PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=238725}

Mgła

The Mist
2007
5,8 233 tys. ocen
5,8 10 1 232617
5,5 29 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

Czy was też tak mocno zszokowało to zakończenie , bo mnie tak.

ocenił(a) film na 8
arex2159

Oczywiście. Poszukaj tematu po ostatniej emisji tego filmu.

ocenił(a) film na 6
Telewidz

bardzo dziwi mnie że tak łatwo przyszło mu zabicie własnego syna

ocenił(a) film na 8
sergiusznowak

Wątpię, żeby to było łatwe.
Sytuacja była ekstremalna- wydawało się, że nie ma nadziei: przejechali kawał drogi i nie spotkali żywej duszy, końca mgły nie było widać, a w perspektywie mieli całą gamę strasznie okrutnych i bolesnych przyczyn zgonu, z których pożarcie żywcem było jedną z najłagodniejszych opcji.

arex2159

Straszne to zakończenie,po co się tak pospieszyli z tą decyzją by się zabić ?.

ocenił(a) film na 7
Robaczek_12

Ja to odbieram jako przedstawienie ludzkiej słabości, braku nadziei. W końcu po tak wielu przejściach człowiek chyba mógłby być na tyle zdesperowany...
Gdy już zamordował pasażerów dało się wyczuć taki obrót spraw, tyle że ja myślałem że on przejdzie kilka metrów i zobaczy napis "stacja benzynowa" :D
Film jednak bardzo dobry, przypdał mi do gustu - 7/10

ocenił(a) film na 8
Robaczek_12

A co mieli zrobić? W filmie nie jest to wyraźnie pokazane, ale jechali długo- wyjeździli pełny bak i nie spotkali żywej duszy, mgła zdawała się nie mieć granic, (w książce przy tym jeszcze nasłuchiwali fal radiowych, ale panowała głucha cisza w eterze), zatankować niby można, ale strasznie ryzykowne....

arex2159

A najbardziej żal dziecka...;/

Robaczek_12

Ja bym wysiadł z samochodu i szedł na piechotę.Ciężko się postawić na takim miejscu.

ocenił(a) film na 3
Robaczek_12

Tak jakby życie dorosłego człowieka było mniej warte.. Dziwne podejście. Ale to taki off top, nie mogłam się powstrzymać.

margalit

zle mnie zrozumiałaś,napisałam coś takiego żeby było mniej warte ? po prostu szkoda dziecka,jeszcze że został zabity zaraz po przebudzeniu..

ocenił(a) film na 6
Robaczek_12

a mi najbardziej żal właśnie ojca, bo przeszli już tak wiele, był zdesperowany i chciał siebie poświęcić dla dziecka.
Nie chciał, żeby jego syn uwierał w cierpieniach.
I po wyjściu z samochodu, pewien był że zginie. i nagle wszystko się rozwiewa.
Wg mnie to dramat ojca, który zabił dziecko, by je uchronić przed tragiczną śmiercią.

ocenił(a) film na 5
arex2159

moim zdaniem film niczym niewiele różnił się od tanich horrorów z tv 4 lub tv puls z których wszyscy na filmwebie się śmieją - oczywiście było widać że kosztował trochę więcej.

Końcówka była rzeczywiście trochę przygnębiająca :( i rzadko spotykana

ocenił(a) film na 10
Kubeczek_filmaniak

Żal mi ciebie.

ocenił(a) film na 5
Szyman1

A innym - ciebiw

arex2159

Właśnie miałem pytać o to samo :D Myślałem, że to przeczekają...

arex2159

Bardzo przygnębiające. Dobrze oddany nastrój sytuacji, w jakiej się znaleźli ci uciekinierzy. Faktycznie zakończenie to mocny punkt całego filmu. Zabić swoje dziecko i trzech innych ludzi, wierząc, że robi się dobrze, a potem okazuje się, iż wystarczyło poczekać, bo pomoc już nadchodziła...

ocenił(a) film na 7
arex2159

'Trzeźwo' myślący heros zabija swojego bezbronnego synka - no jakiś koszmar po prostu...

ocenił(a) film na 1
SuperDean

tak zakończenie szokuje - darcie ryja tego pana, jakieś dziwne odgłosy, kiepska gra aktorska, muzyka okropna !.

ocenił(a) film na 6
SuperDean

zakończenie straszne nawet jak na horror, moze to głupio brzmi ale bardziej by było sprawiedliwe gdyby wszyscy pogineli, a nie takie cos, ze sie morduje rodzine, a wystarczyło poczekać pare minut i by sie uratowali

Przemo00116

Wcale nie jest powiedziane, że czekał kilka minut. W filmach często stosuje się "licentia poetica". To że wysiadł z samochodu i zaraz potem pojawił się zanim czołg jest tylko umowne. Mógł w tym samochodzie spędzić jeszcze kilka godzin po zabiciu innych pasażerów. Jedno co mnie w tym filmie nurtowało to to, że nie było słychać żadnych odgłosów walki wojska z tymi bestiami. Przy braku ruchu samochodowego było by to słyszalne z wielu kilometrów i dawało by im nadzieje, że zostaną ocaleni.

ocenił(a) film na 6
SuperDean

ok ale z drugiej strony, gdyby zabił siebie, cóż miałby zrobić ten chłopiec?
Oni myśleli, że mgła nigdy się nie rozwieje, że tak już pozostanie, chcieli po prostu umrzeć. Ojciec zabił syna, by oszczędzić mu cierpienia w szponach jakiś beznadziejnych potworów, sam postanowił zginąć taką śmiercią, był gotowy się poświęcić.

ocenił(a) film na 3
arex2159

jak dla mnie to film był kiepski, bardziej obrzydliwy, niż straszny (ale ja ogólnie nie lubię horrorów), a zakończenie beznadziejne.

ocenił(a) film na 10
antygrafik

To nie było kino familijne.

ocenił(a) film na 3
Szyman1

poważnie?? toż to szok! dzięki za uświadomienie mnie.

ocenił(a) film na 7
antygrafik

To wszystko wyjaśnia.

ocenił(a) film na 6
arex2159

Końcówka... powiedziałbym, że nie tyle szokująca, co dziwna... gościu, który bronił wszystkich przez cały czas decyduje się na ich zabicie... strzela w głowę swojego suna praktycznie bez mrugnięcia okiem... szczerze? dla mnie zakończenie było lekko głupawe... jakby reżyser na siłę chciał zakończyć film...

ocenił(a) film na 9
zwirek2201

Fakt ,końcówka dziwna ,ale mimo to szokująca .Wojska i ocalałych bym się za nic nie spodziewał.

ocenił(a) film na 6
ch0ryy

Szokująca tylko pod względem tego, że nie ma tego stereotypu, że główni bohaterowie muszą przeżyć... Jeden daje radę, ale reszta ginie w mimo wszystko dziwnych okolicznościach.

zwirek2201

Obiecał synowi, że zawsze obroni go przed potworami. I myślał, że robi dobrze. Wolał zabić swoje dziecko szybko niż pozwolić żeby te potwory coś strasznego z nim zrobiły.

ocenił(a) film na 6
Angie15z

Nie chodzi o to, że zrobił źle tylko, że w filmie to zostało tak przedstawione jakby zrobił to bez problemu. Tak po prostu strzelił synkowi w głowę.

zwirek2201

No tak ale zaraz potem płakał z rozpaczy.

ocenił(a) film na 6
Angie15z

Nie wiem... może scenarzysta chciał to przedstawić jakby zrobił to pod wpływem chwili nie przemyślał tego do końca a dopiero po fakcie uświadomił sobie co tak na prawdę zrobił.

zwirek2201

Na siłę? Przecież mógł nam zaserwować tradycyjny hollywoodzki happy end, a tak... zdecydowanie jedno z najbardziej PRZERAŻAJĄCYCH zakończeń w kinie tzw. mainstreamowym!
Pytanie do oczytanych: czy powieść Stephena Kinga też się tak kończy?

ocenił(a) film na 6
jahob

Nie powiem, że zakończenie było bez sensu, było inne niż większość i za to ten film ma u mnie plus, ale według mnie to wszystko stało się zbyt szybko. Z tego, co czytałem o książce, to zakończenie było zupełnie inne.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
zwirek2201

King to inaczej zakończył w opowiadaniu. O ile pamiętam zostawił bohaterom furtkę(czytałem dość dawno, więc nie do końca pamiętam). Film bardzo przyzwoity jak na swoj gatunek i na pewno jedna z najlepszych ekranizacji Kinga w ostatnich latach.

ocenił(a) film na 6
lihsttal

Szczerze nie czytałem książki, więc mogę się odnosić tylko do filmu. Co do innych ekranizacji, to bardziej podobała mi się ekranizacja "Zielonej Mili", ale to może dlatego, że nie była to typowa rzeźnia z masą krwi i flaków tylko bardziej psychologiczna produkcja a to lubie.

ocenił(a) film na 7
zwirek2201

No tak. Tu się zgodzę, Zielona Mila to obok Carrie i Lsnienia najlepsza ekranizacja prozy Kinga. Ja jestem fanem jego książek i wydaje mi się, że twórca calkiem nieźle poradził sobie z adaptacją tego opowiadania. Po prostu dobra robota, lekko wyrastająca ponad gatunkową średnią.

ocenił(a) film na 6
lihsttal

Ostatnio oglądałem Carrie i szczerze, to najbardziej zagłębiony w psychikę bohaterów film (no wiadomo, że nie film tylko książka ;)) i zakończenie też było cholernie szokujące... King to jednak jest miszczunio ;)

ocenił(a) film na 7
zwirek2201

Pełna zgoda:) W ogóle King jest mistrzem w analizowaniu ludzkiej psychiki. Ma być nowa Carrie w 2013 i mam mieszane uczucia... Z jednej strony prawie napewno bedzie gorszy od oryginału, ale matkę ma zagrać julianne moore, więc może nie do końca będzie tak źle.

ocenił(a) film na 6
lihsttal

nowa Carrie? :/ to nie jest dobry pomysł... oryginał miał swój klimat... tworzenie nastroju grozy nie masą efektów specjalnych tylko zachowaniem bohaterów, ich uczuciami... i to jest magia tego filmu. Nie spodziewałbym się cudów...

ocenił(a) film na 7
zwirek2201

Jest już teaser na YT i...nic raczej nie da się stwierdzić po niecałej minucie:P Tylko tyle, że będzie krwawo. Nie skreślam,ale też jakby entuzjazmu do tej produkcji brak.

ocenił(a) film na 6
lihsttal

MGM mnie przyzwyczaiło do dobrych filmów, ale z natury jestem negatywnie nastawiony do odnawiania starych produkcji. Pozostaje czekać i mieć nadzieję, że nie naszpikują go efektami specjalnymi kosztem psychologii bohaterów ;)

ocenił(a) film na 7
zwirek2201

Dokładnie:) Z adaptacji Kinga polecam jeszcze Misery. Genialna gra aktorów i klaustrofobiczny klimat, który uwielbiam.

ocenił(a) film na 6
arex2159

Z tego co doczytałem w necie , emitowane w TVP1 zakończenie było alternatywne. Drugie zakończenie nie było takie szokujące...

pikas4

już wolałabym żeby ktoś mnie zastrzelił niż jakieś potwory powoli zjadały ;p

ocenił(a) film na 7
pikas4

nie wiem gdzie to wyczytałeś bo emitowane zakończenie jest jedynym jakie nakręcono.

ocenił(a) film na 7
pikas4

Byłam na tym w kinie i było takie samo zakończenie.