Wedlug mnie nie powinno się kręcić filmów na taki temat. O zlych rzeczach powinno sie zapomniec, a zostac powinno tylko wspomnienie po poleglych i zabitych (chodzi o niewinnych Zydow i Polakow). Nie podobalo mi sie ukazanie Polakow, jakby to oni zabijali Zydow a nie Niemcy!! Teraz pewnie wszyscy co obejrzeli film myślą o nas jako mordercach! ...i ogolnie to film jest spoko, gdyby nie był tak dlugi i nie przynudzal czasem. Nie lubie ogladac jak gina niewinne osoby i jest to na faktach... dlatego uwazam, ze nie powinno sie krecic takich filmow, bo to tragedia, a filmy sa rozrywka (obojetnie jakie, sa rozrywką) oprocz dokumentalnych i edukacyjnych, a ten taki nie jest!! Dlatego tylko 8!
Wypowiem się tylko na 'ten temat'. Nie można wybaczyć mordercom tych makabrycznych zbrodni. A teraz, wybaczenie jest dla nich niczym usprawiedliwienie ich mordów. Niech to gorzkie świadectwo będzie nauczką dla pokoleń, aby historia nie miała się prawa powtórzyć.
Może nazbyt patetycznie, ale nie umiem inaczej mówić o Polakach, Żydach.. milionach ludzi, którzy zginęli pod rosyjską i niemiecką okupacją. Ten film na pewno nie jest rozrywkowym filmem.
film zdecydowanie nie jest rozrywką zawsze. wtedy nie byłoby kategorii: dramat. moim zdaniem takie filmy powinno się kręcic. uświadamiają o tragedii tamtych czasów, przedstawiają nam historie tych ludzi. A jak ma zostac wspomnienie po poległych zabitych, jesli ich historia zostanie przedstawiona w np. podręczniku od historii?
co ty piszesz??????zastanow sie troche......to nasza historia i powinnismy o niej pamieta.......ja uwazam ze takie filmy powinno sie krecic.ludzie winni wiedziec co to wojna i jakie skutki za soba pociaga...........nie powinniscmy o tym zapominac!!!!!!!!!!!!!!!!
Według mnie nie powinno się pamiętać tego co złe, myślicie, że ci ludzie chcą pamiętać o tym co im się stało. Na końcu filmu prawdziwi Żydzi z tamtych czasów składają hołd Schindlerowi ponieważ to jedyne co ich w tamtych czasach dobrego spotkało, a nie! Jest to historia i powinniśmy mieć świadomość, że takie coś się stało ale nie rozpamiętywać tego, bo ja bym nie chciał aby np. o jakiejś mojej wielkiej tragedii krecili film. Film każdy (oprócz dokumentów i edukacyjnych) to rozrywka! Dramat też jest zrobiony po to by to oglądać, wzruszyć się itp. aby zabić nudę i mieć co robić... każdy film to rozrywka chodź ona może uczyć i coś wartościowego pokazywać, ale i tak uważam, że takie filmy nie powinny powstawać! A co do Polaków to ludzie w Niemieckich mundurach, krzyczących i zabijających zydów mówią po Polsku!!;/ to było dla mnie wielka wadą filmu, ale mimo wszystki film wzrusza i jest dorby i przekazuje (niby) prawdę... dlatego 8 a nie np. 5!
Po polsku mówią? Ja słyszałem tylko kilka zwrotów po polsku, skierowanych do więźniów.
"film wzrusza i jest dorby i przekazuje (niby) prawdę... "
jak to niby prawde?? nie wierzysz w to, co pokazano w filmie? A jeśli chodzi, Ci o ludzi w niemieckich mundurach, zabijających Żydów i mówiących po polsku... To jest chyba oczywiste, że to są Niemcy, tyle, ze właśnie mówiący po polsku! Często wychowani na terenach Polski, np. Ślaska. Krzyczeli po polsku, do tych ludzi którzy nie zrozumieliby po niemiecku, jakiś powód musiał byc, aby mówili w naszym języku. Ale to nie byli Polacy!
Druga Sprawa: Osobiscie uważam, że powinno się robić filmy o tej tematyce, choćby dla potomnych. O wiele większe wrażanie robi na nas film dokładnie ilustrujący piekło tamtych ludzi, niżeli suche fakty i teksty w książkach i podręcznikach.
Poza tym, film dotrze do większej ilości osób niż książka.
A po trzecie: Często zrobienie takiego obrazu, jest dla reżysera czy twórcy jego własnym rozliczeniem się z przeszłością. Np. Roman Polański zrobił "Pianistę" na podstawie swoich własnych przeżyc, co jak sam wielkorotnie powtarzał "wreszcie sie z tym uporał". Często jest to tak jak mówię rozliczenie sie z sobą samym.
a po jakiemu maja mówic??????? poza tym jesli nie znaja angielskiego to mowili po polsku.........krecil ten film takze w polsce to zatrudnil polskich aktorow do malych rol....a jak nie umieli angielskiego, to mowili po polsku.... TO JEST FILM!!!! PATRZ NA PRZEKAZ A NIE NA TO W JAKIM JEZYKU MOWIA!!!!!
Co do zarzutu, że w Auschwitz Polacy zabijali... cóż, na filmie jest pokazane, że mówią wiadome osoby w języku polskim i trzeba przyznać, że były to polki. Ale dlaczego ktoś mówi, że to bzdura? Przecież niemcy zatrudniali (o ile tak można mówić) naszych rodaków... by mieć czyste rączki. Jakie mieli wyjście? Słuchać, albo śmierć.
A na filmie nie jest pokazane, że to nasi rodacy zabijali (raczej ciągle zabijali niemcy), więc dajcież już spokój.
Owszem, film ten nie jest w pewnych miejscach zgodny z historią, ale nikogo nie oczernia, przestańcie.