Według mnie ten film jest bardzo dobry. Wszystko jest zrobione idealnie w
klimatach ABBY. Meryl pokazała klasę. Jak dla mnie to jest jeden z lepszych
musicalów.
A co wy o nim sądzicie :) ?
Dałam 5, ale zastanawiam się czy nie za wysoko.
Wnerwiała mnie ta córka Meryl (chyba Zofia).
Wolę 'Lakier do włosów".
Pozdrawiam
Oprócz muzyki i obsady nic więcej w tym "filmie" nie ma. Biorę w cudzysłów, ponieważ nie wiem czy to dobry pomysł nazywać film to coś. Zmusiłem się do obejrzenia do końca tego :filmu" i mogę spokojnie powiedzieć, że się zawiodłem. Jeden z gorszych filmów jakie widziałem (a sporo już widziałem) .
No a mi sie podobała córka Meryl i ona nie ma na imie
Zofia tylko Sofii
a za lakierem do włosów nie przepadam
Klapa. Jedynym plusem jest w tym filmie głos Amandy Seyfried. A naszego Bonda kochanego można puszczać ludziom w głębokiej depresji w celu ich rozbawienia. Już nawet ja ładniej śpiewam pod prysznicem.
Dziwna ta Grecja, jak wszyscy tam tylko po angielsku mówią. I czy ci ludzie nie słyszeli o testach DNA? Tragedia.
film średni, otoczenia w jakim kręcono film to plus, piosenki Abby- nie każdy lubi, ale wiadomo że nic innego tam nie uslyszy, jak dla mnie fajnie przenieli je na ekran i dopasowali do historii. Fakt, troche wiało nudą z ekranu, ale nie było tak źle :-)
To wszystko zależy od tego, czy lubi się ABBĘ i musicale czy nie. W tym filmie dużo jest piosenek, ale nieźle wplątali je w akcję, mnie się podobało.
Daję mocne 7/10.
Bez obrazy ale widziałaś kiedykolwiek musical którego akcja byłaby realna. To wszystko mają być bajki i tyle.
W sumie było spoko, piosenki nieźle wplecione zostały w akcję. W ogóle nie czuć żeby to było wymuszane. Gra aktorów hmm... no tu czuć że się trochę zmuszali ale moim zdaniem ideą tego filmu było pokazać jak to pokolenie które pierwsze spotkało się z Abbą bawiło się przy ich muzyce, pokolenie które teraz ma 50+ ;).
Aha jak myślisz że śpiewasz lepiej niż Pierce to polecam Idola, sukces gwarantowany.
''I czy ci ludzie nie słyszeli o testach DNA?''
Widać, że nie oglądałaś uważnie.
Ani dziewczyna ani faceci nie chcieli się dowiedzieć kto jest tak naprawdę ojcem, ponieważ każdy z nich się cieszył, że ma choć 1/3 córki.
A co do filmu to mi się podobał, a nawet bardzo. Nie jestem zwolenniczką musicali ale ten film oglądałam bez jakikolwiek problemów.
Meryl swoim głosem mnie powaliła. Jest świetną aktorką.
Ja lubię musicale i na tle np. Dźwięków Muzyki czy nawet Chicago to MM wypada blado - 5/10. Piosenki Abby lubię ale to jak "grała" Streep to po prostu żenada. Beznadziejna choreografia i źle dobrani aktorzy (nie potrafią dobrze śpiewać), może za wyjątkiem Sophii. Plus za zdjęcia.
To naprawdę zależy, od tego czy ktoś lubi ABBĘ, czy nie. W tym filmie Meryl pokazała, że ma dystans do siebie. Ładne greckie krajobrazy, bardzo malownicze. Amanda śpiewała ślicznie, ale Brosnan - porażka. Dla mnie 7/10.
Jeśli chodzi o piosenki Abby jestem jak najbardziej za.. Reszta to totalny chłam. To nie jest nawet film, który można obejrzeć od niechcenia, ot tak, z nudów. Po kilku minutach tak męczy, że masz ochotę wywalić telewizor. Koszmar. I w czymś takim taka obsada? Z pewnością to jedynie trik, żeby przyciągnąć publiczność do kin? Mi się zdecydowanie nie podobało.
Dla mnie to jest ganialne! Oglądam i odpływam. Jeszcze nie oglądałem filmu, który po prostu daje siłę. 10/10. Nie mogę inaczej.
Jako musical dobry. Jednak dobór aktorów mi tak jakoś troche nie pasował. Gdy widziałam scenę śpiewającego Pierca Brosnana myslałam że umre ze śmiechu ;p. Skolei Meryl Streep znam z bardziej ambitnych ról.
Noo... ujdzie.
Trochę się zdziwiłam, kiedy w roli Donny zobaczyłam Meryl Streep.Całe życie grała w świetnych, ambitnych filmach, a ten. Ani jakoś dobrze zmontowany, ani ambitny.
A poza tym trochę im sie rzeczy poplątało, bo naprzykład skąd Sophie znała przyjaciółki z USA?No i następna dziwna rzecz: z całym szacunkiem dla Meryl, bo według mnie jest jedną z najlepszych aktorek,ona była o jakieś dwadzieścia lat za stara do tej roli.
Ale ogólnie ogląda się przyjemnie.5/10
Dla mnie film to prawdziwy "poprawiacz humoru", mam go na płytce i oglądam jak jestem :(. Poza tym piosenki ABBY w oryginalnym wydaniu już się osłuchały, a w filmie zupełnie inaczej się je odbiera, zwraca uwagę na słowa, atmosferę. Panie świetne! Meryl Streep, Christie Baranski jak najbardziej odpowiednie do tej roli! Jedynie Pierce Brosnan mi tu nie pasuje ... widze go tylko w roli Jamesa Bonda, a tu śpiewa tańczy ho ho!
Myślę, że nie ma się tu co doszukiwać głębi, to porostu czysta rozrywka, można śpiewać, bawić się i śmiać! Takie filmy też są potrzebne :)
no takiej krytyki sie nie spodziewałam... uważam że Meryl była rewelacyjna zarówno w grze jak i w śpiewie. A faceci przecież byli po prostu tacy nie udani tacy idealni do parodii i pasowało im to że nie umieli śpiewać. a co do Abby nie cierpie ich w oryginale i myślałam że nie przetrwam tego filmu a jestem po prostu zachwycona! ogólnie film jest tak pozytywny tak wesoły że nie rozumiem jak można go tak krytykować..
Ja oceniam go na 3 bo dla mnie był nudny. Usnełam podczas jego oglądania i nie mogłam się na nim skupić. TO zbaczy ze mnie w żadnym stopniu nie zaciekawił... Zapowiadało się na większa rewelacje!
Jak na film alias musical film jest bombowy. Osobiście nie przepadam za
bardzo za musicalami, ale ten film wypadł naprawdę OK.To 105 minut super
zabawy z niezrównaną muzyką mojej ukochanej ABBY.Ktoś napisał wcześniej że
Meryl Streep się ośmieszyła choreografią, ja osobiście uważam ,że nie!
Mając na względzie, że chwili kręcenia filmu miała 59 lat wyszła bosko.
Klapa czy udany film? to zalezy od odbiorcy i jego filmowych upodoban.. ja uwielbiam musicale, dlatego dla mnie Mamma mia! jest rewelacyjna :)
Świetny film do obejrzenia w letni wieczór. Jest zabawny, lekki, taki wakacyjny ;) Uważam, że Meryl Streep pokazała się od innej strony, i pokazała, że nie da się zaszufladkować jako aktorka stricte dramatyczna. Daję 7!
jak dla mnie jedynymi plusami filmu są przepiękna sceneria, obsada (meryl i colin) i piosenki abby. fabuła marniutka
Tym co sie film NIE podobal... to mam prosbe... napiszcie jakie KOMEDIE ROMANTYCZNE Wam sie PODOBAJA!!
do 19andzia90. wg mnie mamma mia nie jest kompletną klapą, ale widziałam lepsze komedie romantyczne. a tak poza tym mamma mia to raczej musical, ale jeżeli chcesz znac opinię o dobrych komediach rom to proponuję np. pretty woman, uciekająca panna młoda, masz wiadomość. mój chłopak się żeni. pozdrawiam:)
No a dla mnie te filmy co są tu wymienione to dla mnie klapa.
Ten film jest i komedią romantyczną połączona z miusicalem.
Poprostu dla mnie to udany film bardzo podobało mi sie jak aktorzy to zagrali i zaśpiewali. No ale cóż o gustah sie nie mówi więc nic juz nie bede mowic na temat tych co nie lubią tego filmu, bo poprostu juz nie mam sily sie klocic...
Mi tez się podobał, wręcz z czystym sumieniem daję mu dziewiątkę, bo dawno tak dobrze się nie bawiłam oglądając film.
Zupełnie mnie nie zmęczył, nie znudził, jestem zachwycona krajobrazami, aranżacją piosenek i tym, że Pierce Brosman nie śpiewa tak źle.
Nie uważam, żeby jakoś wybitnie fałszowali, wręcz głos Meryl Streep przypadł mi do gustu.
Pomysł na fabułę, choć wzięty z wersji teatralnej, wcale nie jest taki banalny. No i na nowo polubiłam piosenki Abby;)
Teraz mówiąc o muzyce to ja tylko w takiej muzyce gustuje bo mi sie nie podobają nowoczesne. A tak pozatym to jak dla mnie ten film nie ma wad.
;)
Popieram...ja też wolę utwory ABBY, choć niektóre 'nowości' są całkiem całkiem.
A film był świetny i koniec. Nikt nie jest w stanie zmienić mojego zdania! Wywołam na mnie zbyt pozytywne odczucia!!! :D
Zdecydowanie sie nie zgadzam. Uwielbiam musicale, ale mamma mia to zdecydowanie profanacja tego gatunku, muzyki ABBY i niewątpliwy wstyd dla wszystkich znakomitych aktorów ktorzy w nim zagrali. Nie rozumiem dlaczego przed premierą było wokół tego filmu tyle szumu, bo jedyne co wyszło jego twórcom to chyba zwiastun...