Witam mam takie pytanko czym się różny wersja reżyserska a kinowa bo nie wiem?
Polega to na tym iż reżyser nie podejmuje decyzji co do ostatecznego kształtu filmu, a decyzja ta należy do producenta bo to on odpowiada za film od strony finansowej jak również merytorycznej. Reżyser przeglądając ostatecznie wszystkie sceny, ujęcia tworzy swoją sklejkę z tych materiałów, która według niego jest najlepsza, ale zdarza się także że wszystkie nagrane materiały nazywa się wersją reżyserską dlatego bardzo często są to materiały 2 lub 3 krotnie dłuższe od wersji kinowej pozbawionej scen które zostały uznane za zbędne. Wszystkie drogi prowadzą do kolaudacji, czyli odbioru filmu przez komisję, która musi zatwierdzić ostateczny kształt filmu.
Napisałem to własnymi słowami bo studiuje Organizacje produkcji filmowej i telewizyjnej i nie oceniaj wszystkich według tych samych kryteriów, to że nie którzy tak robią to nie znaczy że każdy. Najbardziej denerwuje mnie na tym portalu, że praktycznie każda wypowiedź jest od razu negowana, posądzana o brak wiedzy albo tak jak w tym przypadku o plagiat..