PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=278033}

Milczenie

Silence
2016
6,8 39 tys. ocen
6,8 10 1 39291
6,8 53 krytyków
Milczenie
powrót do forum filmu Milczenie

Scorsese nie do końca trzymał się faktów, czym bardzo mnie rozczarował. Film opiera się na prawdziwej postaci o. Ferrary, więc wypadałoby pokazać jak naprawdę skończyły się jego losy. W 1643 roku uciekł. (Wstrząsnęly nim słowa 5 pojmanych jezuitow) natomiast łaska Boża doprowadziła w 1652 roku 80-letniego Ferrarę przed oblicze sędziego w Nagasaki. Na pytanie o swą tożsamość miał powiedzieć: "Jestem tym, który zgrzeszył przeciw Królowi nieba i ziemi. Zdradziłem Go ze strachu przed śmiercią. Jestem chrześcijaninem, jestem jezuitą". Po tych słowach przez 60 godzin był zanurzany w dole z parzącymi oparami. Tym razem wytrwał do końca.
Ale rozumiem, że nie mogło być takiego zakończenia, bo bylby za bardzo pro chrzescijanski.

ocenił(a) film na 4
rEvolution7

Bardzo ciekawe. Nie zapoznałem się z życiorysem Ferreiry, przyjąłem że Scorsese trzymał się faktów. Nie dziwi mnie jednak taki zabieg. Traktuję ten film jako spowiedź Scorsese, który próbuje tym karkołomnie pokazać, że liczy się tylko to co masz w sercu. Krótko mówiąc możesz się zaprzeć bylebyś wierzył. Cóż...

ocenił(a) film na 9
rEvolution7

Film jest adaptacją noweli i to zadziwiająco wierną. I faktycznie na początku noweli autor tłumaczy, że wykorzystał jedynie kilka historycznych postaci ale cała historia nie trzyma się faktów.

ocenił(a) film na 9
kepski.alan

No właśnie. Martin Scorsese wielokrotnie mówił, że ten film powstawał na podstawie książki. Książki nie czytałem, więc nie mogę się wypowiedzieć, jak bardzo trzyma się prawdy ;)

rEvolution7

Czy możesz podać zródła, wg których Ferreira powrócił na łono Kościoła na starość?

rEvolution7

Zainteresował mnie ten temat. Skąd takie informacje, bo niestety sama nie mogłam znaleźć nic takiego

rEvolution7

u mnie film ma minus akurat z innych powodów, ale w tym wypadku Ferreira był jedynie tlem dla głównej postaci Rodriguesa, więc nie musiał Scorsese aż tak wiernie przedstawiać pełni jego biografii, poza tym wymowa ostatniej sceny, gdzie widzimy co główny bohater trzyma w rękach jest jednak mocno pro chrześcijańska

ocenił(a) film na 7
rEvolution7

Z obecnym zakończeniem jest wystarczająco chrześcijański, a na pewno mądrzejszy niż gdyby kończył się męczeństwem. Scorsese to nie Gibson! Zresztą, historia z nawróconym Ferrarą nie brzmi zbyt wiarygodnie, to raczej fikcyjna narracja spreparowana przez jezuitów ku pokrzepieniu serc wiernych.

rEvolution7

Film jest adaptacją powieści historycznej Shūsaku Endō, w książce nie ma tych informacji, więc trudno by reżyser to przedstawił czy o tym wiedział. Autor 'zainspirował' się prawdziwymi osobami, jednak nie są to fakty, ich losy zostały literacko przetworzone, sam o tym na końcu napisał. Polecam książkę, jest świetna.