PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=278033}

Milczenie

Silence
2016
6,8 39 tys. ocen
6,8 10 1 39291
6,8 53 krytyków
Milczenie
powrót do forum filmu Milczenie

Dosyć ciekawa historia o tym jak próbowano szerzyć chrześcijaństwo w Japonii w XVII wieku. Film można obejrzeć jako ciekawostkę historyczną... albo - jeżeli ktoś ma ochotę - wraz z bohaterem zagłębić się w szereg filozoficznych i moralnych pytań takich jak - czym jest religia?, czy można ją narzucić obcym kulturowo krajom?, czy warto za nią umierać?. Film jest dosyć statyczny (o wiele bardziej niż by się to wydawało po obejrzeniu zwiastuna!!) i przepełniony przemyśleniami głównego bohatera. Mimo wszystko w kinie panowała tytułowa cisza ('Silence') i skupienie przez długie 2 godziny i 40 minut!!! Według mnie wszystko by można zmieścić w 2 godzinach. Miejscami wydaje się, że film jest nieco wyciągany na siłę... ale i tak warto go było obejrzeć.

ocenił(a) film na 9
PaulaP_B

Witaj,
mam pytanie - gdzie obejrzałeś/aś film? Z tego co podają na IMDB nawet w USA premiera jest 13 stycznia.
Czy był to jakiś przedpremierowy pokaz lub festiwal?
Czy film oglądało już szersze grono?
Z góry dzięki za odpowiedź.

ocenił(a) film na 7
Alex_Tyler

Mieszkam w Irlandii. U nas oficjalna premiera filmu była 2 stycznia i załapałam się na bilety na pierwszy dzień :-)

PaulaP_B

Obawia mnie nieco średnia ocena filmu 7,1. Po Scorsese oczekuję znacznie więcej a na ten film czekam parę lat.

ocenił(a) film na 7
KLAssurbanipal

Wydaje mi się że film może pozostawić lekki niedosyt... tak jak to było u mnie.
Nie można powiedzieć, że jest złym filmem... ale 7,1 pewnie odzwierciedla fakt, że jest filmem długim, cichym, statycznym, z wielokrotnie powtarzającymi się (tymi samymi) przemyśleniami głównego bohatera...
Myślę, że jakby skrócili film do 2 godzin to od razu by dostał ode mnie dodatkową gwiazdkę.
Na pewno jest to jednak film warty obejrzenia! Warto go zobaczyć i samemu ocenić :-)