czy istnieje cos na wzor tego ale po polsku:
http://www.rottentomatoes.com/vine/forumdisplay.php?f=101110157 [www.rottentomatoes.com/ ...]
chodzi mi poprostu o takie bardziej doglebna analize po polsku, zagraniczne stronka jest super ale nie wszystkie slowa czlowiek zna :(
ta tez jest spox:
http://www.mulholland-drive.net/home.htm [www.mulholland-drive.ne ...]
sa tam jakies bardziej sensowne logiczne wytlumacznia, niz przyjmowanie tego oficjalnego polskiego z haslem "kawa" ktore dla mnie jest totalnie smieszne i dziurawe obejmujace moze 50% filmu
nie podoba mi sie, ze w wiekszosci analiz ludzie ida na latwizne :P przyjmujac wersje jak najbardziej racjonalna i szybka do przyswojenia, gdzies po drodze gubiac takie fakty jak...bezdomny, niebieskowlosa kobiete, wogle ten klub Silencia jest jakis hmm Twin Peaksowy, niebieskie pudlo i inne dziwne rzeczy jak staruszkowie
pozatym nie rozumiem przyjmowania ze Diane wciela sie w role Betty, przeciez ewidentnie nawet dla mnie kto raz obejrzal ona wciela sie w role Rity przyjmujac wogle wersje snu, wystarczy chodzby jeden fakt, ze to wlasnie Rita sie boi wszystkiego, nie chce odkrywac prawdy no i ewidentnie to nie ona znika przed otwarciem pudelka tylko Diana i po tem sie budzi...to jak to niby ludzie interpretuja ze ta co zostaje ostatnia w snie i jest bezposrednia osoba go konczaca nie jest polaczona ze sniacym ?
ogolnie wydaje mi sie ze tutaj jak i na tej oficjalnej niepotrzebnie prubuje sie odrzucic element magii, robia historie prosta, wystarczy przeciez pominac wogle temat klubu Silencia i bezdomnego i rzeczy z nim zwiazanych, Kowboja i innych nieracjonalnych rzeczy, reszte uznac za halucynacje i juz historia jest ok prawda ? ale chyba nie myslicie, ze Lynch to chcial przekazac ? zbyt banalne jak dla niego po to sa te pozostale watki
cześć!
widocznie niedokładnie przejrzałeś stronę: http://www.gutekfilm.com.pl/mulholland-drive/ [www.gutekfilm.com.pl/mu ...]
oprócz rozwiązania zagadki filmu są też pojawiające się i niknące po obu stronach napisy FORUM (z jednej strony nad niebieskim kluczem),wpisujesz odpowiedz na zagadkę i czytania masz na tydzień!
Ale zapraszam też tutaj na filmweb, mój wątek pt. ilu z nas jest idiotami? oraz super wątek Rozmusa pt. droga gęsta od emocji (nie ma go juz na liście pierwszych dziesięciu,ale jest pewnie niewiele poniżej, więc na pewno znajdziesz)
pozdrowienia i zapraszam do dyskusji!
UWAGA : nie czytać jak nie oglądałęś ....
mam pytanie , co należy wpisać jako to co zamówił jeden ze sponsorów - chodzi o hasło dostępowe na w/w stronie do forum.
Wiem (pamiętam) że prosił o kawę z ekspresu, (w orginale Espresso) ale żadne z tych wyrazów - jak również możliwe odmiany (expresso itp.) nie wpuściły mnie na forum.
moim zdaniem ta strona jest troszke zwalona (chodzi mi o w/w forum).
Jeżeli ktoś się troche zna na asp to wystarczy, że kliknie w przeglądarce 'wyświetl źródło' i zobaczy kod asp, czego normalnie nie powinien widzieć.
krótko mówiąc albo jest źle skonfigurowany server asp (albo go nie ma już) albo ktoś zrąbał stronkę...