PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10055157}

Miedziaki

Nickel Boys
2024
6,1 3,2 tys. ocen
6,1 10 1 3247
6,2 28 krytyków
Miedziaki
powrót do forum filmu Miedziaki

Od kilku lat zawsze oglądam filmy nominowane do Oscarów, w każdym roku trafiam na perełki, które zapewne bym przegapił. Czasami trafiają się filmy słabe, które nie zasługują na wyróżnienie i to jest właśnie przykład takiej produkcji.

ocenił(a) film na 9
Wieczorkiewicz

A jakieś argumenty?

ocenił(a) film na 3
Agatonik

Pozwolę sobie zacytować słowa tomiasza z tego forum: ciekawa historia złożona na ołtarzu szarży artystcznej twórców. Nic dodać nic ująć. Film męczący w odbiorze, obcy. Ktoś tu porownał do Strefy interesów. Tak, ale o Holocauscie powiedzianó juz tyle, że pokazanie tego inaczej jest potrzebne. No i Strafa jest też dużo lepiej zrobiona. Tu te walory artystyczne są wysilone, jak ujęcie na chłopca w odbiciu w żelazku. Jaki to miało cel, jeśli nie taki: zobaczcie jak to fajnie wymyśliliśmy. I wiele innych. Kiedy widzimy pociąga jadący w tle czy przymierzanie futra, to aż przeszywa dreszcz.

ocenił(a) film na 9
piotrowy

Dla mnie zabieg, abyśmy wszystkie wydarzenia widzieli oczami chłopców jest świetny. Wymaga od widza współuczestniczenia, aktywności, interpretacji. Być może łatwiej mi się oglądało, bo czytałam książkę i wiedziałam, co się dzieje, co się wydarzy. Ale to i tak bardzo ciekawy, niestandardowy pomysł.

ocenił(a) film na 5
Agatonik

Film, który wymaga aby najpierw przeczytać książkę, aby wiedzieć co się dzieje i co się wydarzy, to chyba nie jest do końca udany film