PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=256637}

Mroczna kraina

Dark Country
2009
5,5 4,0 tys. ocen
5,5 10 1 4016
5,3 3 krytyków
Mroczna kraina
powrót do forum filmu Mroczna kraina

Porażka!

ocenił(a) film na 1

Porażka!!! Nie polecam. Szkoda czasu. Naprawdę uwielbiam thrillery, ale tego nie można nazwać nawet filmem. Przemęczyłam film do końca, aby moja wypowiedź była w 100% poparta faktami.

Pozdrawiam

heartduszko

ZGADZAM SIĘ W 100%!!!Obejrzałem już mnóstwo , na prawdę mnóstwo filmów ale jakoś nigdy nie kusiło mnie żeby jakikolwiek sposób je recenzować. Po "przemęczeniu" się z tym filmem stwierdziłem ze zacznę to systematycznie robić , bowiem być może uda mi się ostrzec innych , wielbicieli dobrego kina, przed takimi produkcjami jak ta. Z całym szacunkiem dla osób którym film ten się podobał, nie ma on nic do zaoferowania. Na miejscu reżysera , scenarzysty , wstydziłbym się kojarzenia mnie z tym filmem. Żenada, rozpacz, tragedia - tak można określić ten film. W żaden sposób nie buduje napięcia, pomysły na zwroty akcji to istny banał i mega prostota! Taki film jak ten może nakręcić każdy z nas i skrócić go do jakiś 20 minut. Szczerze to o jego negatywach mógłbym pisać jeszcze wiele zbędnych zdań , więc to chyba nie ma sensu. P.S ocena uzyskana przez ten film na filmweb , jest po prostu nieadekwatna i wzięta "z kapelusza". Ja nie jestem w stanie tego czegoś ocenić w ogóle , bo na czym by się nie skupić będzie mizernie.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
heartduszko

Dla równowagi powiem, że jest dokładnie na odwrót niż piszą panowie powyżej. Jednak fakt, film, jak sam autor mówił w wywiadach jest dla stosunkowo wąśkiej grupy ludzi.

ocenił(a) film na 1
Hilarious

Tak dla sprostowania:) Pani i Pan:)

heartduszko

W pełni popieram, ten film to istny bezsens za bezsensem, naprawdę lubię Thomasa Jane ale ten obraz jest ciosem poniżej pasa. Facet bez połowy twarzy żyje, wow, chce zabić Jane, a on się martwi po wyrzuceniu go z auta co dalej? Może zostawić? NIE, on go jeszcze raz zapakuje do auta i będzie go zakopywał! Fakin genius! Sorry dalej w to nie brnę, przeczytałem resztę opinii i wnioskuję, że będzie jeszcze gorzej, chyba bym umarł i to solidniej niż gość z samochodu po dachowaniu z tego filmu...

użytkownik usunięty
CyBerGH0ST

Facet bez połowy twarzy żyje, wow, chce zabić Jane, a on się martwi po wyrzuceniu go z auta co dalej? Może zostawić? " i np: tym o to zdaniem sam się obnażyłeś a) tym że nie oglądałeś filmu do końca b) że nie zrozumiałeś filmu w ogóle.

ocenił(a) film na 9
CyBerGH0ST

Świetna sprawa jak ludzie potrafią się sami skompromitować :D

ocenił(a) film na 4
heartduszko

całkowicie się zgadzam, najbardziej rozwaliło mnie, jak w pierwszej scenie główny bohater informuje widza, jak to dzieło się zakończy (nie zdołałem jej uratować, czy jakoś tak). Poza tym jadą, jadą, jadą i nic... Szkoda, bo pomysł był naprawdę dobry.

ocenił(a) film na 8
heartduszko

Jeżeli ktoś odbierał ten film w sposób dosłowny tak jak większość horrorów ostatnio czyli akcja, krew itp. to niestety film wydaje się nudny.
Film ma specyficzny klimat i w żaden sposób nie należy go traktować dosłownie.
Jest to film pokroju
Zagubionej austostrady
Blue Velvet
Vanilla Sky
ostatnio Triangle
klimat większości filmów Davida Lynch'a
http://www.imdb.com/title/tt0469318/board/nest/163521173 Tu macie dość sensownie wyjaśnione OCB w filmie.
To, że się nie rozumie fabuły filmu, czy tam sztuki(teatr) lub treści piosenki nie znaczy, że jest to akurat złe. Należy inaczej podejść do tematu.

ocenił(a) film na 6
Woj8ech

O kurde, jakby tak podejść do tego filmu to faktycznie zmienia postać rzeczy... Może nie jestem jakoś szczególnie bystra, ale tępa do końca też nie jestem i powiem szczerze, że w życiu bym o tym tak nie pomyślała... Chyba obejrzę film jeszcze raz =)

ocenił(a) film na 1
Woj8ech

Porównać coś takiego do filmów Lyncha?

Doszukiwać się głębi? To chyba nie w tym filmie...

ocenił(a) film na 9
grimfather

Jakiej głębi? U Lyncha też nie ma żadnej głębi, jest za to granie i zabawa z widzem, układanka logiczna, która tutaj również wystąpiła w świetnej formie, więc porównanie jak najbardziej zasadne.

ocenił(a) film na 6
heartduszko

Straasznie rozciągnięty, oglądaliśmy go przewijając, bo ich podróż autem w ciemności, gdzie nie widać nic trwała dobre 15 minut, ale pomijając to można było się troszkę pośmiać, a zakończenie nie powiem, że było zaskoczeniem, ale pomimo tego wszystkiego, film nawet mi się podobał =)

ocenił(a) film na 8
heartduszko

Większość widzów krytycznie oceniąjacych ten film poprostu go nie rozumie, ocenia tylko to co widzi, a nie historię, która jest ciekawa. Niestety takie czasy, że film się ogląda jak obraz na ścianie czy widok za oknem, a nie rozumie jak czytaną książkę i historię.