PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=611019}

Mój najlepszy nieprzyjaciel

Mein bester Feind
2011
6,8 1,4 tys. ocen
6,8 10 1 1438
Mój najlepszy nieprzyjaciel
powrót do forum filmu Mój najlepszy nieprzyjaciel

Polecam

ocenił(a) film na 8

Bardzo dobry film: dynamiczna akcja, fajny klimat filmu, utrzymany w podobnym klimacie jak: "Bękarty wojny", czy "Życie jest piękne" oraz świetna gra aktorska. Bardzo lubię komediodramaty i uważam, ze czepianie się, ze główny bohater po kilku latach w obozie ma lekką nadwagę jest bezpodstawne, to w końcu nie jest dramat i nie o realizm tu chodzi... Naprawdę dobre europejskie kino! Z czystym sumieniem 8/10.

ocenił(a) film na 7
Sarina

Podzielam opinię na temat filmu - nie można traktować go na poważnie i wtedy ogląda się bardzo dobrze. Szkoda, że tak wielu odbiorcom brakuje dystansu...

ocenił(a) film na 9
pkb_pl

Też mi się podobał, sam pomysł ciekawy, niestandardowy, w dzisiejszych czasach, tyle lat po wojnie i po tylu stworzonych wojennych filmach na prawdę się wyróżnia, oczywiście nie można go brać za przekaźnik prawdy historycznej, a ciekawy, niestandardowy beletrystyczny ( nie wiem czy tego określenia używa się także wobec filmu ? ) film. Wyjątkowo lekki jak na opowieść toczącą się w czasach II wojny światowe, nieprzytłaczający, ale zapadający w pamięć. Rewelacyjny :)

ocenił(a) film na 7
Apolllonia

Bez przesady, do rewelacji to mu daleko, ale jest to solidny film przygodowy, który powinno się określić "komedia kryminalno-wojenna" . Niewiele w nim z komedii, mało intrygi kryminalnej, a wojna jest tylko tłem wydarzeń. Czyli pozostaje przygodówka i to całkiem udana. Klimatem zbliżona do "naszych" Vabank-ów lub "Vinci"