Dlaczego filmy takie jak Monte Carlo i Ramona & Beezus nie są dostępne w kinach w całej Polsce??? Tak się cieszyłem na Monte Carlo a to się okazuje że abym obejrzał muszę jechać ponad 300 km??!!!
300 kilometrów będziesz jechać żeby ten film obejrzeć?! A nie lepiej poczekać na dvd ? Chyba trochę przesadzasz...
Wcale nie pojadę ja tylko mówię że gdybym chciał to aż 300 km muszę jechać!!Czemu?? Oby wyszło na DVD !! :)
Jeśli twój adres zgadza się z adresem z filmwebu to do najbliższego kina masz 1godz 20 min i jest to Poznań, a myślę, że pociągiem się tam dostać to nie jest problem :)
Takie filmy nie są grane w kinach w całej polsce .. z jednego powodu .. ponieważ ... SĄ GÓWNIANE !!! Kina ich nie puszczają bo wiedzą że obejrzało by ich co najwyżej kilka rozwydrzonych nastolatek (chyba że te akurat będą zajęte oglądaniem Hanny Montany albo zmierzchu .. no wiecie tego filmu z wampirami co świecą jak wróżki) .. a to się im nie opłaci .. ..xD Proste logiczne i zawirające drobne aspekty myśli ekonomicznej..^_^
hymmm.. uważam że lepiej być egoistą niż sztucznie skromnym ... poza tym każdy człowiek jest po części egoistą .. i to całkowicie normalne !!
Wiem że tak napisałeś ..ale dla mnie egoizm to egoizm .. nie widzę jak jedna osoba może być bardziej egoistą niż druga .. albo się nim jest albo nie (i 99,9 % społeczeństwa niestety jest).. rozumiem że ludzie lubią udawać że nimi nie są żeby poczuć się lepiej..ale to trochę śmieszne jak dla mnie po co ukrywać swoją prawdziwą naturę xD ..
przypuszczam, że jakby te wspomniane przez ciebie 99,9 % egoistów, zaczęło pokazywać, że faktycznie nimi są, to chyba nic dobrego by z tego nie wynikło :) ja osobiście dążę do tego żeby zaspokajać swoje potrzeby, np. nie obchodzi mnie ile kto zarabia w mojej pracy, obchodzi mnie jedynie to ile ja zarabiam i co mam ew zrobić aby te zarobki poprawić - czy to czyni mnie egoistą ?
Nie .. to akurat nie ale w Twoim życiu są momenty w których zachowujesz się egoistycznie .. nie znam Cię i w ogóle więc możesz w tym momencie się oburzyć i się zemną nie zgodzić ..ale oboje w głębi wiemy że tak jest ..te 99,9 procenta to pokazuje właśnie tylko się do tego nie przyznaje .. tu jest dowcip xD
Masz prawo tak myśleć .. ja uważam że z wielu moich mniejszych czy większych wad egoizm nie jest czym czego się powinien wstydzić .. bo jest to cecha w zasadzie niezbędna człowiekowi do normalnego istnienia.. Przymijmy taką sytuację ..szukasz mieszkania i masz dwie oferty .. oba mieszkania wyglądają identycznie są w tej samej dzielnicy .. jeden sprzedający ledwo wiąże koniec z końcem ma rodzinę i te sprawy .. i Ty o tym wiesz ..a ten drugi ..radzi sobie całkiem dobrze .. jest kawalerem i jeździ dobrym samochodem ..ale chce od Ciebie 2 razy mniej niż ten pierwszy .. Które mieszkanie wybierzesz ?? Już rozumiesz ?? xD
no ale jak ten pierwszy będzie taki chciwy to nigdy nie sprzeda mieszkania :D
a tak poważnie to tu dochodzi jeszcze jeden aspekt, nie mogę zapłacić za mieszkanie 2 razy więcej, bo mnie po prostu na to nie stać.
Nawet gdyby Cię było stać ..to wybrałbyś to drugie .. no chyba że nie jesteś egoistą jak uważasz ..ale płacenie 2 razy więcej za to samo mieszkanie nie jest zbyt rozsądne .. nie uważasz ..xD Dobra ja idę spać bo piwo się skończyło ..a nie ma co po nocy bez piwa siedzieć.. ^_^
Ty egoisto, zostawiłeś mnie tylko dlatego bo skończyło ci się piwo ;P
To takie wykłady piszesz tylko po alkoholu? :D Generalnie nie mam pewności jakbym zachował się w takiej sytuacji, bo w niej nigdy się nie znalazłem, ale napiszę że zdarza mi się świadomie przepłacić za jakąś rzecz, ale to właściwie tylko dlatego, bo jestem leniwy i nie chce mi się jechać do innego sklepu.
Tylko dlatego?? To katastrofa na potężną skalę ..
Nie nie tylko po alkoholu zdarza mi się tu zaglądać jak trzeźwy jestem też xD No wiadomo komu by się chciało dla kilku groszy po różnych sklepach biegać..
dość mocno odeszliśmy od tematu dyskusji (notabene poruszającą bardzo ważna kwestie!), więc proponuje zakończyć naszą sympatyczną rozmowę.
Pozdrawiam.
chyba za dużo wypite
to nie jest egoizm tylko prawa rynku, kupujesz tańsze
twoimi słowami to wygląda to tak jak powiedzieć że jak masz do wyboru kupić nowego merola i starego merola albo nowego merola i nową skodę to jest egoizm?
nie no bez przesady
Chyba jednak nie ..to Twoje porównanie .. nie ma nic wspólnego z tym co napisałem .. Oczywiście że to egoizm..bo każdy zdrowy na umyśle człowiek..a nawet ogólnie żywy organizm widzi swój byt jako ważniejszy od innego bytu .. i w tym nie ma nic dziwnego ..
to są prawa natury i jako takie występują wszystkie a nie na przykładzie jaki ty zaproponowałeś, bo mieszkanie to mieszkanie, duża kasa - i tu ludzie nie mają skrupułów, bo tu chodzi o poważne pieniądze
jednak w mniejszych i drobiazgach ludzie nie są egoistami
chyba że się spotyka przypadek że ja ci dam a ty mi nie, to chyba logiczne że i ja tobie drugi raz też nie dam,
dlatego też jeśli nie ma zagrożenia życia i nie chodzi tu o ciężkie pieniądze, prace to ludzie nie są egoistami, chyba że jest się egoistą to zawsze się będzie twierdzić że każdy chce mnie wydy.....ć
Yyyyy .. jak dla mnie to źle rozumiesz cały ten problem .. on nie leży w tym że mieszkanie to grube pieniądze ... to był tylko teoretyczny przykład nie chodziło o samą wartość przedmiotu xD Po prostu chodzi o to że aby przeżyć organizm musi zachować w pewnym stopniu egoizm .. I dlatego nie ma .. ludzi którzy nie byli by egoistami .. ok w mniejszym stopniu czy w większym o to się nie kłócę ..ale egoista to wciąż egoista dla mnie xD musimy dbać o swój interes .. tak czy siak .. bo gdybyśmy tylko pomagali nie koncentrując się na sobie to za dużo byśmy nie zrobili ..wystarczy zobaczyć te wszystkie agencje charytatywne .. one istnieją tylko dzięki kapitalistą ..którzy dla spokoju sumienia wpłacą 1:100 swoich zarobków na ich konta ..
no i co z tego że wpłacają dla czystości sumienia? a to zabronione, to dlatego mówimy w takim przypadku o egoizmie?
mylisz pojęcia i to dalece, dużo jest fundacji to prawdą ale też dużo jest ludzi którzy wpłacają pieniądze nie po to żeby powiedzieć koledze patrz ja dałem im tyle(tacy też się znajdą) ale gro ludzi to dlatego bo uważa że sprawa jest tego warta, to nie egoizm (doszukujesz się egoizmu tam gdzie nie ma)
to że nie pomagam tobie a robię swoje, to zakres obowiązków, sprawiedliwości społeczn, każdy robi to co do niego należy, jak ktoś uważa że to egoizm? to chyba powinien powiedzieć co nie jest egoizmem? ?
świat ma swoje zasady i ludzie muszą postępować tak jak jest?
dalej stwierdzam to co powyżej że tylko egoiści widzą innych ludzi jako egoistów, którzy chcą nas wyd....ć(więc ja muszę być pierwszy)
No przypadki takie jak Matka Terasa się zdarzają to prawda ... Egoizm etyczny bo rozumiem że z tym zakresem obowiązków do tego się odnosisz to wciąż egoizm ..
No i w końcu powiem: TY jesteś egoistą i w każdym się tego doszukujesz, nawiązujesz do tego tyle razy aby usprawiedliwić swoje działania, obudź się. Nie każdy jest taki jak Ty, zrozum to.
Słownictwo i nazewnictwo niczego nie wnosi do tej dyskusji. Nie zgadzam się z Tobą i tyle.
yyy szczerze to ameryki w tym momencie nie odkryłeś ..jeżeli uważam że każda istota musi kierować się egoizmem aby poprawnie funkcjonować ..to tak ja też muszę być egoistą .. niektórzy po prostu słysząc słowo egoizm od razu widzą coś złego .. a że uważają się za ludzi lepszych niż są naprawdę to wypierają się wszystkiego co uznają za złe ..xD .. masz rację samo nazewnictwo niczego nigdy do dyskusji nie wnosi .. bo to czy ktoś dysponuje zasobem mniejszym czy większym o niczym nie świadczy .. ale w tym wypadku ja nie próbowałem zaszpanować fachowym słownictwem które zapewne w moim wypadku dla innych może wydać się ubogie .. po prostu chodziło mi o to że to co napisałeś o ludziach i tym co nimi kieruje ... to właśnie jest ujęta trochę innymi słowami definicja egoizmu etycznego xd.. mam nadzieję że nie każdy jest taki jak ja .. bo świat byłby nudny ..ale egoizmem kieruje się każda istota żywa .. i nic tego nie zmieni xD
aha :P ajjj. może rozszerzysz że kieruję się też sumieniem, litością, miłością, itd... co brzmi zdecydowanie inaczej niż tylko egoizm, bo jak zapewne wiemy to co jest egoizmem nawet etycznym można nazwać na sto innych sposobów, a osoba nie zainteresowana stwierdzi że takie działania to akt miłosierdzia, i w takim wypadku można dojść do kolejnego pytania co to jest prawda i czym kierują się ludzie? Ty dalej odpowiesz że egoizmem ]:( a inny odpowie że nie to współczucie. A ani Ty ani ja ani oni nie wiedzą i się nie dowiedzą co to jest, może jak zapytasz stwórce to się dowiesz.
A tak takie filozofowanie to nie potrzebne teoretyzowanie, skup się na faktach a nie na myśleniu empirycznym i tym bezsensowym dywagowaniu o tym co by było a co by było, a co by się stało, jakbym to ujął tak, a może. Wisz chcesz to stój i myśl ale i tak tego nie ogarniesz. Zapewniam Cie.
Zacznijmy od tego że to Ty odświerzyłeś ten temat odpowiadając na mój post zatem cała sugestia z staniem i myśleniem o tym problemie traci sens. To co napisałem to moja opinia i nie rozważam nad nią.. po prostu tak twierdzę i tyle. A Twoja duużo wcześniejsza sugestia że za dużo wypiłem jest błędna ponieważ większość postów które tutaj zamieściłem pisałem całkowicie na trzeźwo. To prawda człowiek kieruje się też sumieniem (dzięki niemu ludzie nie są poprostu obojętnymi chamami.. ale to czym jest sumienie moim zdaniem jest już tematem na inną dyskusję więc tego nam oszczędze) z tym nie ma co się kłócić ale np. litość, miłosierdzie to tylko i wyłącznie produkt tego sumienia więc nie można tego traktować równo jak Ty to zrobiłeś w poście wyżej. Jeżeli chodzi o miłość to w istnienie jej nie wierzę. Czy jest to filozofowanie nie wiem .. ja to traktuje jako wyrażenie własnej opinii .. nikog nie przekonuje do myślenia podobnie jak ja .. jeżeli zobaczę jakieś przekonujące dowody że to myślenie jest błędne to jestem gotów zmienić opinię ale jak na razie wszystko utwierdza mnie w moim przekonaniu.
Lepiej Ty się ogarnij i zaczni używać tego szarego budyniu który masz w głowie ..Dlaczego gówniane ..bardzo proste ..bo nie reprezentują sobą żadnych wartości artystycznych .. zostały zrobione tylko po to żeby takie nieletnie fanki tych gwiazdeczek disneya miały czym się jarać .. Czego ma nas nauczyć ten film jak to fajnie jest być bogatym ?? No bo niby co sprawiło że stworzono to coś .. historia była już pokazywana milion razy nic nowego się tutaj nie znajdzie. Wymień mi chociaż jedną dobrą rzecz w tym filmie .. xD
Nie każdy film nie tworzony żeby czegoś uczyć jest zły, bo np. idąc na komedie nie idę by się czegoś nauczyć a oglądam by się pośmiać.
Tak to prawda ale nie chodziło tu tylko o to czy czegoś ten film uczy ..np. komedia ma rozbawić , horror (przynajmniej w założeniu) przestraszyć a ten film skoro niczego nie uczy to jaka jest jego funkcja ?? Oglądać ten film to tak jak jeść papier ani to zdrowe ani smaczne xD !!!
Myślę że dla tego typu filmów należy wymyślić nową kategorię, to znaczy filmy z "gwiazdą Disneya" bądź kogoś pokroju Justina B.
Jeżeli ta kategoria ograniczała by dostępność tego typu filmów w tym kraju to wszystko jedno jakby się nazywała mi by pasowało.. ^_^
Czy coś nie pasi ?? Ty masz akurat fajnego avatara bo kota z alicji i on jest fajny!! ale jak ci się mój nie podoba to twoja sprawa!
Chociaż tego filmu nie widziałem mogę ze 100% pewnością stwierdzić że to najżałośniejszy film jaki kiedykolwiek powstał
skoro go ie oglądałeś/oglądałaś to skąd masz taką pewność, nie rozumiem twojej wypowiedzi ona jest poniżej wszelkiej krytyki