PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=238725}

Mgła

The Mist
2007
5,8 233 tys. ocen
5,8 10 1 232641
5,5 29 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

Film robi wrażenie na widzu i wciąga w swoja rzeczywistość, w trakcie oglądania w człowieku wzrasta uczucie strachu które powstaje z uwagi na codzienność sytuacji otaczającą ludzi w markecie. Film kojarzy mi się z Blair Witch, w obu filmach widz ma wrażenie ze bierze udział w akcji filmu a tym samym strach towarzyszy każdemu bo akcja nabiera bardzo realnego wymiaru.

aniolek_szczescia

Hmmm ktos cos podobnie mysli jak ja! moze moja 2 polowka hehe

aniolek_szczescia

Jak dla mnie film śmiesniejszy od niejednej komedii..
Ciekawy początek. Motyw odciętych od świata zewnętrznego ludzi w tym supermarkecie..otaczająca ze wszystkich stron mgła..niepewność. Fajnie.
Z pierwszym pojawieniem się "macki" i dalszych potworków, czar pryska.
Od horroru wymagam tylko jednego - żeby straszył.
Tymczasem horror najzwyczajniej nie straszny wcale, ba nawet zabawny.
Poniżej przeciętnej: 4/10

macius_4

Heh ty od horroru wymagasz jednego!!! goscia z siekiera jka ucina ci lepek :) niemow juz ci to ktos mowil bo wydaje mi sie ze to nei 1 raz

ocenił(a) film na 8
vipe_xcom

ale ja bym nie powiedział że to jest typowy horror. Oczywiście są momenty straszne , nie z tej ziemi, ale istotą tego filmu bylo ukazanie strachu postaci, a więc ich dramatu. Z tego film się wywiązał bardzo dobrze. To była taka mieszanka i moim zdaniem mieszanka wyśmienita. A doprawdy nie wiem dlaczego jest taka niska ocena :(

vipe_xcom

Czy Ty rozumiesz tekst, który czytasz..?
Właśnie o to mi chodzi. Jak dla mnie ZA DUŻO w tym filmie komputerowej sieczki, a właśnie za mało nastroju i klimatu horroru. W tym problem.
Bliżej mu do kolejnej "Teksańskiej masakry.." niż np. "Blair Witch Project".

macius_4

Maciusiu lecz sie na nóżki bo na główkę już za późno, macki w Mgle to tylko tło, zerknij na ten film od strony emocjonalnej a nie wizualnej a wtedy przekonasz sie ze to horror, ale tu trzeba troszkę pomyslec ale jak tu myslec jak mozgu brak?

ocenił(a) film na 9
agateczka_1984

szkoda że nieodceniany ale co plebs winic? Wiecej krwi bracia... na tym polega dobry horror krew i bezsensowna nawalanka.... ha żenada. No co zrobisz ze Darabont nagle zamienił sie w bezwartosciowego rezysera jak niektorzy sodzą przeciez oni sa lepsi od niego nieprawdaż juz widze jak powstają setki polskich "Chorrorów" a wkażdym idealna fabuła, nieskazitelne efekty i wciagający klimat... ah po tylu krytycznych głosach moze ich całego nawału sie spodziewac ;d

Newelowsky

Po pierwsze do agateczki- nie obrażaj innych, po drugie film był średni a nawet słaby. Do przedmówcy- mylisz sie dobry horror nie musi pokazywać nawet zacięcia przy goleniu. Myla ci sie gatunki filmów( pewnie chodziło Ci o GORE). Ktoś krytykuje film, który mu się nie podobał- ma do tego prawo, kupił bilet i jest rozczarowany- ma prawo o tym powiedzieć, nie oznacza to jednak ze potrafi zrobic lepszy film. Każdy powinien robić to co umie najlepiej. Mi osobiście ten film tez nie przypadł do gustu, gdyż wywołał więcej uśmiechu na twarzy niż niejedna komedia. Jesli byłby reklamowany jako thriller, zgodizłbym się ze był powiedzmy ok, ale reklamowali go jako horror którego już dawno nie było, miało tak być dzięki książce ktorej autor jest znany z dobrych horrorów, oraz dzieki poność wspaniałemu reżyserowi, niestety nie udało się.