To, co się udało zachować i zrekonstruować, nowocześnie poprawić itp. trwa dużo krócej - wersja
na dvd, którą kupiłam ma ok. 110 min.
Ma Pani w takim razie mocno "przestarzałą" wersję. Najświeższa rekonstrukcja trwa 2,5h. http://www.youtube.com/watch?v=B4rI__TRvcY
Film Metropolis , który mam, kupiłam w sklepie internetowym, nie pamiętam dokładnie, ale chyba w "merlinie" - dość dawno temu i nieźle drogo.
Dziękują za namiar na lepszą wersje - chętnie obejrzę. Pozdrawiam.
Właśnie oglądnąłem film o następujących parametrach:
Czas 02:28:02 Rozmiar 640x480 AVI 1,36 GB
Do tego plik tekstowy (txt) z napisami PL 16,5 KB.
Tak, właśnie niedawno się dowiedziałam, że jest ten film w takiej długiej wersji. Może uda mi się go gdzieś zobaczyć. Pozdrawiam.
Dziękuję za wiadomość, ale nie korzystam z YT. Mam tyle innych filmów, ze ta wersja Metropolis musi mi wystarczyć. Pozdrawiam.
Mogę się dowiedzieć dlaczego Pani nie korzysta z YT? Bo nie trzeba mieć tam konta ani płacić więc to dosyć nietypowe podejście :)
118 minut z "groszami". A na początku jest napisane że w tej wersji (rekonstrukcji) - tej z polskiego DVD - brak ok. 1/4 tego co było w wersji pierwotnej, i że tą 1/4 uważa się za zaginoną. Ale to było w r.2001, kiedy powstała tamta rekonstrukcja. Z tego co piszecie dalej wynika, że przez następne ponad 10 lat odnaleziono brakujące materiały (zapewne nie wszystko, ale dużo - skoro wychodzi że ok. pół godziny filmu), i zrobiono nową rekonstrukcję. Super!
Teraz na Filmbox Arthouse jest emitowana wersja trwająca ok. 2h25m bazująca na odnalezionej w 2008r. w Buenos Aires niemal kompletnej kopii. Oczywiście zrekonstruowana cyfrowo, a brakujące 2 czy 3 sceny zastąpiono czarnymi planszami z opisem, co w danym momencie się działo. Zatem jeśli ktoś jeszcze nie widział, to jest szansa się zapoznać.