PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37642}
7,0 1,9 tys. ocen
7,0 10 1 1868
7,5 13 krytyków
Martin
powrót do forum filmu Martin

zupełnie nowe, świeże spojrzenie na kino wampiryczne. za kamerą mistrz Romero, za efekty (choć te są tu raczej dość skromne) odpowiada Tom Savini, czyli ogólnie stara dobra paczka, a jednak wszystko zupełnie inaczej. wampir bez swych stałych atrybutów, w dodatku jako nieśmiały, wyobcowany chłopak. zresztą sytuacja jest tu bardziej przewrotna i skomplikowana, bo przecież reżyser nie daje jednoznacznej odpowiedzi czy Martin w istocie wampirem jest czy też wszystko jest wytworem jego wypaczonej przez otoczenie wyobraźni. dobre, oryginalne kino, widać że choćby taki "Pocałunek wampira" poźniej sporo od Romero zaczerpnął. warto się zapoznać, by ujrzeć tak ograną tematykę w zupełnie innym świetle. 7/10

ocenił(a) film na 7
Caligula

ah, no i jeszcze pewne zastrzeżenie względem "krwawych" elementów:pominąwszy nienaturalnie czerwoną barwę posoki (co akurat dla mnie ma urok), krew buchała jednak nazbyt obfitymi strumieniami z otwartych żył. w końcu nie jest to tak prosta sprawa przy użyciu zwykłej żyletki. widać reżyser nigdy nie próbował...

Caligula

sprawa z krwia rzeczywiscie przesadzona, ale to taki maly detal :P dobry film i chyba latwiej bedzie sie podpisac pod slowami poprzednika niz cos dodawac od siebie :P ciezko bylo, ale musze przyznac ze te starsze filmy baredziej do mnie przemawiaja niz to co teraz widac na ekranach! 7 ale bedzie w ulubionych :)

chicken86

dodam tylko ze filmy o wampirach to nie moje bajka, a jednak :P