Czy tylko mnie zastanawia czemu film nie jest nominowany w żadnej kategorii Złotych Globów 2017? Jestem bardzo ciekawa czy będzie nominowany do Oscara. Czyżby temat był zbyt kontrowersyjny?
Mogę się mylić, ale są ściśle przestrzegane wytyczne, które film musi spełnić, aby mógł być brany pod uwagę przy nominacjach (szczególnie przez Akademię Filmową) i jedną z nich jest data premiery. W przypadku globów ogłoszenie nominacji miało miejsce na początku grudnia, a wtedy film nie był jeszcze w kinach. Do Oscarów już pewnie będzie nominowany, wszystko się okaże za 2 tygodnie, cierpliwości :)
Przekonamy się!
Masz rację za to,że takiego aspektu formalnego, jak data premiery i pewne procedury nie wzięłam pod uwagę.
Pomyślałam to samo i boję się,że film ten jednak nie zostanie wyróżniony jakimikolwiek znaczącymi nagrodami.
Hollywood to biznes,a kino to element walki światopoglądowej.Szczególnie to widoczne jest w ostatnich latach.Will Smith nie dostał nominacji? Krzyk,że dyskryminacja czarnych.Nagradzanie przeciętnych filmów tylko dlatego,że poruszają "tematykę" gejowską,uchodźczą jest żenujące,ale to się po prostu dzieje.
Złoty Glob dla "Moonlight" bo jeden z głownych bohateów to czarnoskórny gej. Nikt się nie doczepi i nie będzie się wściekał. Z drugiej strony sama postradałam zmysły od samego początku, gdy zapytałam o nominację-przecież w tamtym roku Oscara za najlepszy film dostał "Spotlight". Własnie sama sobie odpowiedziałam na pytanie! :D
Prześladowaniu? Oni tam przyjechali wmuszać Japończykom Chrześcijaństwo! Tubylcy mieli pełne prawo się bronić.
Jeszcze jedno: oceniłeś na 1/10 takie filmy jak: "Spotlight", "Dziewczyna z portretu" i "Ida", inne filmy mają u ciebie zróżnicowane, zwykle dośc wysokie oceny... I ty masz czelność kogokolwiek krytykować za ocenianie filmów za tematykę?
Przejrzałem właśnie oceny "Milczenia" i wszystkich filmów nominowanych do Oscara za film roku na rottentomatoes.com. Na chwilę obecną WSZYSTKIE filmy z nominacjami mają wyższe oceny od "Milczenia", zarówno od krytyków, jak i od publiczności. W większości nawet znacznie wyższe, tj. ponad 10% przewagi. Film Scorsese po prostu Amerykanów nie powalił, jak widać...
Ale tam, po co sprawdzać takie rzeczy, lepiej od razu snuć teoryje, mniej lub bardziej spiskowe... Prawda? :)