Czy film będzie remake’em Milczenia z 1971 czy tez ekranizacja książki. Jeśli książki to proszę Was o tytuł. Dodam jeszcze że czytałem ostatnio SHOGUNA Jamesa Clavella i temat ewangelizacji Japonii jest tam również poruszony. Naprawdę warto przeczytać!!!
Z tego co wiem, to ponowna ekranizacja a nie remake (oczywiście jeżeli Scorsese w końcu się za to zabierze, bo trochę innych potencjalnych projektów mu przybyło w ostatnim czasie). Pierwowzorem ma być książka Shusaku Endo pt. "Milczenie" - nie czytałem, ale strasznie smakowicie się zapowiada ;)
Dziękuje bardzo HerrDecadens!! Udało mi się dostać książkę w miejskiej bibliotece. Musze przyznać że nie mogłem się od niej oderwać. Nie chce zdradzać fabuły ale jeśli to prawda co do obsadzonych ról, to niestety Daniel D-L nie zagra głównej roli:( tylko Del Toro. Daniel pojawi się tylko na samym końcu. Kurczę mam nadzieje że to się jeszcze zmieni. Po tym co zaprezentował w „Aż poleje się krew” i innych… to by była kolejna bardzo skomplikowana rola z dużą szansą na Oscara. Z góry chce zaznaczyć i uniknąć zarazem krytyki, że Del Toro jest również bardzo dobrym aktorem, ale wole DD-La.
Jedno jest pewne z takim reżyserem i z taką >jak na razie< obsadą (słyszałam że De Niro też ma się znaleźć) wyjdzie bardzo poruszający i skłaniający do głębszych refleksji film, szkoda tylko że tak długo przyjdzie nam czekać:(