PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=375721}

Miasto złodziei

The Town
2010
7,2 81 tys. ocen
7,2 10 1 81321
6,5 27 krytyków
Miasto złodziei
powrót do forum filmu Miasto złodziei

według mnie

ocenił(a) film na 9

to jeden z najlepszych filmów tego roku.przegrywa oczywiście z incepcją i wyspą tajemnic
ale jest nadspodziewanie dobry nie spodziewałem sie tak ciekawego filmu po Afflecku .Dla
mnie spore zaskoczenie.

użytkownik usunięty
bronek9012

Dokładnie też tak to widz\ę . Jeden z fajniejszych filmów ostatnich lat . Trochę za ckliwa i melodramatyczna końcówka . Nie potrzebny Happy-end , tak w życiu nie jest . Liczyłem raczej że idzie na wymianę ognia z agentami i policją żeby ratowac przyjaciela i razem z nim zginąc albo przyjeżdża do niej żegna się z nią i ginie w jakiś sposób .
Niezła strzelanina ,ale broń to by sobie mogli lepszą sprawic , na tą odległośc przydaje sie długolufowy sprzęt a nie karabinki odziałów specialnych . Raczej jakaś odmiana M-16 lub FN SCAR H , niemiecki G-36 lub MG-36 lub nawet M60 E4 ( ciężki karabin maszynowy ) .
Spodziewali się oporu , walki i nie byli za bardzo do niej przygotowani .
Druga rzecz , trochę kładąca cień na profesionaliżmie doradców filmowych , moment w którym Affleck przecina szlifierką zamek(?) , ktoś kto miał do czynienia z takim narzędziem wie że jak się tnie z góry na dół to można stracic zęby,wzrok albo przytomnośc .
Wszelkie cięcia szlifierką wykonuje się , od siebie na zewnątrz , z dołu do góry .
To drobiazgi , ale wpływające na ocene .

ocenił(a) film na 8

Co prawda nie przyjrzałem się zbyt dokładnie ale na mój gust to co oni mięli niczym nie różniło się od np. M4.To ten sam typ broni-karabinki szturmowe.Oczywiście nie mówię o pistoletach maszynowych które też posiadali.

użytkownik usunięty
p_i_u_2

Tak, chyba był tam M4 i nawet AK-47 ale w strzelaninie na dystans sprzydała by sie im lepsza broń , oczywiście nie mam na myśli minigunów czy CKM-ów Rambopodobnych tyylko profesionalną broń do walki na odległośc .
Tak jak w "Gorączce" , M16 przystawiona do oka i krótkie trójstrzałowe serie , idealne żeby zdjąc gościa z 150 metrów .
Ale to tylko szczegóły , film był znakomity 9/10 .

ocenił(a) film na 8

a zna ktoś podobne filmy? coś w tym stylu..?

Blacha86

"Desperatki" (Set it Off)

Blacha86

Fajny film, gdyby tylko nie ten wątek melodramatyczny.
@Blacha86
"Armored" z 2009r

ocenił(a) film na 7

Człowieku o jakich Ty większych dystansach piszesz, przecież potyczki w filmie rozgrywały się na maks. 100 metrach, a zarówno M4 jak i ak-47 mają zasięg skuteczny >500m więc w zupełności wystarczający.
"profesjonalną broń do walki na odległość" - dobre :).M60 - jeszcze lepiej - pomyśl czy chciałbyś biegać po mieście z karabinem, który ma przeszło metr długości a niezaładowany waży ponad 10kg. W tego tupu działaniach bardziej liczy się mobilność niż siła ognia; dlatego więc Imo mieli idealnie dobraną broń do takich działań; jednak prawda jest taka, że w starciu z odziałem antyterrorystycznym nie mieliby i tak żadnych szans niezależnie od dysponowanego uzbrojenia. P.S. Radzę zacząć czerpać swoją wiedzę na temat uzbrojenia z książek a nie gier video.

bronek9012

a moim zdaniem jest lepszy bo bardziej normalny bez efektów specjalnych i innych duperel ale każdy z nich dostał od mnie 8 na 10 no bo dla MIASTA ZŁODZIEI dałbym 8,5...

ocenił(a) film na 9
bronek9012

Zgadzam się, naprawdę zaskakująco dobry film, z bardzo dobrze zbudowaną od początku do końca akcją, myślę że jak na tak prostą fabułe (grupa znajomych robi 3 napady i ściga ich FBI) udało się zrobić film który trzyma w napięciu od pierwszej do prawie ostatniej minuty. Inecepcja i wyspa tajemnic były genialne już na poziomie scenariusza-koncepcji, a tu proszę bardzo zwykły film o napadach, z małą obsadą i wyszedł Afflecowi kawał dobrego kina

użytkownik usunięty
coursaint

jesli chodzi o afflecka - rezysera, to juz jego pierwszy film Gone baby Gone byl swietny. zreszta wiekszosc tych osadzonych w irlandzkim bostonie filmow kryminalnych trzyma klase.
gdyby nie ostatnie sceny w ktorych jest strasznie slodko i ladnie on ja kocha etc. to film by mi sie podobal jeszcze bardziej.

ocenił(a) film na 9
bronek9012

Przegrywa z Incepcją ? Jak dla mnie to właśnie Incepcja została w tyle. Bardzo dobre kino.

ocenił(a) film na 9
Powstaniec87

Ps
" nie spodziewałem sie tak ciekawego filmu po Afflecku" polecam Gone Baby Gone

użytkownik usunięty
bronek9012

wyspa tajemnic owszem genialny film ale co do incepcji tu się nie zgodzę średni nic nadzwyczajnego