PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 319 tys. ocen
7,7 10 1 319390
6,6 84 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

http://comicbookmovie.com/fansites/rorschachsrants/news/?a=51228

magneto_

Opiszę swoje wrażenie, walić tych co nie chcą spoilerów.

Bane jednak zna dobrze batmana i fox'a, na końcu scen z samolotem okazało się że robi tzw skyhook, znany z tdk, a końcówka prologu to migawki różnych scen, między innymi jak batman wali bane'a.... w twarz, a przynajmniej próbuje, ciężko zobaczyć bo to "cam".

ocenił(a) film na 9
magneto_

No facet, obiecałeś, że wsadzisz tutaj w najbliższym czasie prolog no i słowa dotrzymałeś :) Jestem pod wrażeniem. Jeszcze tylko, by tak zwiastun wyciekł i już byłbym w siódmym niebie.

Początkowo sądziłem, że Tom Hardy nie podoła roli Bane'a, jednak po obejrzeniu "Warrior" widzę, że Nolan postawił na właściwego aktora. Dla mnie to właśnie "Mroczny Rycerz powstaje", a nie jakieś tam "Avengers" lub "Niesamowity Spider-man" będzie najlepsza adaptacją komiksu w 2012 roku. Jestem ciekaw czy również filmem roku, ale tutaj ma poważną konkurencję: "Prometeusz", "Hobbit: Niespodziewana podróż" czy "Sherlock Holmes: Gra cieni" no i rzecz jasne "Avengers". W każdym bądź razie to Batman będzie dla mnie osobiście filmem roku "końca świata" :)

ash_williams85

Powiem ci iż po zebraniu całego materiału o tasm i avengers, kłóciłbym się czy tdkr jest pewniakiem o najlepszą adaptację, bo widać iż akurat avengers już ma styl po kilku filmach które miały dojść do avengers jak iron man, ale the amazing spider-man już od początku jest robione poważniej, co widać iż chcą dać wątek tego jak naukowiec chce dobrze, a wszystko niszczy, staje się mutantem, a peter mając podobny problem bycia swego rodzaju mutantem, musi pokonać lizarda, ale lizard to także naukowiec człowiek, dobry człowiek.
Do tego fakt iż pracuje connors w oscorp który jest zamieszany w zniknięcie rodziców petera.... nie powiedziałbym więc że tdkr będzie pewniakiem :D na pewno jest w czołówce, ale będzie walczył w lipcu z spider-manem i kibicuje obu filmom, bo ghost rider to luty, a avengers maj 2012.
No i w prologu widzieliśmy przez chwilkę tą tajemniczą broń aka latarka z okładki empire.
A trailer będzie w piątek w kinach, może go wcześniej wypuszczą, może nie, ale jedno jest pewne, w piątek bądź ten weekend, cam na pewno będzie :D
A sherlock holmes gra cieni może być filmem ale 2011 nie 2012 xD

ocenił(a) film na 9
magneto_

No tak, he, he my fault :)

użytkownik usunięty
magneto_

Ja raczej na pajączka nie jestem napalony. Reboot tego filmu był błędem, a jeszcze większym błędem było zatrudnienie największego drewna aktorskiego w roli głównej. Nie dość, że słaby aktor, to w dodatku wygląda bardziej pedałowato niż Tobey Maguire. I nie wierzę w to, że ten film będzie poważny. To będzie typowe efekciarskie gówno dla gimnazjalistów, przeznaczone do ubicia kasy. U Nolana przynajmniej mam pewność, że dostanę genialny scenariusz i reżyserię.

No wiesz, nie dajesz szansy temu filmu, napisałem ci co już o nim wiadomo, a powiem szczerze że już po teaserze widać inne, poważniejsze podejście.

U raimiego... niektóre rzecz z przymróżeniem oka denerwowały... gwen wisi na wieżowcu, zaraz może spaść, a ojciec mówi do siebie... co ona do cholery tam robi... poważnie... lubię trylogię raimiego, ale nawet ślepy dostrzeże iż była na wpół, lub na ćwierć poważnie.

Więc tak po krótce:
1. Pedałowato? bo ubiera się jak nastolatek? czy bo wygląda jak zadbany człowiek? ja jestem gruby, ale kto gdy ktoś nazwie mnie świnią, to świadczy to o nim, nie o mnie.
2. Drewno? powiem ci, iż to zależy od aktorstwa, jest aktorstwo takie, że jest się uznawanym za geniusza aktorskiego, a gra ktoś taki praktycznie tak samo.
3. Tobey Maguire wygląda pedałowato? także?
4. Uwierz, gdybyś połączył fakty, poczytał iż historia jest o 180 stopni inna to byś wiedział iż nie będzie to historia standard jak u raimiego ze schematem typu: peter ma kłopot z mj, rodzi się nowy bad guy, bad guy porywa mj, spidey ratuje mj...
5. Stary, każdy blockbuster jest do ubicia kasy, myślisz iż warner nie zaciera rąk na kasę za tdkr? przecież tak to działa.
6. Efekciarskie gówno? gdzie oglądałeś już? :O
7. Fakt że nolan robi bardzo dobre filmy, ale dodając coś do swej genialności, coś tam odbiera, w przypadku tdk, to sporo niedomówień, błędów logicznych, choć filmy o batmanie od nolana zakładają realniejsze podejście.

PS: nie atakuje cię, ale bronię swojego zdania, trzeba umieć trzeźwo spojrzeć, to że np ja nie lubię wojennych filmów, nie znaczy że nie dostrzegam ich plusów, ty już skreślasz tasm, choć nawet nie próbujesz poszukać w nim tego czegoś, ja doszukałem się iż to baaardzo długa historia która robi już podwaliny i to mądre podwaliny pod ewentualny sequel.

użytkownik usunięty
magneto_

Wiem, że wszystkie filmy są robione głównie dla zbicia jak największej kasy, ale Nolan robi to przynajmniej w świetnym stylu. Ten gość nie zrobił w ciągu ostatnich 10 lat żadnego słabego filmu, mam do niego zaufanie. Natomiast do nowego pająka przydzielili człowieka, który jak dotąd nakręcił trochę teledysków do piosenek i właściwie tylko jeden większy film, i to w dodatku komedię romantyczną. Oczywiście jeśli jednak z Amazing Spider Mana wyjdzie coś dobrego, wszystkie swoje słowa odszczekam, ale na razie stawiam na Batmana.

No wiesz.... trzeba dać szansę, to nie jest tak, że wzięli go z ulicy, bo fajne teledyski kręci, najwyraźniej sony spodobała się jego wizja filmu o spider-manie i jego początkach.

"Natomiast do nowego pająka przydzielili człowieka, który jak dotąd nakręcił trochę teledysków do piosenek i właściwie tylko jeden większy film, i to w dodatku komedię romantyczną."

Za to najlepszą ostatniej dekady komedię romantyczną. Warto oglądnąć. Kojarzysz nazwisko David Fincher? Jemu też przydzielili wielki projekt (Obcy 3), a wcześniej kręcił teledyski. Teraz jest świetnym reżyserem.

ocenił(a) film na 9
magneto_

Ghost rider mnie coś nie przekonuje, ale zdaje sobie sprawę, że to będzie film prosty i przyjemny, nic wyrafinowanego, ale taki ma być i nawet dobrze. To samo tyczy się Avengers. Oczekuję, że to będzie film, w którym głównie stawia się na akcję. Jak na razie zwiastun mnie nie przekonał, może po obejrzeniu całego filmu, będę mieć o nim lepsze zdanie.

Nowy Spider-man to dla mnie pozycja obowiązkowa #2, po Batmanie. Początkowo byłym niechętny temu projektowi, nawet wrogo nastawiony. Teraz kiedy pojawiły się więcej informacji, nowe foty i zajebisty plakat, już nawet kwaśne miny Garfielda mnie nie odpychają :). No i jeszcze "Hobbit: Niespodziewana podróż" i "Niezniszczalni 2", na których się również ostro napaliłem. Nawet jeśli to będzie (jak już wyżej napisałem "rok końca świata") to będzie przynajmniej co obejrzeć :).

ash_williams85

Właśnie mnie to drażni iż wielu ludzi tak segreguje filmy nie myśląc o tym do czego jest to przeznaczone, są stylowe filmy klasy b jak maczeta i z pierwszych recenzji wynika iż taki będzie nowy ghost rider taki prawdziwy rnr \m/ jak lejący ogniem ghost rider ze zwiastunu :D

Wiesz zwiastun był robiony w środku kręcenia więc, też nie mieli za bardzo co pokazać, oprócz akcji, ale to będzie taki standardzik, ale mi to nie przeszkadza, tzn: są bohaterowie, są ich uczucia, związki, bo iron man i wdowa, a do tego hawkeye który też coś czuje do romanov, potem fakt iż mają wspólnego wroga, ale sobie nie radzą, mają działać razem, nic z tego nie wychodzi, a potem walcząc razem już im się udaje, ale w przypadku avengers, nie wiemy z kim oprócz lokiego walczą, do tego międzyzespołowe zniesnaski.

Ja czekam na:

1. The Dark Knight Rises.
2. The Amazing Spider-man.
3. The Avengers.
4. The Man Of Steel.
5. Sherlock Holmes: The Game Of Shadow.
6. Ghsot Rider: Spirit Of Venegance.
7. Prometheus.
8. Hobbit.
9. Expandables 2.
10. Justice League: Doom.
11. The Dark Knight Returns.

I jeszcze pewnie się coś znajdzie, ale mi do głowy nie przychodzi i modlę się by ktoś zekranizował jako animację bądź film, komiks arkham asylum.

No i zauważę jeszcze jedno, pamiętasz plakaty do spider-manów raimiego? spidey na tle słońca.... a tutaj? tutaj coś czego się nie spodziewałem i widać iż twórcy mają jakiś pomysł i to wszystko ma jakiś potencjał.

ocenił(a) film na 9
magneto_

No wiesz, każdy ma swój gust, ja ich z góry nie skreślam. Jak to ładnie mówią: pożyjemy, zobaczymy, na razie widzę, że będą fajne, ale nie na tyle by mnie w pełni zadowolić.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9

No, gość się zbytnio nie popisał, ale ch*j tam, niedługo i tak na You Tube będzie można obejrzeć w lepszej jakości. Na razie trzeba się cieszyć tym co jest i w ogóle póki to jeszcze jest, bo niebawem WB upomni się o swoje.

magneto_

No to już jest końcówka, warner zaczyna czyszczenie w sieci, tak więc kto chce, ten niech tak jak ja ściąga z sieci na dysk, bo nie długo zniknie.

magneto_

http://i.minus.com/iTGsv70tSQO83.gif

Jeszcze taki GIFek, bane silny jest, na wyciągniętych rękach trzyma się... powiedział Yoda xD

ocenił(a) film na 9
magneto_

Czemu ja tej sceny nie widziałem w prologu? : | Odp: Bo jakos byla zbyt niska... ;p

Wlasiwie to niewiele z tego prologu rozumiem. Nie mampojecia co sie dzieje. Jakis CIA guy przesluchuje jakichs ludzi z torbami na glowach o Bane'a, a Bane siedzi sobie spokojnie obok.... nie, nie kapuje o co tu chodzi.

BTW - ktos dostrzegl co sie walsciwie dzieje w scenie tego 'szybu/studni'tunelu', ktory to widzielismy juz w teaserze?

Charism

No właśnie, o to chodzi iż nie wiesz o co chodzi, prolog tdk był taki że joker rabowął bank i też nie wiadomo właściwie było, jaki ma główny cel.

1. Ten doktorek to gość który najprawdopodobniej z ojcem bane'a stworzyli mu tą maskę i gaz który znieczula bane'a, dlatego on może robić rzeczy, których inni nie zrobią, bo znieczula mu ból, a także znieczula od innych uszodzeń, uderzeń.
2. To bane podczas treningu, lub gdy ucieka z więzienia, to jest do obadania :D

ocenił(a) film na 9
magneto_

Ale w prologu w tym tunelu widać jakby... długie włosy? ;p Cos jakby Anka H., ale no właśnie - niewiele widać.

Poza tym ludzie, którzy widzieli to w IMAXie mówią o scenie z Seliną w stroju więziennym. Tego też się nie dopatrzyłem...

Charism

No to może to była selina, a też nie jest powiedziane, że bane zawsze golił się na łyso :/

ocenił(a) film na 9
magneto_

xd

Zawsze nie, ale w dzieciństwie tak i 'obecnie' tez... więc mozemy sie domyslac, ze jednak nie nosił nigdy długich włosów. : P

magneto_

Widzę, że z materiał z tamtego linku jest usunięty... Tu jest inny:

http://www.divshare.com/download/16377896-5c5

Ninja WB są przerażająco szybcy.

ocenił(a) film na 8
Galadh

Powiem tak.. Odrazu mi nie pasuje, że batman będzie ganiał w dzień no ale widocznie będzie taka konieczność bo pewnie nie będzie mógł czekać do wieczora. No i sam prolog aż takiego wrażenia na mnie nie zrobił jak prolog TDK. Po pokazaniu Jokera jak zdejmuje maskę czułem ogromny niedosyt. A tu no sam nie wiem... Może trailer zrobi na mnie większe wrażenie:)

ocenił(a) film na 8
Peterson_B

jak byś zobaczył to w kinie IMAX w bdb jakości to zmienił byś zdanie :)

ja tam samo miałem z prologiem TDK i akcją w banku
jak oglądałem na necie słabe kopie to nie zrobiło na mnie wrażenia zupełnie
ale jak teraz odpalam sobie w full hd na moim bdb sprzęcie audio to wywiera na mnie ogromne wrażenie ta scena, choć bym nie wiem ile razy oglądał jest kozacka

i tak samo będzie z tym prologiem...
głos jaki ma Bane na pewno poprawią...
do tego słyszę w prologu kawałek pracy Zimmera który brzmi kozacko ojj będzie się działo będzie się działo :)

ocenił(a) film na 8
rbk23

niech nie poprawiają głosu Bane, przecież jest przekozacki xd

ocenił(a) film na 9
drzewo_topola

Zgadzam się. Głos jest wspaniały i lepiej, by go nie 'poprawiali'.

ocenił(a) film na 8
rbk23

Pewnie masz racje. Ale tu też chodzi o tajemniczość postaci. Joker był bardziej trzymany w ukryciu i zobacz ile mniej było fotek nieoficjalnych. Można powiedzieć, że prawie wcale. A Bane'a od samego początku pokazują w całości. I pewnie dlatego moje oczekiwanie na Jokera było większe niż na Bane'a. No ale zobaczymy jak to wyjdzie. Wiadomo w kinie wszystko nabiera innego wyglądu no i dźwięku:)

Peterson_B

Wiesz, to dosyć proste, gdyby tak postacie z komiksu przenieść na ekran, to np batman i joker, by inaczej wyglądali i mieli inne głosy, ale to jest TZW WIZJA, ADAPTACJA WG NOLANA, TAK JAK ON TO WIDZI. czyli np wg nolana: batman to taki ninja, joker to taki pan chaosu, two face to taki upadły rycerz, catwoman to nowoczesna złodziejka, a bane to taki nieczujący bólu syberyjski niszczyciel. Dlatego też ma taki specyficzny głos, ten kożuch, zima itd, to ma dać mu specyficzne cechy i klimat.

Peterson_B

Stary ale akcja filmu dzieje się w zimie, tak więc działanie batmana, będzie ok, bo choćby się to działa w nocy to i tak biel śniegu sprawi iż będzie stosunkowo jasno w samym mieście.

Do tego jeszcze kiedyś tłumaczenie nolana:
bb: strój który pomoże być niewidzialnym.
tdk: batman jest już znany, znany jest jego sprzęt, ma więc też taki strój i taki sprzęt.
tdkr: batman musi działać w dzień...

może zrozumiecie o co chodzi :D ps: nie, nie mam źródła, nie kolekcjonuje, co z czego, a na pewno nie zmyślam.

magneto_

beznadziejny ten prolog. Miejmy nadzieje, że zwiastun chociaż będzie pożądny.

ocenił(a) film na 8
PawelM

A czego się spodziewałeś w tym prologu? Bijatyki i efektów specjalnych? Chyba, że nie jesteś świadom, że to TYLKO prolog. To jest TYLKO wprowadzenie, i w dodatku w słabej jakości. Wg mnie nie jest tak emocjonujący jak z TDK ale i tak jest dobry bo pokazuję jaki jest Bane i od samego poczatku bedziesz rozkminiał po co mu doktorek którego porwali. Stwierdzenie "beznadziejny" w tym wypadku bardziej pasuje do ciebie;)

Peterson_B

jest to TYLKO wprowadzenie i TYLKO SŁABE wprowadzenie. Sam zauważyłeś, że gorsze od tego z TDK. Spodziewałem się po nim więcej, a dostałem tylko jakieś przesadzone akcje z samolotami. Fake opis prologu, który "wyciekł" nie dawno był dużo lepszy (choć niedopracowany) od tego co widzimy w tym prologu.

PawelM

PawelM... by było jasne, wypie*****j z mojego tematu, bo cię tu nie chce, załóż sobie temat gdzie twój wypaczony gust będzie tolerowany.

ocenił(a) film na 8
magneto_

mocne xD chyba panowie się nie lubią

Mr_Grieves

Tak to jest jak dziecko "specjalne" zostawi się samego z dostępem do internetu :((

Ale co się można po nim spodziewać, skoro prolog był beznadziejny...

ocenił(a) film na 8
magneto_

No tak, rozumiem. Już wcześniej zauważyłem, że nie podoba mu się prawie nic, co jest związane z nowym Batmanem. Może jakiś anty-fan czy coś.

A co do prologu, to niczym nie zaskakuje, ale na pewno nie jest zły. Takie porządne 6 minut bardzo dobrze zapowiadającego się filmu. No i Nolan stworzył Bane'a idealnego - przypakowanego (ale bez przesady), z ciekawie zaprojektowaną maską i świetnym głosem, którego powinni zbytnio nie poprawiać, bo brzmi zajebiście. Mam nadzieję, że Hardy da nam równie genialnego przeciwnika jak Ledger ze swoim Jokerem.

Mr_Grieves

Nie podoba mi się to co jest słabe, a póki co tylko 2. foty Bane'a i plakaty można było uznać za naprawdę dobre. Czekam na zwiastun i mam nadzieję, że będzie co najmniej tak dobry jak ten: http://www.youtube.com/watch?v=8jqq4j52Fb4
Hardy dobrym aktorem jest, więc na pewno da radę.

ocenił(a) film na 8
magneto_

No mocne:D rozwaliła mnie ta riposta:D

magneto_

ja cie nie chce w całym internecie, ale muszę znosić. Idź dalej jarać się Dragonballem Ewolucja.

PawelM

Powiedziałem daj głos? e e e, więc leżeć i milczeć!

magneto_

Proponuję abyś najpierw nauczył się poprawnie pisać po polsku i wyrażać swoje zdanie, bo pisząc katujesz ludzi swoimi wypowiedziami.

" the amazing spider-man już od początku jest robione poważniej, co widać iż chcą dać wątek tego jak naukowiec chce dobrze, a wszystko niszczy, staje się mutantem, a peter mając podobny problem bycia swego rodzaju mutantem, musi pokonać lizarda, ale lizard to także naukowiec człowiek, dobry człowiek.
Do tego fakt iż pracuje connors w oscorp który jest zamieszany w zniknięcie rodziców petera"

Czesław Mozil byłby z ciebie dumny.
Poza tym to twoje ciągłe trollowanie kończy się tym, iż musisz zakładać ,co trochę nowe konta ;] ile ich już było? z 10?

PawelM

Zawsze się pchasz tam gdzie cię nie chcą? a potem jak piesek na zawołanie odszczekujesz?

http://s7.postimage.org/vecoddq2x/Bez_tytu_u_4.png

magneto_

fajny kaganiec. Made in China?

PawelM

I co tu z debilem dyskutować, po ch*j żeś tu przylazł?

ocenił(a) film na 8
magneto_

jakiś link przetrwał jeszcze w necie?

DamianGrecky

http://youbentmywookie.com/entertainment/batman-the-dark-knight-rises-prologue-l eaked-onto-internet-14841

Oczywiście nagrywane pralką :)

ocenił(a) film na 7
Grievous

ten niedziała a są jeszcze jakie inne

użytkownik usunięty
Grievous

no nie na każdym linku albo niema albo nie chodzi ale czy w ogóle jest spoko lepszy /gorszy od TDK ?

Już usunęli? Działał jeszcze chwilę przed tym jak zapodałem linka. Szybcy są :)

W moim odczuciu jest gorszy od prologu TDK, ale nadal trzyma poziom. Chociaż może to wynikać głównie z tego że gówno na tych "pralkowych" wersjach widać.

Grievous

Jak ktoś ma to niech od razu ściągnie i wrzuci np na wrzutę, tam nie będą szukać ninja z warnera :D