PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=375547}
6,6 263 tys. ocen
6,6 10 1 262979
5,6 47 krytyków
Mamma Mia!
powrót do forum filmu Mamma Mia!
tomaszdarwin

Też się nad tym zastanawiam film świetny, uwielbiam go !

ocenił(a) film na 6
tomaszdarwin

bo gdyby nie muzyka i obsada nie warto byłoby oglądać tego filmu

ocenił(a) film na 9
efka__

nie? świetne zdjęcia, dynamiczny montaż, scenariusz może mało oryginalny ale ostatecznie to musical'owa pozycja, nie widzę tutaj ujmy na honorze w osobie reżyserującej...

ocenił(a) film na 6
tomaszdarwin

to, że to jest musical nie daje taryfy ulgowej na scenariusz który był banalny i niektóre plenery wydawały się sztuczne

ocenił(a) film na 9
efka__

nie zgodzę się - Dreamgirls miały zbyt zawiły scenariusz i to był jeden z największych minusów produkcji. W takich filmach właśnie o to chodzi - pewien przerost formy nad treścią, scenariuszowa lekkość

ocenił(a) film na 6
tomaszdarwin

jak dla mnie prosty scenariusz nie jest plusem, ale to moje subiektywne zdanie

ocenił(a) film na 9
efka__

rozumiem - tylko dla mnie prostota to nie to samo co lekkość scenariusza - prosty byłby wtedy, gdyby [SPOILER ALERT] Sophie wyszła za Sky'a i odnalazła prawdziwego ojca np.

ocenił(a) film na 4
tomaszdarwin

to, że film jest musicalem nie oznacza, że można mu wybaczać słaby scenariusz. Musical może przekazywać tak samo głębokie treści jak w inne gatunki. Właśnie przez takie rozumowanie twórców musical jest dzisiaj taki jaki jest.

ocenił(a) film na 9
velval

Wiem - wystarczy spojrzeć na "Skrzypka na dachu". Mimo to Mamma Mia lśni muzyką, aktorskim kunsztem, świetnymi zdjęciami i montażem. A scenariusz nie był aż tak tragiczny, by zmieniać obecne filmy tego typu