PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=375547}
6,6 263 tys. ocen
6,6 10 1 262956
5,6 47 krytyków
Mamma Mia!
powrót do forum filmu Mamma Mia!

film jak dla mnie jest doza kiczu! doslownie te gestyukulacje meryl streep na tej skale byly potworne (krecenie sie w okolo z podniesionymi rekami!! AAA!) . film przez te piosenki kompletnie traci klimat! zenada. taki sztuczny, zle zagrany ! te "przeslanie" rodem z mody na sukces! istny koszmar! cos czulem ze to bedzie zenadka (kolezanki zaciagnely mnie) ale zeby az taka! doslownie wybuchalem smiechem jak byly te pioseneczki! i ja na to wydalem 14zl. uwierzcie mi nie idzcie na to do kina! 1+\10

wine_bae

Bez tych piosenek nie byłoby nie tylko tego filmu, ale też pierwowzoru scenicznego.

ocenił(a) film na 8
wine_bae

Hm, jakby to napisać...? Wiesz - to jest musical, a musicale mają to do siebie, że są tam "pioseneczki" i tańce. To tak jak w kryminale jest trup (na ogół), a w melodramacie nieszczęśliwa miłość.
Tak więc pisanie, że musical traci klimat przez piosenki mnie rozbawiło. ;-)))

ocenił(a) film na 1
abigail_

wiem na czym polega musical... nie jestem jakos zle do nich nastawiony... nie wiem czy ogladales Tanczac w ciemnosciach... film jest musicalem ale nie jest on sztuczny, no jest poprostu bez wad (nie bede sie rozpisywal) . jesli go jeszcze nie widziales uwierz mi ze napewno Ci sie bardziej spodooba niz ta kupka ze sztucznym aktorstwem oraz ze sztucznymi piosenkami.

ocenił(a) film na 10
wine_bae

Tutaj nie ma co oczekiwac ambitnego filmu z glebokim przeslaniem, a sam ma poruszyc do glebokiej dyskusji nad jego niejednoznaczna interpretacja.
Jest to film dla mas ;] Bez przeslania. Film, ktory powstal na podstawie kultury masowej dla kultury masowej.
Ten film ma byc z zalozenia prosty,mily,sympatyczny z równie prostymi i melodyjnymi piosenkami, ktore mimo uplywajacych lat nadal porywaja do tanca jak za starych dobrych lat swietnosci zespolu ABBA.
Nie jest kiczowaty z jednego prostego powodu TO WSZYSTKO jest zrobione z przymruzeniem oka - nie wolno wszystkiego traktowac powaznie. A i samo kino ma nie tylko poruszac trudne tematy, prowadzic do dyskusji nad sensem zycia itd. itp. ale tez rozrywka, czysto masowa rozrywka.

I dlatego ten film mi sie podobal, poprawil mi humor i tyle :)

ocenił(a) film na 8
sharkan4

Zgadzam się z Tobą w 100%. Nic dodać, nic ująć :o)

użytkownik usunięty
sharkan4

Zgadzam się całkowicie ! Film miał być lekki i przyjemny i taki jest. Poważne sprawy zostały poruszone w zabawny sposób. Mnie film podobał się bardzo i zapewne jeszcze raz go obejrzę.