film przedstawiał w złym świetle jakiś inny naród to jestem niemal pewien, że nie miałbyś nic przeciwko.
Mnie zkolei denerwóją filmy gdzie polacy są przedstawiani jako superbohaterowie, niemal święci a wszystkie inne narody są złe. Trzeba być obiektywnym i patrzeć z różnej perspektywy.

ocenił(a) film na 10
DarkHunter

*rzeczy ... *z kolei ... *denerwują ... oj panie Hunter, słownik nie gryzie ...
A co do pana, panie New_World_Order ... Widzę żeś pan jest patriotą, jednak trzeba zważyć na to, że film nie jest o Polsce tylko jest osadzony w Polsce, nie jest o polakach tylko o żydach. Nie powinniśmy myśleć o tym, co se Amerykanin myśli, bo on i tak nie wie gdzie Polska jest na mapie Europy (Afryki? Azji?) ich to naprawdę nie obchodzi, tak samo jak mało obchodzi ich II wojna światowa. Film jest według mnie znakomity, szczególnie zakończenie (pinezka=1 żyd, samochód=10 żydów), mimo że nie toleruje Niemców, to Schindler tak naprawdę nie uznawał ideologi Nazistowskiej ale był zwykłym biznesmenem, który nie uznawał nazizmu ale wierzył w pieniądz ... A później, wydawać takie krocie żeby uratować 1200 żydów ... Piękny, motywujący z mocną puentą i pouczającym motywie, nic tylko palce lizać!

ocenił(a) film na 2
GreenuGreenu

Panowie, ale film powinien mieć też wartość edukacyjną. Czy się to wam podoba czy nie - dla ogromnej rzeszy ludzi to Hollywood i jego filmy są nośnikiem historii. Można było dorzucić jakąś scenę, by film nie miał jednoznacznie antypolskiego charakteru. Ludzie oglądają i wynoszą z tego jedno - dobrzy Żydzi i okrutni i źli jak Niemcy Polacy. My jako Polacy wiemy, że zrobiliśmy dla Żydów więcej niż jakikolwiek inny naród, ale na Zachodzie nie jest to tak oczywiste, a takie obrazy tylko utrwalają obraz Polaków jako niemal winnych w równym stopniu co Niemcy.

użytkownik usunięty
New_World_Order

ach takie idiotyczne uproszczanie ze wszyscy amerykanie sa glupi choc dokonali 95 % wiecej od nas.
a wszyscy polacy to alkoholicy i zlodzieje, ja bym nie chciala zeby tak o nas myslono za granica.
niesety przyjelo sie to ze amerykanie sa glupi.
a ty choc nigdy tam nie byles, nie poznales sam, idziesz za publika bo to ci serwuja oglupiajace media, i powtarrzasz jak papuga poglady innych.

film jest przedstawiony tak jak jest.
ja jestem dumna z tego ze akcja dzieje sie w polsce, i kazdy kto oglada film relacjonuje polsce z hitlerem i wojna swiatowa, wiadomo ze nie jest to wielka rzecz do dumy,
do niczego sie nie przyczynilismy przeciez taki pech po prostu.

ale w tym rzecz o polsce na swiecie malo sie wie, i nie tylko amerykanie ale cala reszta malo albo nic nie wie, bo polska to niestety taki szary kraj.

takie gadanie ze "ktos glupi obejrzy to pomysli ze to prawda", nawed nie powinno byc komentowane, nie za madre podejcie, widac od razu niski poziom inteligencji u autora, takie tematy powinny byc od razu usuwane nie sadzicie?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10

Amerykanie kupe zrobili i nie posprzątali, polecam zapoznać się z Zimną Wojną
dziękuje.
A większość Amerykanów to głupie tłuściochy
Statystyki z geografii na studiach nie kłamią, a na pewno nie w dużym stopniu
dziękuje.

GreenuGreenu

Amerykanie gówno dokonali, banda sprzedawczyków, wystarczy cofnąć się wstecz z czasem. Ale amerykanie i tak pewnie wiedzą lepiej jak to było.

ocenił(a) film na 2
GreenuGreenu

Jestem z nią dobrze zapoznany, podobnie jak z II wojną i historią w ogóle

New_World_Order

zgadzam sie z tworca tematu. amerykanie ze srednia iq 63 obejrza ten film i beda wierzyc w kazde slowo, troche mnie to smuci i szokuje ale coz.

ocenił(a) film na 9
elohortex

Nie wiem o co wam chodzi. Co było w tym filmie anty polską wymową ? Listę widziałem chyba z 7 razy. Myślę że film dobrze oddaje realia. Dajmy na to scena w której bohater ( Żyd ) udaje polskiego żołnierza co wręcz ratuje mu życie. Jest tam też scena w której z zakratowanego okienka pociągu widać jak mała dziewczynka wykonuje w kierunku pociągu gest podrzynanego gardła. Czy o to wam chodzi ? A myślicie że tak nie było. Nie wszyscy kochali Żydów. Moja Babcia pochodzi z wschodniej Polski. Opowiadała mi co nieco. Żydzi ogólnie nie byli lubiani. Utarł się stereotyp że każdy Żyd to brudas, lichwiarz i kombinator. Podobnie zresztą postrzegano Cyganów. Trzeba mówić jak było. Jest i druga strona medalu. Wielu Polaków ratowało Żydów z narażeniem własnego życia. To bardzo fajnie pokazano w Pianiście. W obu filmach mamy też Niemców z sumieniem. Świat nie jest czarny lub biały, a jak to kiedyś ktoś mądry powiedział - Wszelkie uogólnienia cechują idiotów.

ocenił(a) film na 10
New_World_Order

Ja daję 10/10. Film arcydzieło !!!

ocenił(a) film na 9
New_World_Order

Ja muszę przyznać rację założycielowi tematu, wczoraj oglądałam ten film drugi raz po długiej przerwie i pomyślałam dokładnie to samo, a mianowicie :" jak odebrali Polaków Amerykanie". Wiadome jest ,że najgorszym złem byli Niemcy, ale Polacy byli pokazani tylko ze złej strony, a przecież w czasie tej strasznej wojny uratowali wielu Żydów. Ale taki Amerykanin kto wie co sobie pomyśli o Polakach, bo pewnie nic dobrego

ocenił(a) film na 10
gabi123

Fakt, można mieć Spielbergowi za złe, że nie wspomniał nic o polskich bohaterach. Z drugiej strony jednak to film nie o tym... To film o Schindlerze i uratowanych przez niego ludziach, nie o Holocauście w ogóle. Książka powstała w znacznej mierze na podstawie wspomnień ocalonych, a ci akurat od Polaków pomocy nie doświadczyli... Polecam film dokumentalny "Voices from the List" na DVD z "Listą" - wypowiada się w nim kilkoro, m.in. Helena Hirsch. Jest tam mowa m.in. o antysemickich okrzykach podczas przesiedlania do getta - w oparciu o to powstała jedna ze scen filmu. I są też niestety gorsze historie, np. o Polakach denuncjujących Niemcom bogate rodziny żydowskie, liczących na na nagrodę w postaci części ich majątku. Tak sobie myślę, że gdyby Spielberg naprawdę chciał dokopać Polakom, to by to pokazał... Moim skromnym zdaniem nie w tym filmie niczego, co neutralnie nastawionego do Polaków (i w miarę rozsądnego) człowieka mogłoby przekonać do zmiany zdania na gorsze.

ocenił(a) film na 8
Sqrchybyk

Zgadzam się. Film jest historią bohatera, ratował żydów bo miał taką możliwość. Nie doszukałem się antypolskiej wymowy listy. Gdyby nawet "przeciętny durny Amerykanin, który nie wie nawet gdzie leży Polska filmy made by Hollywood to najświętsza prawda" pomyślał inaczej to i tak mnie to nie obchodzi.

ocenił(a) film na 9
jaco_13

Nawet najgłupszy Amerykanin skuma że to Niemcy a nie Polacy zabijali Żydów i to właśnie oni ponoszą winę za Holokaust. Poza tym gdy faszyści bronili się w Norymberdze wytknęli Amerykanom że ci podobnie jak oni wymordowali u siebie indian i prześladowali czarnych. Powiedzcie w czym Amerykanie są lepsi. Niewolnictwo w USA które pozwalało na chłostę a nawet odrąbywanie kończyn kolorowym było makabrą. Tyle że zabijanie w nowym świecie nie było formą przemysłu w czym Niemcy osiągnęli pełnię doskonałości.