PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=278033}

Milczenie

Silence
2016
6,8 39 tys. ocen
6,8 10 1 39291
6,8 53 krytyków
Milczenie
powrót do forum filmu Milczenie

Czy tylko mnie zastanawia czemu film nie jest nominowany w żadnej kategorii Złotych Globów 2017? Jestem bardzo ciekawa czy będzie nominowany do Oscara. Czyżby temat był zbyt kontrowersyjny?

ocenił(a) film na 7
Lucy3ify

Mogę się mylić, ale są ściśle przestrzegane wytyczne, które film musi spełnić, aby mógł być brany pod uwagę przy nominacjach (szczególnie przez Akademię Filmową) i jedną z nich jest data premiery. W przypadku globów ogłoszenie nominacji miało miejsce na początku grudnia, a wtedy film nie był jeszcze w kinach. Do Oscarów już pewnie będzie nominowany, wszystko się okaże za 2 tygodnie, cierpliwości :)

ocenił(a) film na 10
tolerancja91

Przekonamy się!
Masz rację za to,że takiego aspektu formalnego, jak data premiery i pewne procedury nie wzięłam pod uwagę.

Lucy3ify

Film o prześladowaniu chrześcijan? Daj spokój.Gejów albo islamistów to proszę bardzo.

ocenił(a) film na 10
a_kwitek

Pomyślałam to samo i boję się,że film ten jednak nie zostanie wyróżniony jakimikolwiek znaczącymi nagrodami.

Lucy3ify

Hollywood to biznes,a kino to element walki światopoglądowej.Szczególnie to widoczne jest w ostatnich latach.Will Smith nie dostał nominacji? Krzyk,że dyskryminacja czarnych.Nagradzanie przeciętnych filmów tylko dlatego,że poruszają "tematykę" gejowską,uchodźczą jest żenujące,ale to się po prostu dzieje.

ocenił(a) film na 10
a_kwitek

Złoty Glob dla "Moonlight" bo jeden z głownych bohateów to czarnoskórny gej. Nikt się nie doczepi i nie będzie się wściekał. Z drugiej strony sama postradałam zmysły od samego początku, gdy zapytałam o nominację-przecież w tamtym roku Oscara za najlepszy film dostał "Spotlight". Własnie sama sobie odpowiedziałam na pytanie! :D

a_kwitek

Nic dodać nic ująć.

ocenił(a) film na 5
a_kwitek

Prześladowaniu? Oni tam przyjechali wmuszać Japończykom Chrześcijaństwo! Tubylcy mieli pełne prawo się bronić.

a_kwitek

To skąd kupa wyróżnień dla, mocno chrześcijańskiego jakby nie patrzeć, "Hacksaw Ridge"?

a_kwitek

Jeszcze jedno: oceniłeś na 1/10 takie filmy jak: "Spotlight", "Dziewczyna z portretu" i "Ida", inne filmy mają u ciebie zróżnicowane, zwykle dośc wysokie oceny... I ty masz czelność kogokolwiek krytykować za ocenianie filmów za tematykę?

Lucy3ify

Przejrzałem właśnie oceny "Milczenia" i wszystkich filmów nominowanych do Oscara za film roku na rottentomatoes.com. Na chwilę obecną WSZYSTKIE filmy z nominacjami mają wyższe oceny od "Milczenia", zarówno od krytyków, jak i od publiczności. W większości nawet znacznie wyższe, tj. ponad 10% przewagi. Film Scorsese po prostu Amerykanów nie powalił, jak widać...

Ale tam, po co sprawdzać takie rzeczy, lepiej od razu snuć teoryje, mniej lub bardziej spiskowe... Prawda? :)

Sqrchybyk

Zerknąłem jeszcze na imdb.com. Na chwilę obecną: "Fences" ma ocenę taką samą jak "Milczenie" - 7,5 - pozostałe filmy nominowane za film roku mają wyższą... Także tego.