PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=278033}

Milczenie

Silence
2016
6,8 39 tys. ocen
6,8 10 1 39287
6,8 53 krytyków
Milczenie
powrót do forum filmu Milczenie

Rodrigues kładzie stopę na ikonie.
- Ok. Zrobiłem co chcieliście. Mogę odejść?
- Tak, przecież już nie jesteś chrześcijaninem.
Rodrigues podnosi palce do ust i głośno gwiżdże. Z ukrycia wychodzą Japończycy, których nauczał.
- Ok. Spadamy!

Od tego momentu Ojciec Rodrigues nauczał ze zdwojoną siłą i nie musiał być już nękany przez Japońską inkwizycję. Dzięki sprytnemu fortelowi zakrzewił wiarę i milionów Japończyków, a jego metodę wykorzystali następni. Wszakże wiara w Boga nie polega na czczeniu ikon, tabliczek i symboli, a na przekuwaniu tych symboli w czyn i byciu dobrym człowiekiem. Amen

ocenił(a) film na 9
katedra

Zgadzam się z symbolami i niepotrzebnym kultem ikon (utrzymanym w chrześcijaństwie na potrzeby pogańskiej ludności) ale gdyby to było takie proste... :P

Inkwizytor chodziło o prowadzenie wojny kulturalnej z zachodem stąd likwidacja chrześcijan jako ludzi podatnych na wpływy Portugalczyków, Hiszpanów, Holendrów zagrażających istnieniu samodzielnej Japonii. Dlatego Rodrigues i Ferreria, w areszcie domowym, z uśmiechniętymi i grzecznymi "komisarzami politycznymi" jako aniołami-stróżami, po akcie apostazji byli nadal trzymani i wykorzystywani do zwalczania "ideologii obcych" poprzez tworzenie tekstów, cenzurę ale też symbol na którym publicznie przeprowadzono "japonizacje". Męczeństwo fizyczne zamieniono im na okrutniejsze, duchowe. Tyrania nad umysłem w aksamitnych rękawiczkach.