PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 319 tys. ocen
7,7 10 1 319426
6,6 84 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Avengers zarobił miliard $ i to że zostanie w najbliższych tygodniach 3 najbardziej kasowym filmem w historii jest tylko kwestią czasu. Zastanawiam się do jakiej sumy dobije myślę że ok 1,5 miliarda $ jest możliwe. Ale zapowiada się ciekawie bo Avengers wysoko zawiesił poprzeczkę w world box office Batmanowi i Hobbitowi.
Nolan musi udowodnić że jest geniuszem i Mroczny Rycerz Powstaje musi wyraźnie pokonać czyli co najmniej (1,2 miliarda $) poprzednika. Jeśli się tak nie stanie to znaczy że geniuszem był Ledger i Mroczny Rycerz zbił kapitał na jego śmierć.

ocenił(a) film na 10
madmax707

Ostatnie zdanie jest mocno (niestety) prawdziwe, ale mam nadzieję, że ta ostatnia część trylogii będzie (bo powinna być) najlepszym filmem roku. Avengers nie podobali mi się nie wiem co ludzie w tym filmie widzieli.

ocenił(a) film na 9
Sebaking

Ja jeszcze Avengers nie widziałem, ale z trailera wynika, że w dużej mierze to rozwałka w stylu "Transformers 3D", choć pewnie po wynikach sprzedaży o niebo lepsza. Nolan udowodnił, że adaptacja komiksu może być niezłą rozrywką, a drugiej strony może z tego wyjść całkiem poważny film. Patrząc na zwiastuny "Niesamowitego Spider-mana" widać, że twórcy tego filmu poszli tę samą drogą co Nolan.

Faktycznie, śmierć Ledgera była jednym z czynników który zadecydował o sukcesie "TDK", ale nie jedynym. W TDKR" mamy również genialnego odtwórce roli złoczyńcy - Toma Hardy'ego, który w "Bronsonie" udowodnił, że jest genialnym aktorem. Na koniec dodam tylko tyle, że wierzę, że Nolana nas nie zawiedzie [ http://27.media.tumblr.com/tumblr_lifgt0KQPy1qam81qo1_400.png ] :).

użytkownik usunięty
ash_williams85

Pytam serio - jak myślisz tak szacunkowo ile zarobią TDKR i TASM w USA? Ja obstawiam wynik TDKR na 450 mln USD , a TASM na 350 mln USD.

ocenił(a) film na 9

Oj, ciężko jest mi odpowiedzieć, ale ja też obstawiam, że "TDKR " będzie miał lepszy wynik niż "TASM".

ocenił(a) film na 9
ash_williams85

TDKR ma większe szanse na lepsze zyski, bo widzowie mają już zaufanie do Nolana. Nowy Spider dopiero musi pokazać, na co go stać i zdobyć przychylność publiczności, zwłaszcza hejterów, więc raczej zarobi mniej, ale to i tak będzie spora suma.

deathmaster

Moim zdaniem nowy Spider-man miliard ma w kieszeni.
1.Film jest w 3D co automatycznie zwiększa zyski.
2.Każda część Spider-man'a jest jednym z najbardziej kasowych filmów w historii kina.
3.Ludzie ( zwłaszcza fani ) będą chcieli zobaczyć wizję Marca Webba.Sama Raimiego już poznali i będą ciekawi jak to wszystko przedstawi Webb.

karol9_16

Do miliarda nie da rady;p z 400-500 mil wg mnie wyciągnie

Azejzel

Niedługo się przekonamy kto ma rację :D.Ja obstaję przy swoich założeniach.

użytkownik usunięty
Sebaking

Mi też ,, Avengers '' wydali się nijacy. Wierzę w TDKR i TASM.

ocenił(a) film na 7

TDK głównie zarobił dizęki śmeirci Ledgera, zauważcie, żę Incepcja już tyle nie zarobiła. Może być albo duży sukces, albo granica 500 - 600 mln i tyle. Wierzę w to 1 :)

ocenił(a) film na 6
Indy_6

Ja osobiście bardzo bym się zdziwił gdyby TDKR pobił Avengers.
Wiele osób narzeka że jest to fajny film ale nic nadzwyczajnego. No okej ale warto się tylko zastanowić w jaki sposób Marvel doszedł do tak duzego sukcesu. Stworzył kilka osobnych filmow o superbohaterach i wszystkie mialy ze soba wspolny swiat i w koncu sie polaczyly w Avengers. To nie najnowszy film odniosl sukces i zarabia krocie lecz ich cala polityka=iron man+cap+thor+hulk= wielki sukces finansowy.

ocenił(a) film na 7
Kruchy_serious

Również tak mi się wydaje no nic zobaczymy :)

Indy_6

Incepcja nie byłą sequelem świetnie ocenianego Batman Begins i adaptacją najpopularniejszego komiksu na świecie, dlatego nie zarobiła tyle co TDK. :P

ocenił(a) film na 7
Juby_

no prosze, co ja widze :D Batman NAJPOPULARNIEJSZY? srly? a nie przypadkiem The Amazing Spider-man? czy najpopularniejszy nie oznacza najlepszy w sprzedazy?

hetzer

W USA najpopularniejszym i najbardziej lubianym super herosem jest Batman (najwięcej serii komiksowych, największa sprzedaż, najwięcej seriali, animacji, filmów).

ocenił(a) film na 7
Juby_

to ile ma serii Batman? 6?

hetzer

http://www.batcave.com.pl/komiks/

ocenił(a) film na 7
Juby_

DC mialo reorganizacje? kiedy? bo ja w Marvelu siedze.

hetzer

Wielki restart DC miał miejsce na krótko przed zmianą oficjalnego logo DC Comics, we wrześniu 2011 roku.

ocenił(a) film na 7
Juby_

to mi wiele wyjasnia :)

ocenił(a) film na 7
Indy_6

bo incepcja to glupawy filmik posklejany z paru popkulturowych klisz a TDK to bardzo dobry film

ocenił(a) film na 6

Ja po "Avengersach" spodziewałem się solidnej rozwałki a dostałem ciekawą fabułę wypełnioną akcją i żartami. 9/10 wg mnie to nie jest przesadzona ocena, biorąc pod uwagę też fakt, że Whedon każdemu z bohaterów dał prawie tyle samo czasu ekranowego, co w przypadku nagromadzenia takiej liczby herosów jest czymś naprawdę imponującym. Każdy pewnie myślał, że Downey Jr pociągnie film, a tak naprawdę robił to każdy z aktorów.
TDKR i TASM życze jak najlepiej, jestem fanem i Batmana i Pająka jednak nie sądzę, aby zarobiły tyle pieniędzy co "Avengersi". TDKR nie jest w 3D co automatycznie zmniejsza mu szansę na pobicie "Avengersów" ale chciałbym, żeby zarobił kupę kasy oczywiście pod warunkiem, że film będzie tak dobry jak poprzednie części. Ale to jest Nolan, więc innej opcji nie ma ; )
co do TASM. Hmm.. może być ciężko. Restart serii, średnio zapowiadające się trailery(przynajmniej w moim odczuciu, aczkolwiek wątek samego Petera jak najbardziej na plus), no nie wiem...
Moje przewidywania: TDKR - ponad miliard 1.0-1.2(większa kwota jak najbardziej by mnie zadowoliła ;), a TASM - 450-600(również chciałbym, aby było więcej i żeby w następnej części pojawił się ktoś z tej trójki: Kraven, Misterio, Electro, byle nie Goblin!)

ocenił(a) film na 10
Morduch

Spider Man nie idzie tą samą drogą co Batman. W Batmanie nie ma żadnych złoczyńców, którzy byli z jakimiś supermocami albo zdolnościami. I pierwsze Spider many z Maguirem i ten najnowszy są w gruncie rzeczy podobne. Nie wiem tylko po co oni z Connorsa zrobili jakiegoś psychopatę i potwora skoro on chciał w komiksie tylko odzyskać rękę, wszczepił se coś i przez to stał się jaszczurem. A potem pomagał peterowi i był jego dobrym znajomym/przyjacielem. Ale żeby jakieś bronie biologiczne wypuszczać? Nie wydaje mi się to zbyt wielkim sukcesem. Ale to nie forum spidiego:)

Moim zdaniem TDKR ani żaden inny film nie przebije Avengers, choć dwaj najpoważniejsi kandydaci czyli Batman i Hobbit wychodzą w tym roku i wszystko wskazuje na to, że to będą genialne filmy. Transformers 3 ma w sobie to coś. Nie istotna jest specjalnie fabuła, liczy się efekty i akcja i pod tym względem okazał się genialny. A Avengers to coś w tym stylu + superbohaterowie i chyba dobra fabuła(nie ogladałem). No i jak jakiś przedmówca napisał, to nie sukces samego filmu tylko wielu pojedynczych razem wziętych. Ludzie widzieli już wcześniej co zobaczą w każdym z bohaterów, więc nie mieli obaw przed kupnem biletu. No i role, głównie Iron mana zostały dobrze, moim zdaniem dobrane.

Avengers i Transformers to filmy typowo rozrywkowe natomiast TDKR i Hobbit będą moim zdaniem filmami poważnymi, dopracowanymi do perfekcji, można powiedzieć epickimi, które chcą oczarować i zaskoczyć widza. Już po trailerach widzę, że hobbit nie będzie tak sielankowy jak książka, będzie bardziej poważny. Avengers i T-3 - rozrywka i rozałka na całego
TDKR i hobbit - klimat, fabuła i trzymanie w napięciu. To jest róznica.

Ryloth

w komiksie bylo tak ,ze coonors poznal tozsamosc parkera,i odwrotnie ,connors mogl tylko czesciowo kontrolowac lizarda,np wiedzial ze nadchodzi transformacja i oddalal sie od ludzi mu obcych badz tych ktorych kochal,zeby nie zrobic im krzywdy.
po samych trailerach widac ze tasm bedzie inny niz te gnioty raimiego,wydaje mi sie ze sam film zmierza w kierunku czegos co zrobil nolan,i dobrze.

natomiast wielu ludzi widzialo bb i tdk i pojda chociazby ze wzgledu na zamkniecie trylogii a dodajmy jeszcze ze sa to adaptacje na b wysokim poziomie,jedyna obawa ze nie przebije avengersow to tylko i wylacznie ze wzgledu na to ze nie jest robiony w 3d co automatycznie zmniejsza ceny biletow,co i tak jest dobr bo nie przepadam za 3d.

użytkownik usunięty
Morduch

Akurat Goblin wymaga nowej wersji - ten od Raimi,ego to był płaczliwy nieudacznik. Ale to chyba nie jest temat na forum o Gacku :)

użytkownik usunięty
madmax707

Nawet TDKR nie przebije kasowo Avengers to i tak będzie filmem lepszym artystycznie od niego. Dobrze by było jak by zarobił więcej niż TDK. :)

Uwielbiam uzasadnione odpowiedzi. TDKR ma premierę za 2 miesiące a ty już piszesz że jest lepszy od avengers. Wasza głupota nie zna granic. Kiedy tylko będzie można głosować na film dacie mu 10 bo się tak na to nastawiliście i choćby nie spełnił waszych oczekiwań będzie filmem na 10. A pominąłem fakt iż możesz być jasnowidzem. pozdrawiam.

użytkownik usunięty
roach22

Co nie mogę napisać swojej opinii na temat TDKR. Wiem że jeszcze nie ma tego filmu w kinach. To chyba twoja głupota nie zna granic.

Tak rzeczywiście moja głupota nie zna granic ponieważ podważyłem to iż TDKR nie może być lepszy od Avengers bo mroczny nie miał jeszcze premiery. Nie piszę ze on nie będzie lepszy bo tego nie wiadomo.

ocenił(a) film na 7

tylko ze artystycznie TDK jest slabszy od Avengers

użytkownik usunięty
hetzer

Byłem akurat w środę na Avengers spodobał mi się. Ale jest dla mnie filmem tylko akcji z bardzo dobrymi efektami specjalnymi, a TDK to coś więcej niż tylko przeniesienie komiksu na ekran. Nie gadaj mi że TDK jest słabszy artystycznie od Avengers, bo w takie bajki to nie uwierze.

ocenił(a) film na 7

TDK jest strasznie nierowny. mal swietne akcje z Jokerem, plus Gordon przyznaje. ale niewiele wiecej.

ocenił(a) film na 10
hetzer

To 3D znacznie polepszało jakość efektów, a TDK był "mroczny" to według mnie było najlepsze, no i dialogi oczywiście.

ocenił(a) film na 7
madmax707

Ja dałem zarobić twórcom Avengers te parę zł i nie żałuję. Wogóle mnie nie obchodzi wynik kasowy tRKR, tylko jak ten film spodba się mi i moim znajomym. Na pewno zarobi mniej, bo bo będzie w 2D, a bilety na filmy 2D są tańsze.
Po drugie, mroczność tDKR nie każdemu się podobała (znam osobę która zasnęła na tDK a na Avengers bawiła się wyśmienicie).
Avengers jest poprostu filmem dla większej publiczności i na pewno lepiej się sprzeda niż tDKR.

ocenił(a) film na 10
S_T_P

Może była śpiąca? A tak na serio: nie nudzi was to? Każdy post tutaj to:
1. TDKR może/będzie/nie będzie lepszy niż TDK/Avengers, ale nie zarobi tyle.
2. Avengers jest w 3D i to sprawiło że zarobił więcej od TDKR (wiem, że jeszcze nie wyszedł).
Ja rozumiem taki temat itp. ale może byśmy coś nowego wprowadzili np. W czym Batman "może" być "lepszy" od Avengersów i w ten sposób "zarobić" na widzach?

ocenił(a) film na 9
Sebaking

Niektórzy widzowie bardziej od kolorowych bajeczek typu Avangers czy Transformers wolą coś bardziej realistycznego i mrocznego, do tej grupy na pewno trafi tDKR. Ja osobiście jak szedłem na Avengers to po tak pozytywnych recenzjach bałem się że to nie nowy Batman będzie dla mnie najlepszym filmem tego sezonu (bałem się, ponieważ od 2008 roku czekam z niecierpliwością na zakończenie trylogii). Jednak po seansie doszedłem do wniosku że to tylko i wyłącznie świetna zabawa. Bardzo podobało mi się zbilansowanie bohaterów, mimo tylu osobistości w jednym filmie nie było tu kogoś kto by się zdecydowanie wyróżniał, reżyser poświęcił każdej z postaci odpowiednią ilość czasu i uwagi, tak by widz na prawdę miał wrażenie że to cała grupa Avengers jest bohaterem tego filmu. Oczywiście od strony technicznej nie ma nic do zarzucenia, a same sceny akcji to najwyższa półka. Natomiast od Batmana spodziewam się czegoś więcej, po pierwsze że bardziej wkręcę się w historię głównego bohatera, będę bardziej ją przeżywał (Nolan ma do tego talent), a po tym jak zakończą się jego losy coś mnie chwyci za serce:) Tego właśnie oczekuję i myślę że się nie zawiodę, tym bardziej że twórcy tak bardzo podkreślają iż ma to być prawdziwie epickie zakończenie trylogii. Co do tego ile zarobi Mroczny Powstaje to w USA przewiduje minimum 400 mln, wiadomo że przy drugiej części swoje zrobiła śmierć Heatha, ale jakby nie patrzeć wielu ludziom się tam spodobał ten film, a więc trzeba przewidywać że pójdą zobaczyć jak się skończy ta historia. Natomiast co do rynku zewnętrznego to Nolan już wyrobił sobie tam markę, Mroczny zarobił ponad 400 mln, a Incepcja już ponad 500, tak więc w przypadku tak oczekiwanego filmu spodziewam się nawet 700 mln $ zysku. Tak czy inaczej myślę że to będzie kolejny film z miliardem na koncie:) Aczkolwiek wydaje mi się że nie zarobi więcej od Avengers, bo tak jak ktoś tu już wspomniał jest on skierowany do szerszej grupy ludzi (sam fakt że był u nas puszczany z dubbingiem o tym świadczy)

ocenił(a) film na 10
Connor_John

I na tym można skończyć 1 post posiada wszystko co trzeba. Trochę rozpisany, ale bardzo dobry.
PS. Ja należę do tych co wolą realistycznie i mrocznie, więc jestem dość stronniczy.