PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30630}

Mulholland Drive

Mulholland Dr.
2001
7,6 101 tys. ocen
7,6 10 1 101115
8,6 65 krytyków
Mulholland Drive
powrót do forum filmu Mulholland Drive

staruszkowie???

ocenił(a) film na 9

O co chodzi z tą parą staruszków, którzy najpierw jadą taksówką a później wychodzą z kostki... matko ogladałam film 5 razy,ale za nic nie wiem jaką rolę mieli odegrać ci staruszkowie...

ocenił(a) film na 3
Caegla

1. Reprezentują czas (Lynch już nie jest młody)
2. Reprezentują powrót do rzeczywistości (pierwsza część filmu jest wymyślona przez blondynę)
3. Dziadkowie chcieli zagrać w tym filmie i mieli zagadkowe mordy
4. Są to właśnie Brunetka i Reżyser wiele lat później
5. Jest to motyw który ma za zadanie zmusić cię do myślenia przez jakiś czas i zupełnie nic nie znaczy.

Zerocool

albo po prostu jak wszystko inne prezentują emocje zwiazane z pewnym etapem życia diane..

Caegla

Dla mnie para staruszków jest personifikacją wyrzutów sumienia Diane. Symbolizują postacie z życia tej dobrej Diane/Betty. Dlatego na koniec filmu nie dają jej spokoju, szarpią ją i popychają. Ale jest jeszcze jedno... Nie wiem czy zauważyliście ale tuż zaraz po tym jak staruszkowie żegnają się z Betty na lotnisku i wsiadają do auta chwilę później jest scena w której się śmieją. Nie uśmiechają tylko śmieją...jakby wyszedł im niezły dowcip. Z kogo się śmieją i dlaczego? Ma ktoś jakiś pomysł?

ocenił(a) film na 10
sylwunia_77

Na początku zastrzegam się - przyjmuję interpretację snu Diane w pierwszej części i opis realnych sytuacji w drugiej jako najbardziej iMHO przekonującą interpretację filmu.

Staruszkowie pojawiają się trzy razy.
Za pierwszym razem na samym początku filmu, jeszcze przed czołówką, jako zamazane postaci pomiędzy sceną tańca a sceną układania się do snu, cieszące się razem z Diane. Ja interpretuję to sobie tak, że zapewne staruszkowie byli osobami bliskimi Diane, może jej dziadkami? I może cieszyli się z jej zwycięstwa w turnieju tańca, o którym Diane wspomina podczas zaręczynowego przyjęcia. Właśnie to zwycięstwo podsunęło jej pomysł kariery filmowej.

Za drugim razem, w śnie Diane, staruszkowie są osobami, które opuszczają ją w chwili, gdy zaczyna nowe życie. Jak gdyby doprowadzili ją do Los Angeles, a potem usunęli się w cień.

Za trzecim razem wychodzą z pudełka, do którego kluczem jest symbol dokonania zabójstwa na zlecenie. Zabójstwo otwiera metafizyczne pudełko pelne wyrzutów sumienia. Staruszkowie stają się więc Eryniami. W scenie drugiej byli jedynie Eumenidami, które jednak przeczuwały (dziwne uśmiechy), że wkrótce przeksztalcą się w boginie zemsty.

Staruszkowie symbolizują także świat, w którego pochodzi Diane - świat małego miasteczka, prostoty, konserwatywnych wartości.

ocenił(a) film na 8
Caegla

Jest wyraźny moment w filmie gdzie staruszkowie wychodzą z niebieskiego pudełka, którego twórcą jest pewna stara, przerażajaća postać. Wg. mnie postać ta symbolizuje wcielenie zła ( wszyscy w filmie sa piekni i przystaojni jak na swój wiek ) Piękno jest symbolem dobra a brzydota zła. Pudełko to tzw. puszka pandory, a jej wykonawcami jest para demonicznych staruszków. Starzy ludzie znaja dobrze przeszlośc moga osądzać innych na przestrzeni czasu, oni sa sędziami i wykonawcami. Są oni nwytworem najwiekszych lęków i obaw. Ten film ma wilw wspólnego z Hellraiserem, gdzie zło wychodziło z sześciennej kostki, tutaj mamy jakby nawiązanie do tego juz starego horroru.