PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=375547}
6,6 263 tys. ocen
6,6 10 1 263015
5,6 47 krytyków
Mamma Mia!
powrót do forum filmu Mamma Mia!

Na plus zaliczyć mogę jedynie: piękne widoki i rolę Meryl Streep.
Film zrobiony dla kasy, licząc (niebezpodstawnie) na resentymenty widowni do piosenek Abby. Owszem muzyka sama w sobie miła do posłuchania, ale jeśli chcę naprawdę posłuchać sobie ABBY, to włączam jedną z wielu płyt CD jakie mam w swej kolekcji. Nie muszę przynajmniej wysłuchiwać "popisów" wokalnych Pierce'a Brosnana, któremu omal okrężnica nie puściła, tak się starał "śpiewać". Tak to i ja potrafię, ale tego nie robię, bo szanuję swoich najbliższych oraz sąsiadów. Historia opowiadana w tle nie ma najmniejszego znaczenia, gdyż służy tylko zgrabnemu połączeniu jak największej liczby utworów ze sobą. Daję 5/10 bo choć to zupełnie bezcelowy film, to w miarę poprawnie wykonany.

ocenił(a) film na 9
bonzo

Jest wykonany na podstawie musicalu (teatralnego). Film był marzeniem Bennego i Bjorna. A no to nie śpiewaj, jak nie chcesz. ; ] Zresztą to ma być lekka i kiczowata rozrywka, a nie ogromne arcydzieło. Dla funu.

ocenił(a) film na 5
kolorowazuz

1. "Zresztą to ma być lekka i kiczowata rozrywka, a nie ogromne arcydzieło."

Dostrzegam tu pewną niekonsekwencję. Niezbyt dobrze o Tobie świadczy fakt, iż kiczowatą rozrywkę (a nie arcydzieło) oceniasz na 9/10...mhm...

2. No i co z tego że jest wykonany na podstawie musicalu? Przykładowo znam wiele adaptacji genialnych dzieł literackich, które można (te adaptacje) o kant d...

3. A bo to pierwszy film, który jest jakimś tam spełnieniem marzeń artystów, czymś bardzo osobistym, zrobionym bądź dla kaprysu, bądź z próżności (albo "dla funu")? Tylko, że wcale to nie oznacza iż będzie to od razu arcydzieło. Zresztą podług Twej interpretacji film ten jest bardzo osobistym kiczem ;]

4. Ergo jeśli ktoś robi kicz, to nie najlepiej świadczy to o tych którzy wydają pieniądze, aby go obejrzeć.

bonzo

Absolutnie zgadzam się z bonzo.

4/10

ocenił(a) film na 1
Carotka

prosty film, dla prostych dziewuch, dla których liczy się piękny wymarzony ślub, wybranek na białym rumaku, piękny dom nad morzem i zyli długo i szczęśliwie... 1/10