PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=256637}

Mroczna kraina

Dark Country
2009
5,5 4,0 tys. ocen
5,5 10 1 4016
5,3 3 krytyków
Mroczna kraina
powrót do forum filmu Mroczna kraina

bardzo dobry

ocenił(a) film na 8

Przez cały czas trwania filmu zastanawiałem się nad oceną końcową, większość czasu
był to dla mnie bardzo dobry film, chwilami tylko dobry. Bardzo dobrze osiągnięty, już od
samego początku i trwający do końca, odpowiedni poziom napięcia. Również do samego
końca ciężko będzie domyślić się zakończenia. Zdecydowanie niegówniany amerykański
horror, a mocno w stylu Dead end, czyli neo noir btw, który był rewelacyjny w swej
prostocie (niski budżet i brak efektów specjalnych) i klimacie. Tu również reżyser postawił
na psychodeliczny mroczny klimat, bez konkretnego czarnego charakteru(czyt.
straszliwego potwora, pożerającego małe dzieci) a raczej wszyscy bohaterowie pozują na
negatywnych. Końcówka pozostawia również miejsce na własną interpretację, więc
podwójnie cieszy. Ocena końcowa jeżeli rozpatrywać w gatunku horror to 8/10.

ocenił(a) film na 7
Tam

Dokładnie jak wyżej, film całkiem dobry. Jeżeli ktoś lubi takie klimaty, wart jest polecenia.

ocenił(a) film na 8
Tam

Film jest naprawdę dobry tylko nie trzeba na niego patrzeć jak na typowy horror gdzie wszystko jest podane na tacy. Bardzo dobrą interpretację przedstawił użytkownik na imdb. http://www.imdb.com/title/tt0469318/board/thread/163521173?d=163521173&p=1#16352 1173 .

Tam

dobre kino,troche powolne ale jest klimat i napiecie,potrzeba ciszy i skupienia zeby sie podobał 7/10

ocenił(a) film na 7
ostryrobcio

Technika jaką został nakręcony film jaki i muzyka trochę przypomina filmy Hitchcocka ;).Oczywiście całość wygląda nieźle śmiało daje 7/10

ocenił(a) film na 7
wilk333

To samo powiedziałem swojej kobiecie po kilku minutach seansu. A film to bardzo pozytywne zaskoczenie... Troche jak z książek Kinga

ocenił(a) film na 7
wilk333

mnie sie podobalo jak ten film zostal zrobiony - w takim komiksowym charkterze. cos jak sin city. nie patrzylam na to jak horror - urzeklo mnie budowanie napiecia i plastyka obrazu. zasluguje na 7.

Tam

zgadzam się z autorem posta, fajny filmik żadne arcydzieło ale można śmiało polecić, dość ciekawy